Broj 101
Početna > Lepi i zdravi > KAKAV JE TO ATAK NA VIRUSE

Zdravom ishranom pobedite grip i prehladu

KAKAV JE TO ATAK NA VIRUSE

Žvakanjem sveže šargarepe smanjićete broj mikroorganizama u usnoj duplji, što je izuzetno važno u početnoj fazi bolesti

Svi primenjujemo stare dobre recepte kojima su nas još kao mališane lečile mame i bake kada smo bili prehlađeni ili imali grip. Iako su danas infekcije drastično jače, ostajemo verni toplim čajevima i umotanim stopalima u kukuruzno brašno. Sve je hladnije, a vi već muku mučite sa kijavicom, blagom groznicom, o grlu da i ne govorimo. Pitate se da li će vas bar jedne godine grip zaobići. Iscedite pomorandže, limun i grejpfrut i tom koktelu dodajte i dve kašičice mlevenog badema! Čajeve od kamilice, šipka, nane, hibiskusa, žalfije pijte što više jer su upravo oni rešenje za bolno grlo.
  Beli luk i šargarepa
  Ukoliko vas već nekoliko dana lomi temperatura, skuvajte „čudotvornu" pileću supicu. Znojenjem organizam gubi dragocene elektrolite, a supa je izvor cinka, koji sprečava razmnožavanje virusa. Pojedite neku jabuku ili grozd! Koristite ovih dana mahunarke i integralne žitarice jer su to pravi vitezovi kada je u pitanju borba sa gripom i prehladom. Bolest će posustati ako je bombardujete kupusom, šargarepom, cveklom ili barenim krompirom i kukuruzom. Riznica karotena, vitamina C i E nalazi se u zelenim delovima praziluka. Ovo povrće jača imunitet i pomaže kod prehlade i infekcija.
  Ne treba zaboraviti crni i beli luk. Čen belog luka obiluje alinom, sastojkom koji ima antibakterijska i antivirusna dejstva. Žvakanjem sveže šargarepe smanjujete broj mikroorganizama u usnoj duplji, što je izuzetno važno u početnoj fazi prehlade. Izbegavajte slatkiše, bez obzira na to koliko volite da se sladite, jer šećer slabi imunološki sistem pa organizam ne može da se bori protiv virusa.