Broj 100
Početna > Zanimljivosti > ODVOJENE KASICE PRASICE

Partnerske svađe zbog novca

ODVOJENE KASICE PRASICE

Parovi se svađaju zbog različitih stvari, od čuvene podignute daske WC šolje, preko paste za zube istisnute od sredine, do novca. Novac je, pokazuju istraživanja, najčešći racionalni uzrok svađa njega i nje

Sve je više parova, venčanih ili nevenčanih, koji su nakon preseljenja pod isti krov zadržali odvojene blagajne. Ovaj trend češći je kod onih koji zarađuju više i koji s parama ne bi trebalo da imaju problema. Ali, očigledno da problema uvek ima.
Samo je u slučaju jednog od pet ispitanih parova inicijativa za odvojene kase potekla s obe strane. To je par koji odlično zarađuje, tek odnedavno žive zajedno, nemaju dece i prilično su nezavisni i u drugim segmentima. I dalje izlaze i putuju zajedno, ali i odvojeno, svako sa svojim društvom ili sam. Kod ostalih parova ispostavilo se kako je inicijator odvojenih blagajni uglavnom onaj ko zarađuje više, pa se partner zbog toga ne oseća dobro. Problemi se naoko rešavaju, ali između redova je jasno da je novac i dalje predmet svađa, samo se sad razgovara o tome kako on, doduše, zarađuje više, ali je puno odsutan, dok ona kuva, odlazi u kupovinu, sprema...

Većina parova ipak se svađa jer njihova ukupna zarada nije dovoljna za lagodan život, pa uvek na nečemu mora da se štedi. Pravilo jednakosti u odlučivanju o novcu je minimum koji se mora zadovoljiti da bi zajednički život uspeo, što, opet, ne znači da o svakom dinaru mora da se raspravlja.

KORISNI SAVETI
Imali novca malo ili nešto više, jednostavnim strategijama mogu se u velikoj meri sprečiti ili barem ublažiti nesuglasice.

1. Prvi uslov je zajednička blagajna, pa se o novcu zajednički odlučuje. Važno je da znate na papiru sa koliko novca raspolažete, šta su prioriteti koje treba odmah podmiriti, a šta može čekati, imate li ovoga meseca zajedničke ili odvojene posebne želje...
2. Odlučivanje o trošenju uključuje i praktičnu podelu posla - ko ide u kupovinu, ko plaća režije. Podrazumeva se međusobno poverenje, što znači da svako može uzeti novac, bilo za hitne i nepredviđene izdatke kada nema vremena za konsultacije, bilo za sitnicu - neki svoj hir ili poklon za partnera/partnerku.
3. Štedite. Ako baš niste u situaciji da morate da razmišljate kako da se prehranite i platite režije, nastojte da svaki mesec ostavite malo novca na stranu.
4. Prigovaranje zbog trošenja novca ima smisla samo ako odnosi značajan deo prihoda, ako drugi partner zbog toga mora da štedi na svojim potrebama... Svađe oko novca često su izgovor za prigovore oko sebičnosti, neodgovornosti, nepoštovanja, nepoverenja... Nazovite stvari pravim imenima, brže ćete ih rešiti.
5. Zajednička blagajna ne znači deljenje u bukvalnom smislu, nego bi svako trebalo jedan deo novca da zadrži za sebe, kao i kad ste živeli solo - svako odlučuje hoće li trošiti „sitno”, štedeti, kupovati poklone partneru...
6. Racionalizujte kupovinu upoređujući cene i kupujući tamo gde je bolji odnos cene i kvaliteta, posebno u slučaju većih investicija. Ako imate dobre prihode, neka vas ne peče savest što ste angažovali spremačicu jednom nedeljno.