Broj 10
Početna > Zanimljivosti > KAD ONA HOĆE, A ON NE MOŽE

Kada muškarci odbijaju seks

KAD ONA HOĆE, A ON NE MOŽE

Žene su sklone da krive same sebe kad muškarac izgubi interes za seks. Prvo što žena pomisli je da je loša u krevetu, da on ima drugu ili da je više ne voli. Ništa od toga najčešće nije problem, nego se, osim u retkim slučajevima, u njegovoj glavi događa nešto što mu ometa potenciju

Muškarci najčešće imaju probleme s erekcijom kad su pod stresom ili kad su premoreni. Uzrok može biti pritisak bilo koje vrste - rokovi na poslu, šef koji ga neprestano maltretira, krediti, česte svađe, problemi s decom... Ukoliko on sam ili vi kao par imate takvih ili sličnih problema, a ranije je u seksu sve štimalo, najverovatnije vašeg partnera sve to pogađa više nego što mislite.
  I fizički i psihički pritisci koji dugo traju mogu za posledicu da imaju privremenu, ali i trajnu erektivnu disfunkciju. Obe mogu biti potpune ili delimične (erekcija postoji, ali je nezadovoljavajuća ili kratko traje). Zato je prvi korak preispitati način života, razgovarati o problemima koji uzrokuju stres i premorenost i naći rešenja.
 
  Ljubav bez pritiska
  Ne zaboravite da i muškarci loše podnose seksualne pritiske, naročito kad misle da se od njih u krevetu očekuje više. Zato je, bez obzira na to što vi niste uzrok problema, jako važno vaše ponašanje u krevetu. Otvoreno pokazivanje nezadovoljstva, optuživanje ili davanje do znanja da ste ostali uskraćeni može da ga odvede u začarani krug, odnosno, velika je verovatnoća da će zakazati upravo zbog silnog straha da opet ne zakaže.
  Naravno, nije rešenje praviti se kao da se ništa ne događa, nego treba odabrati način na koji ćete razgovarati. Nemojte da se razgovor svede na optuživanje, on treba da bude podsticajan, a svakako treba otvoreno razgovarati i o samom problemu.
 
  Kako razgovarati
  Ako mu kažete iskreno šta vas muči, u nekim će slučajevima već taj korak (uz malo više njegovog odmora) izlečiti problem. Ako mu kažete da ste se pitali da li vas još uvek voli, niste bili sigurni jeste li mu još uvek lepi i seksualno privlačni, to će kod većine parova dovesti do novog zbližavanja. Na taj način ćete mu dati do znanja da ste pomalo nesigurni, da vam je još uvek stalo i da brinete o njemu i o vašoj vezi.
  Ako se zaista na poslu susreće s problemima, šef ga maltretira, radi previše i nema vremena ni da se naspava, pomisao na drugu ženu verovatno će mu biti s jedne strane smešna, a s druge tako slatka, da će mu verovatno laknuti. Sigurno će mu se svideti ako započnete razgovor izjavom "znam da ti to zvuči glupo i smešno, ali zaista sam u početku mislila da imamo ozbiljan problem i da te više ne zanimam". 
 
   Muškarci su, ipak, s Marsa
  Ne zaboravite da su muškarci s Marsa, a žene s Venere i da nam često različite stvari hrane ego. Žena koja strahuje za vezu skoro uvek je hrana za muškarčev ego, što sigurno ne škodi u trenucima kad su mu erektivne poteškoće poljuljale samopouzdanje.
  Zato, pokušajte da ga nagovorite da vam kaže šta ga muči ili da samo izgovori kako se oseća, ali nemojte navaljivati ako on odbija razgovor. Moguće je i da ga uopšte ništa ne muči, nego je samo psihički i fizički preopterećen i da o tome, iz bilo kog razloga, ne želi s vama u tom trenutku da razgovara. Pustite neka sam odabere trenutak za razgovor.
  Mnogim muškarcima mnogo će pomoći ako imaju priliku da se malo odmore pre seksa, a ako vaš muškarac prihvata neke od tehnika relaksacije, opuštanja ili meditacije, neka i na taj način pokuša da iz svesti i podsvesti izbaci probleme.
 
  Mogući uzroci problema
 
  Do privremenih erektivnih problema mogu dovesti i alkohol, teška hrana ili konzumiranje preteranih količina hrane. S problemom ove vrste gotovo svaki muškarac se sreo bar jednom u životu.
  Potraje li problem neko vreme, nije loše obratiti se lekaru - seksualna disfunkcija, potpuna ili delimična, neretko prati dijabetes, probleme s prostatom, srčane i druge bolesti.
  Isključite li telesne probleme, a erekcija i dalje ne bude zadovoljavajuća, nemojte da se ustručavate da odete na psihoterapiju. Bez obzira na uzrok problema, dobar psihoterapeut u rukavu ima gomilu saveta, pa i u slučaju kad je preterano stresan posao uzrok problema, kad imate finansijskih briga ili kad vas muči problem egzistencijalne nesigurnosti. Psihoterapeut ne može sam po sebi da promeni situaciju, ali može ljude da nauči da drugačije gledaju na stvari ili da se s problemima lakše nose. Samopouzdanje donosi prednosti na svim poljima, jer kad se sami dobro osećate, život uopšte, pa tako i seksualni, svakako je bogatiji.