Broj 101
Početna > Zanimljivosti > LCD ILI PLAZMA

Vodič za kupovinu televizora

LCD ILI PLAZMA

Svakodnevni tehnološki napredak i pad cena omogućili su nam da obradujemo sebe modernim televizorom. Ali, kada se nađemo ispred ekrana, često ne znamo šta da odaberemo. Evo savetnika za kupovinu novog televizora

U prodavnicama je sve veća ponuda televizora svih veličina i boja. Saznajte koje su osnovne razlike između LCD (liquid crystal display) i plazma tehnologije. I sami odlučite.
  Plazma TV
  Njihovi displeji funkcionišu na sledeći način: sastoje se iz dve staklene ploče između kojih se nalaze ćelije, koje su međusobno izolovane, pikseli. Svaki piksel se sastoji od tri subpiksela. Unutrašnjost piksela je ispunjena nekim od plemenitih gasova, a sama površina subpiksela je premazana vrlo tankim slojem fosfora odgovarajuće boje (crvena, zelena, plava). Pošto su svi oni međusobno povezani i kontrolisani sa jednog mesta, pogodnom kombinacijom pobude piksela dobija se efekat da plemeniti gas emituje svetlost koja kasnije pobuđuje fosfor i on svetli.
  Mane:
  Ćelije plazma panela s vremenom gube svoja svojstva zbog hemijskih procesa koji se odigravaju unutar svake od njih, a poseban problem predstavlja njihova osobina poznata kao memorijski efekat. Plazma ekran na kome je u dužem intervalu bila prikazana mirna slika (na primer, logo TV stanice u uglu ekrana...), u narednom periodu može da zadrži u svojoj osnovi mirnu sliku dok istovremeno prikazuje TV program na koji je trenutno podešen. U najgorem slučaju može doći do trajnog oštećenja panela na pomenutim pozicijama.
  Prednosti:
  Crna je na plazma ekranima potpuno crna, boje su prirodne i video-doživljaj je na najvišem nivou. Ćelije plazma ekrana menjaju boju trenutno, što mu obezbeđuje bolju dinamiku slike.
 
  LCD TV
  LCD televizor funkcioniše tako što se tanak film molekula pogodnog kristala zakreće pod naponskom pobudom. Prilikom zakretanja dolazi do prelamanja svetlosti. Takođe imaju piksele i subpiksele. Ovakvi displeji nemaju svoj izvor svetlosti, već koriste spoljni. Samim tim, osvetljenje i kontrast nisu onakvi kakvi bi trebalo da budu, iako je kvalitet slike dosta dobar.
  Mane:
  LCD paneli imaju problem realizacije crne boje, ali proizvođači neprekidno rade na rešavanju tog problema.
  Prednosti:
  Plazma paneli su složeniji i njihovo korišćenje zahteva povećani nivo pažnje.
 
  Prednosti tankih televizora
  Veličina: Tanji su i laganiji od njihovih prethodnika, pa je lakše za njih pronaći odgovarajući prostor u kući. Kada je dimenzija ekrana u pitanju, spektar je izuzetno širok - u rasponu od 26 inča (66 cm) do 42 inča (107 cm).
  Kvalitet slike: Plazma televizori imaju apsolutno najbolji kvalitet slike nakon katodnih televizora, ali ni LCD televizori ne zaostaju u prikazu kvalitetnog sadržaja.
  Vek trajanja: Plazma i LCD televizori traju najmanje od 30.000 do 60.000 radnih sati. To u praksi znači da bi trebalo očekivati da vaš televizor radi minimalno 15 godina, a u većini slučajeva i duže.