Broj 101
Početna > Intervju > MOJA KARTA ZA SREĆU

Jelena Tomašević

MOJA KARTA ZA SREĆU

Jelena otkriva čije reči su joj med i žaoka, kada ostaje bez reči i bez suza, zašto je ubeđena da vreme leči sve, pored koga je lepa, ali i koja je njena karta za sreću

Posle više od tri godine čekanja, album Jelene Tomašević konačno je ugledao svetlost dana, a talentovana pevačica koja je inspiraciju crpla iz svakodnevnog života, oprobala se i kao autor. Iako u javnosti ima imidž nežne i krhke osobe zbog pesama koje izvodi, njeni najbliži znaju koliko ume da bude jaka, uporna i tvrdoglava. Iako ne demantuje, ali još uvek ni ne potvrđuje vezu sa glumcem Ivanom Bosiljčićem, Jelena nam je otkrila da je, kada je ljubav u pitanju, starinskog kova, da nikada nije napravila prvi korak, voli da se muškarac bori za nju i smatra da žena, kao nežniji pol, ipak treba da bude odabrana.
 
  Konačno je izašao tvoj prvi album. Kako se osećaš?
  Posle pobede na Beoviziji 2005. godine počela sam saradnju sa Željkom Joksimovićem i od tog trenutka album je izašao za tri i po godine. Desila se još jedna Beovizija, pa Evrovizija i onda je to dodatno usporilo izlaženje albuma koji je, inače, bio gotov.
  Ti si i autor nekih pesama?
  Presrećna sam zaista i ponosna na sebe, nisam ni znala da umem da komponujem i pišem tekstove. Htela sam da vidim da li sam uopšte sposobna za tako nešto. Sećam se da je Željko bio potpuno iznenađen kada sam mu donela pesmu, nije mogao da veruje i desilo se to da se upravo pesma Ne dam na tebe nađe na albumu. Za nju sam kasnije napisala i svoj prvi tekst. Posle toga sam uradila još četiri teksta na Željkove melodije, za pesme Med i žaoka, Ako opet odlaziš, Zovi me danima i Noćas dođi mi. Ima balada, ali i bržih pesama, a u planu mi je da snimim što više spotova.
  Album je emotivan, s puno ženskih tema, koja je tebi intimno najdraža?
  Izdvojila bih Panta rei, koja je i prva na albumu. Dok sam pevala demo-snimak, sasvim slučajno sam tu reč otpevala i onda smo je ostavili, a Ljilja Jorgovanović je napisala savršen tekst, koji je prilagodila upravo toj reči, koja znači da je život prolazan, da sve teče, da se sve menja i da vreme leči sve.
  Iako nisi tabloidna osoba, podigla se velika prašina oko pesme Okeani za koju se priča da je ukradena. Koji je tvoj komentar?
  Mi smo takva sredina u kojoj čim se nešto novo pojavi svi traže neke mane. Na tu temu mogu da kažem samo da je pesma autentična i da je moj kompozitor Željko Joksimović uradio savršenu pesmu, a ja sam bila i prisutna dok je ona nastajala. Ima mnogo dušmana i neprijatelja koji nisu verovali da će mi album izaći i sada ne mogu da veruju da je album izašao. Možda se plaše mene i mog uspeha i žele da mi nanesu štetu. Verujem u svoj uspeh, pesme i album.
  Koliko ti se život promenio posle te Evrovizije, a koliko si se sama promenila?
  Ovaj posao radim sa ljubavlju iako sam nailazila na mnoge prepreke, trudila sam se da ostanem razumna i realna. Čovek mora da ostane na zemlji da ne bi izgubio kompas.
  Koja pesma ti uvek popravlja raspoloženje?
  To zavisi od trenutka, recimo, kada izađem sa društvom u Skadarliju, volim da čujem pesmu Mala garava.
  Oni koji te ne poznaju dobro iznenadili bi se da umeš da....?
  Ljudima delujem krhko i nežno zbog pesama koje izvodim, a moji najbliži i te kako znaju da sam tvrdoglava, uporna, jaka i izdržljiva. Recimo, umem da promenim gumu na automobilu, a ženski poslovi se podrazumevaju pošto sama živim.
