Broj 10
Početna > Poznati > ZVEZDA SA ASFALTA - Mark Džejkobs

Mark Džejkobs

ZVEZDA SA ASFALTA - Mark Džejkobs

Postoje modni kreatori nezaboravni po jednom detalju koji se kao potpis provlači kroz svaki komad hiljada različitih modela. Ima, pak, i onih koji su slavni po svojoj nestalnosti. Mark Džejkobs je upravo takav, neveran jednom određenom stilu, boji, materijalu. "Mark Džejkobs je imao više povrataka na modnu scenu nego Džejmi Li Kertis u Helloweenu" napominje Vog

Godine 2002. grad Njujork odlučio je da utisne počasne bronzane ploče dvadeset četvorici američkih kreatora u asfalt Sedme avenije, glavne modne ulice u tom gradu. Mark Džejkobs je bio jedan od njih.
Počastvovani američki dizajner rođen je devetog aprila 1963. godine u Njujorku, modnoj prestonici "Novog sveta". Odrastajući u Sohou, odmalena je bio predodređen za kreatora. Sa dvanaest godina preselio se kod svoje elegantne bake Helen, u veličanstvenu zgradu na uglu Central parka i 72. ulice. Ona mu je bila glavni izvor inspiracije. Obožavao je da odlazi s njom u šoping u Saks na Petoj aveniji, ili da je posmatra dok štrika. Obožavala je i ona njega i polagala nade u njegovu budućnost. "Jednoga dana biće on veliki!"
Dok je pohađao srednju školu za umetnost i dizajn, sa svega petnaest godina zaposlio se u poznatom njujorškom butiku Charivari. Zadatak mu je bio da pravi nabore na košuljama. Iako je posao bio tričav, imao je prilike da dođe u kontakt s ljudima koji će ga kasnije uvesti u visoko društvo.  

BAKINI DŽEMPERI

Posle završene srednje škole, nastavlja da se obrazuje na Parsons School of Design. Rastrzan između studiranja i Studija 54, tada najglasnije diskoteke na Menhetnu, uspeo je da osvoji nekoliko prestižnih nagrada, a njegov završni rad sve je ostavio bez daha – linija ručno pletenih džempera po bakinom uzoru. Naročito zadivljen bio je Robert Dafi: "Prvi put sam tada video da džemperi izgledaju tako udobno i nosivo, a tako šik." Iz tog oduševljenja izrašće neraskidivo partnerstvo. Godine 1984. Dafi i Džejkobs započinju posao, koji je s niskim budžetom i sa malo sponzora, s početka bio osuđen na propast. Pačvork i jeftina pamučna tkanina, umesto Markov omiljeni kašmir, angora i moher. "Četiri godine pune očaja i muke!" – žali se Džejkobs.
Godine 1988. pridružio se Peri Elis, gde je izražen njegov bezobzirni, mladalački stil. Koristio je retke oblike i neočekivane kombinacije boja – crveno-bela haljina, nalik stolnjaku, majica sa naštampanim Frojdovim likom, džins sa šljokicama, drečavi gumeni elementi.

OSVAJAČ ŽENSKIH SRCA

Poneo je titulu najboljeg dizajnera za žene, 1997. godine. Iste godine dobija i posao kod Luja Vitona, elegantnog francuskog izrađivača tašnica. Razbija mirnu sliku Lui Viton torbice, dodajući joj pop i kič elemente i neizmernu popularnost. Svaka zvezda morala je da je ima. Mala bela tašnica sa drečavim detaljima i ispisana LV logom, po ceni do četiri i po hiljade dolara. Pored slavnih ličnosti poput Žizel, Vinone Rajder, Ume Turman, Sofije Kopole, taj modni detalj osvojio je srca polovine ženske populacije.
Uz potporu slave kod Luja Vitona, uskoro je počela da cveta i lična Markova kuća. Šta god da bi napravio, odmah je dobijalo kultni status.
Mark Džejkobs se skoro preselio u Pariz. Njegov studio u Parizu je samo na korak od Luvra i katedrale Notr Dam, ali on ipak pati za Velikom jabukom: "Pariz je predivan grad, ali mi nedostaje energija Njujorka."

Autor: Dragana Barjaktarević