Broj 100
Početna > Lepi i zdravi > POBEDITE UMOR

Nedostatak energije

POBEDITE UMOR

Hronična bolest današnjice je nedostatak energije - ne spavamo dovoljno, sve obavljamo na brzinu, nemamo vremena za spor, ležeran život

Trajno rešenje donose samo promene navika, što pre svega znači manja očekivanja od samog sebe i delimičnu promenu prioriteta. Dok takve odluke u vama ne sazru, probajte sa malim, ali efikasnim trikovima.
 
  Prirodni podizači energije
  Suprotno opštem uverenju, telesne aktivnosti ne cede energiju, nego je dolivaju. Vežbe slabijeg intenziteta i kratkog trajanja povećavaju nivo energije i smanjuju napetost, što je vrlo važan faktor za ublažavanje subjektivnog osećaja iscrpljenosti. Zato mnogi savremeni stručnjaci kao meru zdravstvene preventive savetuju tridesetominutne dnevne telesne aktivnosti. Aerobne vežbe razvijaju sposobnost tela da pumpa krv bogatu kiseonikom, što je povezano sa boljim snom i borbom protiv mučnine, teskobe i stresa. Kako se telo navikava na višak aktivnosti, svakodnevne poslove počinje da obavlja rutinski i tako troši manje energije. Pojačavanjem izdržljivosti, osećaćete se bolje i imaćete više poverenja u svoje mogućnosti i postignuća.
 
  Ko rano rani, dve sreće grabi
  Iako nije lako rano ustati, jutarnja vežba posebno je korisna, jer diže adrenalin i poboljšava dnevnu efikasnost. Da biste lakše ustali, postavite budilnik malo dalje od kreveta da morate da dođete do njega. Ne morate da ustanete mnogo ranije, sasvim je dovoljno 15 minuta pre nego što se inače budite. Iako se čini da desetak minuta vežbanja nije mnogo, dovoljno je da biste se razbudili i osećali sveže.
 
  Popodnevni umor
  Dnevne krize kod većine ljudi javljaju se u slično vreme - prva veća najčešće je u ranim popodnevnim satima, nakon pauze za ručak. Uzrok leži u osećaju umora nakon jela, a prošlo je i nekoliko sati od dolaska na posao, koji se često obavlja u prostorijama sa nedovoljno dnevnog svetla. Kada smo pospani, instinktivno ćemo potražiti slatko, a delovanje slatkiša je brzo, ali ne i dugotrajno. Umesto viška kalorija bez dovoljne efikasnosti, pojedite zdrav obrok i napravite kratku pauzu za telesnu aktivnost: malo se razgibajte, hodajte po stepenicama, prošetajte posle ručka blizu kancelarije. Desetak minuta svakodnevno je dovoljno.
 
  Dolazak s posla
  Lako je naći opravdanje za neaktivnost nakon punog radnog vremena i gužvi u saobraćaju pri povratku. Umesto da se izvalite ispred televizora, još jednom prošetajte desetak minuta po svežem vazduhu ili se poigrajte sa decom. Kad god imate priliku, izađite napolje. Iskoristite vreme za uživanje u prirodi.
 
  Vikend aktivnosti
  Vikendom je slična situacija kao posle posla, samo duže traje, a to znači i više mogućnosti: planinarenje, vožnja biciklom, šetnja... A, kako vikend traje dva dana, ostaće dovoljno vremena i za gledanje filmova i za spavanje. Plivanje je jedna od najboljih aktivnosti - uključuje sve mišiće, opušta, a šanse za povredu su minimalne. Košarka, badminton ili fudbal iza kuće ili zgrade sa komšijama su veoma zabavne aktivnosti koje uključuju sasvim prosečne ljude, prosečnog izgleda i kondicije, zbog čega se niko ne oseća inferiorno. Biće još zabavnije ako organizujete mešovite muško-ženske i odraslo-dečje ekipe.