Broj 10
Početna > Lepi i zdravi > PREVENCIJA NAJBOLJI LEK PROTIV KONDILOMA

Polne bradavice se lako prenose, a teško leče

PREVENCIJA NAJBOLJI LEK PROTIV KONDILOMA

Kondilomi, papilomi, warts, polne bradavice, sve su ovo imena za veoma neprijatnu virusnu i polno prenosivu bolest koju izazivaju humani papiloma virusi kojih ima preko 50. Kondilomi u novije vreme predstavljaju najčešću polnu bolest koja je veoma neprijatna jer se dugo leči, vrlo je uporna i ponekad može da prouzrokuje rak. Redovni pregledi kod ginekologa su najbolji način da se izbegnu kasnije komplikacije.

HPV se prenosi seksualnim putem čak i blagim dodirom dve sluzokože, ali se može preneti i sa majke na dete koje dobije laringealne papilome odnosno kondilome u grlu. U teoriji su opisani i kodilomi na usnama i u usnoj duplji kao posledica oralnog seksa sa zaraženom osobom ali je ova pojava u praksi dosta retka. Virus ceo svoj životni ciklus opstaje na površini sluzokože pa se ne može dijagnostikovati analizom krvi. Preobražaj kondiloma u rak grlica materice najčešći je kod žena kojima ova bolest i zadaje najviše problema zbog teške pristupačnosti bradavica za lečenje, inficiranosti kanala kroz koji prolazi beba i činjenice da su kondilomi bezbolni pa dugo ostaju neprimećeni u dubini vagine. Virusi HPV-16, 18, 31, i 45 stvaraju ravne i skoro nevidljive bradavice koje mogu postati maligne dok HPV-6 i 11 predstavljaju najčešće uzročnike kondiloma, lako su uočljivi ali ne izazivaju karcinom. Da bi kondilom prerastao u rak potrebno je prisustvo i drugih štetnih faktora kao što su zaraženost herpes simpleks virusom, loš imunološki status i pušenje. Vreme inkubacije od trenutka infciranja do pojave bradavice može trajati od mesec do godinu dana.

  DIJAGNOZA
  Dijagnozu ove bolesti postavlja dermatovenerolog ili ginekolog na pregledu. Bradavice ako su velike imaju oblik i površinu koja podseća na karfiol, a ako su male mogu se otkriti testom sa sirćetnom kiselinom posle koga kondilomi pobele i jasno se razlikuju od ostalih promena u regiji. Kod osoba koje imaju oslabljen imuni sistem kondilomi mogu biti toliko veliki da blokiraju uretru, vaginu ili rektum u zavisnosti gde se nalaze. Kod žena dijagnoza se potvrđuje kolposkopijom a lokalno lečenje se sprovodi dok ne nestanu sve vidljive promene. Kod muškaraca se kondilomi javljaju u predelu anusa i penisa kao male izrasline u obliku bradavica nevidljivih golim okom i ne izazivaju nikakve simptome.

  LEČENJE

  Lečenje kondiloma je individualno i može biti iscrpljujuće i dugotrajno. Neretko, lečenje uključuje hiruršku intervenciju, a može biti i kratko i bezazleno. Ako se bradavice nalaze na površini polnih organa i ako nisu veće od zrna graška moguće ih je lečiti tzv. krioterapijom odnosno "spaljivanjem" tečnim azotom. Ova metoda je bezbolna i ponavlja se na svaka 3 - 4 dana sve dok bradavice potpuno ne isčeznu. Test sirćetnom kiselinom se radi radi provere preostalih mikrolezija (oštećenja tkiva). Nekada je dovoljno da se 2 - 3 puta ode na terapiju tečnim azotom i sve promene nestanu, a nekada lečenje može da traje i do godinu dana. Zato se tokom lečenja savetuje apstinencija od svakog polnog kontakta ili sigurna zaštita pomoću kondoma. Nešto uporniji oblik spoljašnjih kondiloma leči se pomoću 0.5 procentnog rastvora podophilotoxina (podomin), tečnosti koja se stavlja na bradavicu. Koriste se i rastvori trihlorsirćetne kiseline kao i 5-fluoracil krem. Laserski se uglavnom rešavaju unutrašnji vaginalni i rektalni kondilomi. Svim ovim metodama se otklanjaju samo manifestacije HPV ali ne i uzrok. Insistira se na zdravom životu, vitaminskim koktelima kako bi se ojačao imunitet jer je on jedino pravo oružja u borbi sa virusima.
Kondilomi se mogu proširiti po telu raznošenjem virusa sa svojih bradavica na neinficirana mesta. Smatra se da osoba koja je jednom zaražena kondilomima nikada ne može potpuno da se oslobodi tog virusa već se samo posle lečenja gube njegove spoljne manifestacije.