Broj 10
Početna > Zanimljivosti > ISTORIJA ŽENSKE LEPOTE

ISTORIJA ŽENSKE LEPOTE

Ideali i kriterijumi ženske lepote, atraktivnosti i poželjnosti drastično su varirali kroz istoriju

U šesnaestom veku najveća važnost pridavala se boji kože. Na ceni je bila svetla, prozračna put. Preplanulost kože bila je nedopustiva - direktno je ukazivala na rad u polju, čime biste automatski bili proglašeni za siromašnog radnika.

Osamnaesti vek obeležen je snažnim uticajem francuske mode. Lepota žene počivala je u izražajnosti njenih oblina. Dame su nosile preuske korsete kako bi vizuelno izrazile što tanji struk, a što veće grudi.
U devetnaestom veku mršavost je bila nesumnjivi pokazatelj lošeg zdravlja, bede i siromaštva i kao takva bila je u potpunosti nepoželjna. Ipak,uzak struk i dalje predstavlja simbol gracioznosti i seksepila.
Dvadesetih godina prethodnog veka feminizam ulazi u svest i misao žena. U želji za permanentnim dokazivanjem svoje snage, sposobnosti i jednakosti sa muškarcima, one propagiraju mušku, atletsku gradju lišenu primesa ženstvenosti.
Polovinom prošlog veka, po završetku rata obline se vraćaju na pijedestal ženske lepote.U eri siromaštva i gladi one signaliziraju materijalnu obezbedjenost kao jasan znak da možete sebi da priuštite bogatu ishranu.
Ideal lepote i san svakog muškarca je legendarna pin-up ikona Merylin Monroe, sa svojim zdravim konfekcijskim brojem 14.
Osamdesetih se čini kao da se sve vrti oko moći i naporanog rada. Žene se preznojavaju vezbajući kako bi dobile listove tvrde kao čelik i jasno izdefinisane stomačne mišiće i bicepse, koje bi potom naglasile u uskim helankama i trikoima od likre
Devedesetih godina Pamela Anderson lansira jeftin seksepil potpomognut i uslovljen plastičnom hirurgijom. Silikoni su ultimativni hit i stavljaju se u usne, jagodice i grudi i to u ogromnim količinama. Provokativne plavuše su u ekspanziji, a u modi je izgled bezobrazne Barbike.
U novom milenijumu mršavost i preplanulost su po mnogima pokazatelji lepote. Androgeni, manekenski izled simbol je lepote, bogatstva i slave, za mnoge savršenog načina života.
Šta će se desiti u budućnosti, koji će se ženski atributi ceniti  ....ostaje nam da vidimo.