Broj 100
Početna > Lepi i zdravi > PODMUKLI UBICA

ŠTA JE TO ŠEĆERNA BOLEST, KOJI SU SIMPTOMI, KAKO JE LEČITI

PODMUKLI UBICA

U Srbiji od šećerne bolesti pati 400.000 ljudi. Od opasnijeg dijabetesa, tipa 1, boluje više od 2.500 mališana. U svetu bitku sa šećernom bolešću vodi više od 300 miliona stanovnika

Postoje dva tipa dijabetesa. Najteži oblik je dijabetes tipa 1 koji u većini slučajeva pogađa decu i omladinu, ali može se javiti i u svim starosnim grupama. Najrasprostranjeniji u svetu i našoj zemlji je dijabetes tip 2.
  Dijabetes ili hronični poremećaj metabolizma je bolest poznata više od 3.500 godina, a prvi put je opisana u drevnom Egiptu kao oboljenje kod koga se javlja velika potreba za vodom i često i obilno mokrenje. Zabrinjavajući podatak je da u Srbiji od šećerne bolesti pati 400.000 ljudi. Od opasnijeg dijabetesa, tipa 1, kod nas boluje više od 2.500 mališana. U svetu bitku sa šećernom bolesti vodi više od 300 miliona stanovnika. Sumorna svetska statistika kaže da će se u naredne četiri godine ova brojka skoro udvostručiti.
  Usled delimičnog ili potpunog nedostatka hormona insulina, dolazi do trajno povišenog nivoa šećera u krvi. Upravo taj nedostatak ometa razmenu ugljenih hidrata, masti i belančevina u organizmu, a posle dužeg perioda, utiče i na rad drugih organa. Svakodnevni stres, povišena masnoća i trigliceridi u krvi, nagomilavanje masnog tkiva u predelu stomaka, gojaznost, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost glavni su faktori rizika za nastanak dijabetesa tipa 2, za koji se često kaže da pogađa stariju populaciju, odnosno da dolazi sa godinama.
  Prvi simptomi
  - Organizam najčešće šalje signale koji nisu do tada bili uobičajeni. Javlja se pojačana žeđ, a odmah zatim sledi učestalo i obilno mokrenje, gubitak u težini i opšta malaksalost. Međutim, treba imati na umu da je dijabetes podmukla bolest koja ne mora uvek da ispolji jasne simptome - objašnjava prof. dr Nebojša Lalić, načelnik odeljenja D Instituta za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.
  - Postoje dva tipa dijabetesa. Najteži oblik svakako je dijabetes tipa 1 koji nastaje tako što ćelije pankreasa u veoma maloj količini ili uopšte ne proizvode insulin. U većini slučajeva pogađa decu i omladinu, ali može se javiti i u svim starosnim grupama. S druge strane, najrasprostranjeniji u svetu i našoj zemlji je oblik dijabetesa tip 2. Kod osoba obolelih od dijabetesa tipa 2, pankreas proizvodi insulin, ali ne u dovoljnoj meri. Dešava se i da organizam nije stvorio imunitet na hormon insulina. Uglavnom obolevaju odrasli (stariji od 40 godina) i gojazni, ali takođe može da se sretne kod svih uzrasta.
  Kontrola najbolja preventiva
  Doktor Lalić upozorava da posebnu pažnju na šećer u krvi treba da obrate svi oni koji već boluju od nekih kardiovaskularnih bolesti, arterioskleroze...
  - Odlična preventiva bi bila kada bi stariji od 45 godina bar jednom, svake treće godine, proverili nivo šećera u krvi. Mi ne možemo da sprečimo da do dijabetesa dođe, ali možemo da ga odložimo. Ova bolest napreduje bez pravila i ako je na vreme ne stavimo pod kontrolu, može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje, tako da komplikacije kao što su koronarne bolesti, moždani udar, prestanak rada bubrega i druge postaju neminovne - ističe doktor Lalić.
  - Terapija je kombinovana. Samo dijeta ili dijeta i oralni antidijabetici, lekoviti čajevi kao pomoćno sredstvo, u svim slučajevima uz umerenu fizičku aktivnost. Ukoliko takva terapija ne da povoljne rezultate, primenjuje se insulinska terapija, sa mogućnošću uključivanja i oralnih antidijabetika - pojasnio je dr Lalić.
 
 
  D. Rodić
 
 
 
  Antrfile
  Insulinske pumpe i njihov značaj
  - Ciljne vrednosti nivoa šećera u krvi koje treba postići postale su vrlo oštre i zahtevne, a posebno u nekim stanjima povećanog rizika kao što su trudnoća ili početne promene kasnijih komplikacija dijabetesa, na primer oštećenje bubrega. Upravo zato, konstruisana je insulinska pumpa, poseban aparat kojim se može vrlo precizno i dugotrajno optimalno dozirati insulin. Ona se sastoji od kompjuterskog sistema i rezervoara insulina. Pacijent je na sebi nosi spolja, najčešće za pojasom. Primenjuje se kod pacijenata kod kojih je nemoguće drugačije postići uspeh terapije, a naročito je raširena primena u trudnica i osoba sa visokim rizikom za komplikacije - kaže doktor Lalić.
 
 
  GLOSA
  Bolest napreduje bez pravila i ako je na vreme ne stavimo pod kontrolu, može doći do ozbiljnih posledica, tako da komplikacije kao što su koronarne bolesti, moždani udar, prestanak rada bubrega i druge postaju neminovne