  Koje situacije mogu da te izbace iz takta?
  Ima ih puno, ovaj posao je nezahvalan, nosi puno stresa i nerviranja. S vremenom ti se smanjuje prag tolerancije, a ja se trudim da naučim da sačuvam svoj mir, trezvenost i samokontrolu. Dešava se da ljudima kojima treba da saspeš neke stvari u lice iz poštovanja i kontrole oćutiš, a onda pukneš po najbližima, na njima se istreseš. Tolerantna sam, ali umem i da budem vrlo nezgodna.
  Veruješ li da vreme leči sve?
  Da, verujem. Kao i svi mi, i ja sam imala neka razočaranja u prijatelje i ljude, ali ovaj život je mnogo kratak da bismo se bavili glupostima. Nema potrebe da sami sebi dodatno otežavamo. Govore mi ljudi, vreme leči sve, ide život, sve se menja, šta je tvoje do viđenja, panta rei...
  U kojim situacijama ostaješ bez reči i bez suza?
  Ostajem nema kada vidim da zaista ništa ne mogu da učinim, kada vidim da su neke više stvari u pitanju, da moj razum, emocije i priča nemaju uticaj.
  Čije reči su ti med i žaoka?
  Takvih je puno, ljudi su slatkorečivi, njihove reči su kao med, a znaju da žacnu i bocnu.
  Šta nikada nećeš shvatiti kod muškaraca?
  Možda tu njihovu potrebu da stalno budu u pravu, da se oni pitaju za sve i da se podrazumeva da je žena manje vredna. Ovo je 21. vek, i mi smo samostalne, samosvesne i sposobne da same sebi nešto stvorimo. Mora da postoji balans između muškaraca i žena.
  Preko čega u životu teško prelaziš, šta ne opraštaš?
  Mogu da oprostim, ali ne i da zaboravim. Treba znati do koje granice možeš neke stvari da tolerišeš, a dalje se prosto ne da. Ne volim dvoličnost, licemerje i laž i preko tih stvari teško prelazim. Oni koji te za sitnu stvar izdaju, nema povratka.
  Jesi li od onih devojaka koje biraju ili vole da budu odabrane?
  Po tom pitanju sam starinskog kova, volim da se muškarac bori za mene. Nikada nisam sama činila taj prvi korak. Žena treba da bude odabrana.
  Kada si se poslednji put setila prve ljubavi?
  Svi smo iskusili tu prvu ljubav i znamo koliko može da bude divna, konkretno moja je baš dugo trajala. Nemam potrebu da se vraćam u prošlost i razmišljam unazad, živim u sadašnjosti.
  Kada si zaljubljena, vidi li se to na kilometar?
  To se na svakome vidi jer je to najlepše osećanje. Teško se zaljubljujem, a kada se zaljubim, to me drži dugo.
  Pored koga si lepa?
  Lepa sam samo kad sam kraj njega!
  Mnogo se pisalo o tvojoj vezi sa Ivanom Bosiljčićem, kada ćeš otkriti nešto više o tome?
  Nekako sam se držala po strani sve ovo vreme, dosta toga se pisalo, a ja nisam ništa ni potvrđivala ni demantovala. Odlučila sam da sačuvam svoju intimu, želim da na tu temu sada stavim tačku, biće vremena za priču o ljubavi, sada mi je album najbitniji.
  Znači ni ne demantuješ ni ne potvrđuješ vezu?
  Tako je, ja se držim tog kraljevskog pravila. (Smeh)
  Koja je tvoja karta za sreću?
  Sreća je relativna, neke sitnice mogu da te učine mnogo srećnijom nego neke krupne stvari. Mnogo je bitno imati svoj unutrašnji mir, a kada pronađeš to spokojstvo u sebi, mnogo lakše doživljavaš sreću sa ljudima. Da budem zadovoljna i ispunjena, kako poslovno tako emotivno, da se napravi neki balans između ove dve stvari, mislim da je ravnoteža sreća.
  O kakvom danu sanjariš?
  O danu kada ću iza sebe imati karijeru sa velikim brojem koncerata, sa mužem i dvoje-troje dece i kućicom kraj mora.