Broj 101
Početna > Zanimljivosti > 007 LOKACIJE

Mesta koja je obišao Džems Bond

007 LOKACIJE

U 22 filma najpoznatiji svetski tajni agent Džems Bond posetio je više glamuroznih mesta nego što će mnogi za čitav život. Ako odlučite da krenete putevima neuništivog 007, obići ćete neka od najlepših mesta na svetu jer su se mnoge legendarne Bondove scene odigrale na nezaboravnim lokacijama

Doktor No (1962) - Vodopadi na reci Dan, Jamajka
  Ko može da zaboravi scenu iz prvog Bonda kada je zanosna Ursula Andres u bikiniju izašla iz mora, osluškivala zvuk školjke i pesmom na peščanoj plaži privukla Bondov pogled? Mesto gde je prelepa Ursula upala u zasedu mladog i šarmantnog Šona Konerija je Očo Rios, na severnoj obali Jamajke. Ovo je bilo malo ribarsko mesto, a posle otkrića prekrasnih plaža, postao je glavna karipska destinacija. Poznat je po vodenim sportovima, a posebno po ronjenju. Nedaleko od turističkih naselja su vodopadi na reci Dan - tropski raj gde su Bond i njegova devojka uživali uprkos opasnostima u koje ih je uvalio doktor No.
  Iz Rusije s ljubavlju (1963) - Aja Sofija, Istanbul
  Bond je u svojoj drugoj avanturi do ruskih planova došao u istanbulskoj Aja Sofiji, građevinskom čudu iz 532. godine, koje je služilo kao crkva i džamija. Bond tamo nije došao da se pomoli, već da se sastane sa prekrasnom Ruskinjom Tatjanom Romanovom (Danijela Bjanki). Nakon obilaska građevine uspeo je da se dočepa podataka po koje je došao i na kraju je ponovo porazio Spektru. Inače, Aja Sofija je remek-delo vizantijske arhitekture i najveća crkva u nekadašnjem Istočnom rimskom carstvu. Bogati mozaici i freske prekriveni su u 15. veku kada su dograđeni minareti, a crkva je pretvorena u džamiju.
  Čovek sa zlatnim pištoljem (1974) - ostrvo Ko Tapu, Tajland
  Bond (Rodžer Mur) sleti avionom na ostrvo zloglasnog Franciska Skaramange, jer je ovaj oteo gospođicu Meri Gudnajt, koju je glumila seks-simbol sedamdesetih Brit Ekland. Na ostrvu se odigrava i kulminacija priče - dvoboj Bonda i Skaramange, koji nosi svoj zlatni pištolj. U sceni dvoboja u pozadini se vidi stena koja štrči iz mora. To je ostrvo Ko Tapu, popularno nazvano i ostrvo Džemsa Bonda, danas vrlo traženo odredište za jednodnevne ili višesatne izlete. Do njega se plovi kanuima s desetak turista. Zbog velikog zanimanja čeka se u redu, ali vreme je ispunjeno kupanjem i sunčanjem na obližnjim peščanim plažama. U ponudi je i obilazak šuma nacionalnog parka Ao Fang-nga nedaleko od turističkog središta Puket.
  Oktopusi (1983) - palata Tadž Lejk, Indija
  Istražujući talas zločina, Bond (Mur) pliva na ostrvo gde se krije krijumčarka dragulja, misteriozna Oktopusi (Mod Adams), bogatašica koja živi u plutajućoj palati u Indiji, okružena članicama kulta Oktopus, od kojih svaka može da se prepozna po tetoviranoj otrovnoj hobotnici. Njen dom je snimljen u palati Tadž Lejk, hotelu u severozapadnoj Indiji. Građevina od belog mermera, na sredini jezera Pičola, izgrađena je pre više od 260 godina kao letnja rezidencija kraljevske porodice. Godine 1903. postala je deo hotelskog lanca Tadž hotels rizorts, poznatog po nekim od najluksuznijih hotela na svetu. Od tada je sve podređeno gostima i nastojanju da se svako oseća poput člana kraljevske porodice. Na raspolaganju su 83 sobe i 17 apartmana različitog uređenja koji, uz luksuz, pružaju neponovljiv pogled na jezero i planine.
  Zrno utehe (2008) - Palio di Sijena
  U poslednjem filmu, Zrno utehe, u nameri da spreči zli plan organizacije Kvantum, Bond (Danijel Krejg) po krovovima trči za negativcem u vreme najpoznatije italijanske trke konja, Palio di Sijena, koja se u tom gradu održava 2. jula i 16. avgusta.
  Iako se odrekao cigareta i promućkanog votka-martinija, 007 je zadržao osećaj za kvalitet, pa se u Sijeni pojavio baš u trenutku kada ceo grad živi za trku, čijih je 90 sekundi verovatno najnapetije vreme u italijanskom sportu. Ako odlučite da posetite ovaj renesansni spektakl na glavnom trgu Pjaca del Kampo, oko koga se trkaju jahači na neosedlanim konjima, treba da dođete satima ranije, jer je na dan trke Sijena doslovno centar sveta.