Broj 100
Početna > Zanimljivosti > NAJBOLJI AERODROMI SVETA

Luksuz, raskoš i uživanje

NAJBOLJI AERODROMI SVETA

Već punih sedam godina aerodrom u Hongkongu je, prema oceni miliona putnika, najbolji na svetu. U vrh svetskih vazduhoplovnih luka 2008. godine britanska nezavisna istraživačka agencija Skajtraks smestila je još četiri azijska i evropska i jedan afrički, dok nijedan američki nije našao mesta u 10 najboljih svetskih aerodroma

Spisak deset najboljih Skajtraks je sastavio procenjujući 190 aerodroma u više od 40 kategorija, od šopinga, hrane, osoblja do dostave prtljaga, a u desetomesečnom istraživanju, koje je rađeno ove i krajem prošle godine, bilo je uključeno više od osam miliona putnika. Laskavu titulu najboljeg na svetu aerodrom u Hongkongu odbranio je sedmi put zaredom, između ostalog, zbog najboljih restorana najpoznatijih svetskih kuhinja, butika i prodavnica, draguljarnica, pa čak i golf terena. Impozantna je i ukupna površina koja prelazi 550.000 kvadratnih metara. Uz lako snalaženje, ovu vazduhoplovnu luku odlikuje mnoštvo pogodnosti za putnike poput besplatnog bežičnog interneta i odlične povezanosti s centrom grada.
  Azijska dominacija
  Sledi aerodrom Čangi u Singapuru koji je od 1999. dva puta bio na prvom mestu. Izgrađen je 1981. godine. Raskošna usluga uključuje bazen na krovu, tematske bioskope, park orhideja, spa i besplatno razgledanje grada za putnike koji do sledećeg leta moraju da čekaju duže od pet sati.
  Tuširanje i masaža
  Bogat je i spisak pogodnosti aerodroma Inčon u Seulu, koji je zauzeo treće mesto. Ako ništa drugo, ljubitelji golfa, zbog pravog terena sa 72 rupe, mogu da se sjajno zabave i opuste. Putnici mogu da se relaksiraju i uživaju u frizerskom salonu, dečjem igralištu, poslovnom centru, a između letova mogu i da se istuširaju i opuste uz masažu.
  Hotel za kućne ljubimce
  Među najboljim aerodromima na svetu, tačnije na četvrtom mestu, nalazi se i onaj u Kuala Lumpuru, u Maleziji, kao i nešto lošije plasirani aerodrom Kansai u Osaki. Iako je zauzeo šesto mesto, Kansai se od konkurencije razlikuje po tome što je izgrađen na veštačkom ostrvu, na kom čak ima mesta i za hotel za kućne ljubimce.
  Evropski prvaci
  Prema oceni putnika, najbolji aerodrom na Starom kontinentu, i peti na spisku, onaj je u Minhenu. Na svom veb-sajtu ističu da će učiniti sve kako bi se putnici osećali opušteno i zbrinuto, pa su, osim mini-golfa i bioskopa, turistima osigurali čak i fizioterapeutske tretmane.
  Meditacija i molitva
  Sedmo mesto, zbog svojih arhitektonskih vrednosti, zauzeo je aerodrom u Kopenhagenu. Ako vas ne oduševi estetsko iskustvo ili hod po drvenom podu, zadovoljstvo ćete sigurno pronaći u nekom od brojnih butika. Posle danskog slede aerodromi u Cirihu i Helsinkiju, gde možete pronaći i prostor za zajedničku meditaciju. Jedina afrička vazduhoplovna luka koja se našla na ovom spisku je moderna građevina u Kejptaunu, poznata po svojoj udobnosti i ljubaznosti osoblja. Putnicima sa zdravstvenim tegobama na usluzi je više lekara u aerodromskoj klinici, a onima koji vreme do sledećeg leta žele da prekrate molitvom, omogućiće se boravak u mirnoj zasebnoj prostoriji.