Broj 101
Početna > Putovanja > DESTINACIJE ZA SKIJAŠE I POZERE

Spremni za sezonu skijanja?

DESTINACIJE ZA SKIJAŠE I POZERE

Sezona skijanja je pred nama i pored osnovnog problema kako obezbediti novac, postoji i onaj slađi - pronaći savršeno mesto

Većina skijaša odlazi na skijanje samo na jednu nedelju godišnje, i ne vraćaju se sa puta uvek zadovoljni. Razloga je nekoliko. Prvi je manje-više neinformisanost skijaša početnika gde bi bilo dobro otići i kakvo skijalište odgovara njihovom nivou skijanja. Početnici uglavnom slušaju iskusnije i sa njima odlaze u neko „bajkovito" skijalište koje je neprimereno njihovom skijaškom znanju i potrebama.

Poslednjih godina je skijanje poskupelo, što zbog velikih ulaganja u infrastrukturu, što zbog prestiža koje neka skijališta imaju. Ove sezone će malo bolji apartman za četiri osobe u prvorazrednom skijalištu koštati oko hiljadu evra za nedelju dana. Ski-pas će, u zavisnosti od destinacije, koštati od sto do trista evra, a ne zaboravimo ni troškove putovanja, ishrane... Sve u svemu, skijanje je ozbiljan udar na kućni budžet i zato je veoma važno izabrati pravu destinaciju. Za početak treba odlučiti koji su vam prioriteti, tj. da li vam je važnije da skijalište ima dobre staze ili prateći program.

PORODIČNA SKIJALIŠTA
Zela Ronda, Italija
Ovo je jedno od najlepših svetskih skijališta koje se nalazi nešto južnije, na sunčanoj strani Alpa, među veličanstvenim Dolomitima. Oko velikog planinskog masiva Grupo di Zela nalazi se pet velikih skijališta - La Vila, Korvara, Val Gardena, Kanazei i Araba - spojeno u jedan sistem žičara. Skijanje je na najvišem nivou, po savršeno uređenim stazama, od kojih većina vodi kroz šumu. Velik broj sunčanih dana i najmodernije žičare čine ovo skijalište najpoželjnijim u krugu od 500 kilometara. Bez konkurencije broj jedan.

Valdizer, Francuska
Mnogi tvrde da je upravo Valdizer najlepše skijalište sveta i to je verovatno tačno. Tereni su za svakoga, od terena za vrhunske skijaše na crnim stazama, do porodica sa decom koji pod zimovanjem podrazumevaju sve zimske čari. Posećuje ga uglavnom mlađa populacija željna zabave. Ovo skijalište je deo zajedničkog sistema žičara sa obližnjim Tinjeom. Zbog broja staza i lepote krajolika, Valdizer se može nazvati jednim od najboljih skijališta na svetu.

Nasfeld, Koruška, Austrija
Odlično malo skijalište s južne strane Alpa. Njega karakteriše mnogo sunca i odlične žičare i Milenijum ekspres, jedna od najmodernijih i najdužih žičara na svetu. Tereni su uglavnom blagi do srednji, tako da su za sve uzraste i tehnike. Boljim skijašima će možda nedostajati crne staze, ali to se nadoknađuje dužinom, pogotovo spustom u dolinu.

Kopaonik, Srbija
Kopaonik je najviša planina u Srbiji, i jedno je od mesta koje preko cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje. Ova planina je naš najveći i najpoznatiji planinski, turistički i skijaški centar. Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1981. godine, proglašen je i za nacionalni park. Za nas je Kopaonik često i jedini izbor jer ne zahteva vize i, iako odmor na njemu nije jeftin, ipak je za naš džep povoljniji od evropskih skijališta.

ZA ONE SA DUBLJIM DŽEPOM
Sent Moric, Švajcarska
Osim nekolicini, skoro nedostižno za domaći džep. Ovo skijalište je najpoznatije po skupim hotelima, restoranima, polo utakmicama i reli vožnjama na smrznutom jezeru. Osim toga, poznato je i po skijanju. Ovde nije moderno pojaviti se na skijalištu pre jedanaest, a još je manje moderno skijati nakon ručka zalivenog šampanjcem. Staze su sređene do savršenstva, dugačke, široke i prazne.

Kortina d'Ampeco, Italija
Kortina je italijanska varijanta Sent Morica. Statistički, sedamdeset odsto turista koji borave u Kortini uopšte ne skija ili skija manje od tri dana nedeljno. Tereni su i ovde savršeno uređeni. Jedini problem su, većini Srba nepristupačne, cene aranžmana.

Kurševel, Francuska
Ovo skijalište se nalazi u sklopu mega odmarališta Tri doline. Lepe staze, odlični hoteli i vrlo skupi restorani pravi su mamac za snobovske posetioce iz džet-set krugova. Udaljeno je samo tri sata vožnje od ženevskog aerodroma, a postoji i sportski aerodrom u samom mestu koji privlači određenu klijentelu. I ovde se dolazi na zimovanje, a ne na skijanje, uprkos fenomenalnim stazama.

ZA ONE KOJIMA JE VAŽAN NOĆNI ŽIVOT
Sent Anton, Austrija
Ovo skijalište je neslužbena, ali opštepriznata zabavna metropola Alpa. Pravo mesto za one koji idu sa žurke na žurku. Naime, ovde se već u doba ručka zauzimaju pozicije u najpoznatijim barovima. Mozer Virt, u kojem sve počinje, najpoznatiji je ski-lokal na Alpima. Zabava se nastavlja duboko u noć uz glavnu pešačku ulicu u kojoj se nalazi red radnji, red lokala. Skijanje je odlično i uglavnom je za naprednije i odlične skijaše.

Šolden, Austrija
Ovo skijalište je jedan od glavnih pretendenata da preuzme titulu metropole za žurke, a nalazi se visoko u dolini Ojctal. Staze su dosta blaže nego u Sent Antonu, a zabava traje do jutra. Prednost Šoldena je u tome što zbog lednika skijanje traje čitavu godinu, a naročito je spektakularno zatvaranje sezone početkom maja.

Soze d'Ulks, Italija
Još jedno od skijališta kojem su odani posetioci koji vole snežni noćni život. Nalazi se u sistemu žičara Mlečna staza koja ga povezuje sa Sestrijereom uz samu granicu Italije sa Francuskom. Postalo je mnogo poznatije posle Olimpijskih zimskih igara u Italiji. Prilično je jeftinije od sličnih skijališta u susednim zemljama, tako da je omiljeno među mlađom populacijom Italijana i Francuza.

Ako se i dalje dvoumite da li otići na skijanje, reći ćemo vam da mnogi misle da je skijanje više od sporta. Brojni su i oni koji tvrde da je skijanje jedini pravi odmor u toku godine. Treba biti skoncentrisan na svaki metar terena koji je ispred skija. To je sport koji se upražnjava od četiri do osam sati dnevno, pa je vrlo lako zaboraviti na sve ostalo, na brige i na posao. Upravo je to jedan od najvažnijih razloga što se ljudi sa skijanja vraćaju odmorni i veseli.