Broj 101
Početna > Lepi i zdravi > NEPRAVILNI OTKUCAJI SRCA

Sta su srčane palpitacije

NEPRAVILNI OTKUCAJI SRCA

Osećanje da vam srce lupa jako ili brzo, da preskače otkucaje ili ne kuca ritmično može vas uznemiriti. Pošto to možda upućuje na ozbiljno srčano oboljenje, o ovome simptomu uvek treba razgovarati s lekarom, ali često je uzrok sasvim jednostavan. Kada lekar isključi ozbiljno srčano oboljenje, odgovarajući prirodni lekovi mogu da vam pomognu.

Veći deo vremena nismo ni svesni kucanja sopstvenog srca. Ako srce radi napornije nego inače, veoma brzo ga osetimo. Tokom i posle fizičkih napora srce kuca brže kako bi poslalo više krvi u organizam. Tako mišići koji rade dobijaju više kiseonika i hranljivih materija, a oslobađaju se ugljen-dioksida i drugih otpadnih materija. I strah ubrzava puls jer velika količina adrenalina priprema organizam za eventualnu reakciju „borbe ili bekstva" u slučaju opasnosti. Drugi uzroci ubrzanog. ali pravilnog, kucanja srca jesu temperatura, uzimanje napitaka sa kofeinom (koji povećava količinu adrenalina) i preosetljivost na hranu. Neki lekovi, hiperaktivna štitasta žlezda ili oboljenje krvnih sudova takođe mogu da budu uzroci. Samo u retkim slučajevima ubrzano kucanje srca je znak po život opasnog srčanog oboljenja. Jedan od oblika izrazito nepravilnog srčanog rada, treperenje pretkomora (atrijalna fibrilacija), zahvata svaku pedesetu osobu stariju od 65 godina. Uzroci često mogu biti bolest štitaste žlezde ili krvnih sudova, a može je podstaći i uzimanje alkohola. Ovo stanje se smatra medicinskim hitnim slučajem. Manje ozbiljan uzrok nepravilnog pulsa je prolaps (ispupčavanje) mitralnog zaliska srca. Od ove tegobe pati svaka dvadeseta osoba, i to najčešće žene. Potreban je pregled specijaliste, ali obično nije potrebno neko određeno lečenje.
  Savladavanje stresa i pravilna ishrana
  Ako patite od srčanih palpitacija (nepravilnih otkucaja srca) koje su izazvane stresom, odvojite vreme za redovno opuštanje i masažu. Tehnike savladavanja stresa poštedeće vaše srce od preterane stimulacije koju donosi povišeni nivo adrenalina u krvi. Jedite namirnice bogate folnom kiselinom, magnezijumom i vitaminima B6 i B12. Oslobodite se viška kilograma. Jer, ako smanjite količinu tkiva koje srce mora da snabdeva krvlju, ono će biti manje opterećeno. Ako sumnjate na preosetljivost na hranu, pokušajte da prepoznate koja namirnica izaziva probleme kako biste mogli da je izbacite. Od kofeina može da vam lupa srce i ne možete da spavate, pokušajte da smanjite ili da pijete kafu bez kofeina i čaj. Možete da pijete i čaj od kamilice, koji umiruje i ne sadrži kofein. Ako su palpitacije izazvane alkoholom, smanjite količine koje uzimate.
 
  Fizička aktivnost i aromaterapija
  Svakako se posavetujte s lekarom pre nego što počnete sa fizičkim vežbama, naročito ako postoje faktori rizika kao što su gojaznost ili pušenje. Ako aerobne vežbe izazivaju nepravilan ubrzani rad srca, to znači da vaše srce i pluća ne mogu da obezbede telu dovoljno krvi bogate kiseonikom i hranljivim materijama.Odgovarajući postepeni program aerobnih vežbi tokom nekoliko meseci trebalo bi da vam poveća kapacitet pluća i snagu srčanog mišića. Koristite umirujuća ulja, na primer lavandu, majoran, ulje divlje pomorandže ili pomorandžinog cveta. Poprskajte maramicu sa nekoliko kapi i udišite ili se poslužite raspršivačem. Utrljajte dve kapi ulja divlje pomorandže na grudi.
 
  Odmah zatražite pomoć
  - Ako osećate bolove u grudima, malaksalost, vrtoglavicu, nagli poremećaj vida, mučninu ili ako ostajete bez daha.
  - Ako su vam srčani otkucaji izrazito nepravilni, menjaju se ili su povezani sa pulsom bržim od 140 otkucaja u minutu.
 
  Kada da potražite lekarsku pomoć
  - Ako iznenada počnete da osećate ubrzan ili potpuno nepravilan rad srca.
  - Ako hoćete da počnete program fizičkih vežbi, a već ste imali srčane palpitacije.
  - Ako nameravate da uzimate lekovito bilje protiv nepravilnih otkucaja srca.

 Hranite srce
Folna kiselina, magnezijum i vitamini B6 i B12 veoma su važni za zdrav puls. Ishrana koja uključuje meso, školjke, pasulj, grašak, tamnozeleno lisnato povrće i integralne žitarice obezbediće vam ove hranljive materije.