Broj 10
Početna > Zanimljivosti > KUHINJA - SRCE SVAKOG DOMA

Feng šui kuhinji

KUHINJA - SRCE SVAKOG DOMA

Feng šui je staro kinesko učenje o harmoničnom stanovanju koje se zasniva na jedinstvu čoveka i zemlje. Prostor osmišljen po feng šuiju rezultira životnom harmonijom koja je poput svežeg vetra (feng) i vode (šui). Ukoliko ne možete da napravite raspored elemenata po pravilima ove veštine, ne očajavajte, jer je najvažnije ipak da vaša kuhinja uvek bude čista i blistava

Feng šui razume, uvažava i koristi energetske tokove prirode, neba i zemlje, ali i života uopšte. U svom učenju o harmoničnom uređenju životnog prostora, feng šui posebnu pažnju posvećuje kuhinji. Po ovom učenju, kuhinja, kao prostor u kojem se priprema hrana za održavanje života, simbolično predstavlja izvor blagostanja celog doma, pa je vrlo važno kako je koncipirana, opremljena i dizajnirana.
Buku koju proizvodi frižider, koja je, po ovoj veštini, štetna, treba ublažiti malim fontanama koje žubore ili biljkama koje će uspostaviti narušenu ravnotežu u kuhinji. Najbolje bi bilo da kuhinja bude smeštena u jugoistočnom delu kuće. Njen oblik treba da bude što jednostavniji, a plafon ne sme biti ni previsok, ali ni prenizak. Poželjno je da pod bude u tonovima boje zemlje, a zidovi u toplim pastelnim tonovima boje vanile ili breskve. Kuhinjski elementi i police, a posebno one u kojima se čuvaju namirnice, moraju biti napravljeni od drveta, jer metalni nameštaj i metal u kuhinji uopšte narušavaju ravnotežu. Ukoliko ipak imate metalne police, one mogu da se neutrališu prirodnim materijalima, drvetom, prućem, pamukom ili biljkama. Pri izboru kuhinjskih elemenata, za čuvanje i spremanje namirnica ili sudova najviše treba voditi računa da dubina tih elemenata ne bude veća od 60 cm. Viseće elemente ne bi trebalo postavljati iznad radnih ploča i sudopera, kako ne bi otežavali pripremu hrane i pranje. Kad je reč o mestima na kojima pripremate hranu, bilo bi najbolje da su smeštena u blizini elemenata gde se drže namirnice. Mesto gde pripremate hranu mora biti veliko i prostrano kako bi se hrana nesmetano spremala. Na police bi bilo poželjno stavljati samo ono posuđe koje se najviše koristi, a tako ćete izbeći i skupljanje prašine.

PRAVILAN RASPORED ELEMENATA

Bilo bi poželjno da šporet, koji je jedan od najvažnijih delova kuhinje, bude plinski, a nikako električni, jer elektromagnetno polje negativno utiče na energiju kuvanja, ali i na naše zdravlje. Šporet nikako ne bi trebalo da bude postavljen pored ili preko puta sudopere ili frižidera, jer su vatra, voda, toplo i hladno uvek u sukobu i predstavljaju opasne kombinacije. Ukoliko nemate mogućnost da šporet odvojite od sudopere ili frižidera, iskoristite neku drvenu pregradu koju ćete staviti između, ili biljku u visećoj korpici koja će omogućiti protok energije u takvoj situaciji. Feng šui preporučuje da se iznad šporeta stavi makar malo ogledalo, čime će se dobiti pojam dubine i svetla i omogućiti oslobađanje i protok energije, koja se na ravnoj površini blokira. S obzirom na to, u ogledalu će se udvostručiti plamen šporeta, čime će se ojačati snaga i blagostanje u kući.
Prostor u kome jedete trebalo bi odvojiti od kuhinje, a to možete postići drvenim pregradama, ali i visećim zvončićima, koji će uspešno odvojiti dve različite energije i sprečiti ih da se sukobe. Deo u kom se jede mora biti namešten što jednostavnije, a sto bi trebalo da bude okrugao ili ovalan. Sto za ručavanje bi bilo najbolje postaviti blizu prozora, kako bi bio osvetljen dnevnom svetlošću.