Broj 101
Početna > Lepi i zdravi > BILJKA KOJA ŠTITI

Eukaliptus

BILJKA KOJA ŠTITI

Eukaliptus izuzetno dobro prečišćava vazduh, a lišće i plod imaju veoma prijatnu aromu i koriste se u lečenju oboljenja disajnih organa u vidu sirupa, tableta ili kao eterična ulja

Biljka eukaliptus je poreklom iz Tasmanije i Australije, a znači „onaj koji štiti". Danas se uzgaja u mnogim zemljama toplog podneblja. Budući da dobro upija vodu iz zemlje, sadi se zbog isušivanja vlažnih močvarnih terena, a neke vrste upijaju čak do 500 litara vode dnevno. Lišće i plod eukaliptusa imaju veoma prijatnu aromu i koriste se u lečenju oboljenja disajnih organa u vidu sirupa i tableta ili kao eterična ulja. Upotrebljava se lišće starijih grana i ulje koje se od njega pravi. U osušenom lišću ima do tri odsto eteričnog ulja čiji je glavni sastojak cineol (eukaliptol).
 
  Lekovita svojstva
  Eukaliptus snižava temperaturu, ima antibakterijska i antivirusna svojstva.
  Eukaliptol je glavni sastojak eteričnog ulja koje se dobije destilacijom vodenom parom iz svežeg lišća i cvetnih pupoljaka. Eterično ulje je bezbojna ili svetla zelenkastožuta tečnost, karakterističnog svežeg ukusa koji hladi i jakog je mirisa, zbog toga se i dodaje u žvakaće gume. Ulje eukaliptusa ulazi u sastav raznih preparata za utrljavanje kod reumatičnih oboljenja. Primenjuje se i kod ženskih bolesti u obliku čaja i za kupke. Ulje i lišće eukaliptusa imaju veoma prijatnu aromu i koriste se za lečenje respiratornih organa (astma, bronhitis, infekcije i upale gornjih disajnih puteva). Najčešća primena je u obliku inhalacije, ali koriste se i u vidu sirupa, tableta ili kao eterična ulja. Lišće se dodaje mešavinama čajeva protiv šećerne bolesti, za čišćenje u slučaju zatvora, protiv nervnih bolesti. Eukaliptus ima još jednu primenu - od njegovog mirisa beže komarci pa je idealan u letnjim danima kao zaštita od ovih napasti.