Broj 100
Početna > Zanimljivosti > SEKSI, MODERNE I ŠIK

Čarape

SEKSI, MODERNE I ŠIK

Hulahopke, dokolenice i, uopšte, čarape ove sezone su modni hit, fetiš i nezaobilazan detalj svake dame sa stilom

Da li ste znali koliko muškaraca otkida na ženske čarape? Prema nekim istraživanjima, više od 70 odsto njih pada na kolena pred seksi ženskom čarapom na savršeno oblikovanoj nozi. Čarape su doživele pravu revoluciju - od početaka kada su pravljene od životinjske kože do statusa moći i prefinjenosti.
  Istorija čarapa
  Najlon čarape su jednostavne i prilično jeftine, veoma popularne, a nose se svuda u svetu. Preteča najlon čarapa bile su one od vune, ali zbog grubog i nezgrapnog izgleda damama nije bilo prijatno da ih nose. Posle njih pojavile su se svilene čarape, koje su osvojile žene širom naše planete. Najveći problem sa njima bio je taj što su se lako i brzo cepale, a već pri prvom oblačenju pucala je barem jedna žica. Takođe, ove čarape bile su prilično skupe, a na njihovu cenu uticalo je to što su tkači teško dolazili do svilenog konca, od koga su one i pravljene. Revoluciju u žensku garderobu uneo je Volas Hjum Karaders, koji je patentirao sintetički najlon. Na kraju četvrte decenije prošlog veka pronalazak napravljen na osnovu njegovog materijala - najlon čarape, koje su bile tanje od svilenih, ali znatno izdržljivije od svojih prethodnica, predstavljen je javnosti.
  Privilegija imućnih dama
  U početku su najlon čarape bile privilegija imućnijih, zato što su koštale dvostruko više od svilenih. Međutim, visoka cena nije bila presudna. Kada su se prvi put pojavile u američkim radnjama, 15. maja 1940. godine, žene su satima čekale u redovima ispred prodavnica da bi ih kupile. Do kraja 1940. godine, prema nekim podacima, u Americi je prodato više od 60 miliona pari najlon čarapa. Od svog nastanka do danas najlon čarape su znatno izmenjene, ojačane i usavršene. Ručna izrada ovih čarapa odavno je zamenjena masovnom industrijskom proizvodnjom, ali osnovni materijal koji se koristi za pravljenje ovog proizvoda, sintetički najlon, nije menjan. U moderno doba na tržištu se mogu naći najrazličitije najlon čarape, od onih tankih, gotovo providnih, do zimskih varijanti - popularnih grilonki. Prodaju se u svim bojama i dezenima, a u tkanje se poslednjih godina ubacuju i različiti materijali. Pored toga što su korisne i jeftine, moderne i posebno dizajnirane najlon čarape postale su pravi modni hit i nezaobilazan detalj u garderobi svake žene.
  Stare dobre hulahopke
  Nosile su ih vaše bake, mame, tetke, a danas ih i vi nosite. Što deblje to bolje, verovatno se sećate reči svoje mame kada ste bili mali, pre nego što ste morali da obučete debele grilonke ispod pantalona, kako bi vam zimi bilo toplo. Vremena su se promenila, pa danas te omražene hulakopke izgledaju potpuno šik. Posebno kada su u nekoj moćnoj boji ili sa interesantnim radom.
  Silikon zamenio haltere
  Kada su se pojavile na tržištu, bile su sinonim za žene niskog morala jer su ih do tada samo nosile glumice u porno-filmovima. Čarape sa halterima u novije vreme zamenjene su čarapama sa silikonom na ivici. Mnogima je delovalo nemoguće da će čarapa tek tako stajati zalepljena za nogu, ali čuda se događaju. Ova čarapa, pored toga što je savršeno stabilna, na gornjem delu, gde se nalazi silikon, ima zavodljivu čipku, koja vaše noge čini tako seksi i poželjnim.
  Boja, dezen, dužina
  Boja čarape može da osveži celu odevnu kombinaciju. Ove godine glavni hit su čarape jarkih boja, sa radovima po sebi. Tu su i one sa zanimljivim dezenima poput srca, cvetića i pomalo neobičnih geometrijskih oblika. Ne bi trebalo zaboraviti i čarapice koje izgledaju kao štrikane, koje svakoj devojci dobro stoje. Poslednjih sezona probile su se disko čarape, tj. čarape u srebrnim i zlatnim tonovima koje su postale apsolutni hit na tržištu.