Broj 100
Početna > Lepi i zdravi > TELO KAO OD GUME

Šta je strečing?

TELO KAO OD GUME

Ukoliko želite da budete u dobroj formi i da usporite proces starenja tela, istezanje mora da vam postane svakodnevica

Bez obzira na to da li se bavite profesionalnim sportom ili se rekreirate kako biste održali određeni nivo fizičke spremnosti, veoma je važno da se pre treninga dobro zagrejete i istegnete. Odgovarajuće vežbe istezanja predstavljaju važan uvodni deo fitnesa i najbolji način da steknete fleksibilnost tela. Mnogi laici koji na svoju ruku odlaze u teretanu ili fitnes centar ne odrade istezanje i zagrevanje i potcenjuju taj vrlo bitan deo treninga. Sticanje rutine za popularno nazvan strečing veoma je lako.
 
  Usporite starenje
  Ukoliko želite da steknete fleksibilnost i usporite proces starenja tela, istezanje mora da vam postane svakodnevica. S vremenom naši mišići i ligamenti stare, postaju kraći i deblji, pa samim tim može doći do izvesnih problema kao što su loš položaj tela, smanjena mobilnost tela, veća mogućnost za povrede. Usled manjka fleksibilnosti, kod dama dolazi do skraćivanja i grčenja mišića ramena i leđa, što rezultira grbavljenjem i padom ramena. Da biste sprečili takav stav, biće vam dovoljno 10 do 15 minuta svakodnevnog istezanja. Dinamično istezanje mišića se preporučuje pre početka treninga. Ako se kojim slučajem ne istegnete posle vežbanja, može doći do prekomernog bola i grčeva u mišićima. Upravo zbog toga stručnjaci za fizičku kulturu posle svakog treninga preporučuju statičko istezanje mišića. S druge strane, dinamičko istezanje se praktikuje pre početka vežbanja. Za razliku od statičkog istezanja, ovaj način uključuje lagano pomeranje velikih mišićnih grupa do njihovog krajnjeg opsega pokretanja. Ne zaboravite da lagano dišete. Disanje je važan deo procesa.
 
  Zagrevanje je obavezno
  Pre nego što počnete sa strečingom, važno je da zagrejete telo. Bilo bi dobro da, recimo, trčite u mestu tri do pet minuta ili da vozite trenažer bicikla isto toliko. To će povećati telesnu temperaturu i zagrejati vam telo, kao i žile i tetive, dok će krv brže strujati kroz mišiće, čineći ih gipkijim i savitljivijim. Zapamtite, hladan mišić se pre pokida nego zagrejan! Zglobove i mišiće ramena ćete zagrejati jednostavnim kruženjem. Stanite tako da vam ramena i stopala budu u istoj liniji. Pet do sedam puta okrenite obe ruke u punom krugu napred, a onda isto toliko puta unazad. Doticanje prstiju na nogama pomoći će za donji deo leđa. Čuvena vežba za gipkost donjeg dela leđa izvodi se tako što stojite tako da su vam ramena u ravni sa stopalima, savijate se u struku i dodirujete prste na nogama, dok su kolena ispravljena. Ponovite ovu vežbu šest do osam puta. Dišite ravnomerno. Tetive kolena ćete istegnuti na pravi način ako legnete na leđa. Dok je jedna noga na zemlji, drugu savijate prema sebi. Leđa su zalepljena na pod. Savijate nogu držeći se za zglob stopala ili list noge. Lagano vučete nogu prema sebi. Trebalo bi da osetite kako se isteže tetiva kolena na zadnjem delu noge. Kao što je rečeno, leđa su na podu, a nogu držite ispravljenu koliko god možete. Držite 20-30 sekundi, a onda zamenite noge. Uvodni deo fitnesa daje vam veliki izbor vežbica za istezanje. Setite se samo časova fizičkog dok ste bili u osnovnoj školi i osetićete se kao preporođeni posle popularnog strečinga.