Broj 10
Početna > Putovanja > GRAD LJUBAVI I ROMANTIKE

Pariz

GRAD LJUBAVI I ROMANTIKE

Grad svetlosti, ljubavi, romantike, samo su neki nazivi grada u koji su se zaljubljivali mnogi umetnici. Nemoguće je ne zaljubiti se u Pariz. Njegova arhitektura je zavodljiva i privlačna, a restorani i noćni život garantuju uživanje

Francuska je zemlja umetnosti i mode, kulinarstva, zamkova i vinograda, luksuznih letovališta i netaknutih seoskih predela. Obale joj zapljuskuje Sredozemno more i Atlantski okean, a njene granice prostiru se duž Pirineja i Alpa. Francuska je svetu podarila najlepša umetnička dela, modu i šampanjac, konjak i parfeme.
Zemlja Napoleona, musketara i trubadura, velikih ideja i poznate kuhinje.Ukoliko se pitate koje je godišnje doba najbolje za posetu ovog grada, odgovor je da ne postoji najbolje vreme jer je u gradu uvek živo. Letnji dani izvode ljude na obale Sene, ili u jednostavne šetnje brojnim baštama i šumama, a ispijanje kafa duž obale je već ritual. Zimske noći teraju vas da se zagrejete klizanjem po ledu na klizalištu pod vedrim nebom, a u proleće se oseća prava magija u vazduhu koji je pun mirisa iz cvetnih bašti.
Pariz je jedan od najvoljenijih gradova sveta. Ne postoji osoba koja ne želi da ga poseti. Vidik sa Ajfelovog tornja ili bazilike Sakr Kera otkriva stotine atrakcija, ali najbolji način da se vidi grad jeste da stavite mapu u svoj džep i dopustite sebi da se izgubite na njegovim ulicama i avenijama. Prefinjen, elegantan, dinamičan, na svakom koraku možete videti spoj tradicije, istorije, različite kulture, ali i duh savremenog života. Nikako ne sme propustiti da vidite Ajfelovu kulu, ali najbolje je da se na poslednji sprat popenete tek nakon nekoliko dana, kada prethodno upoznate Pariz sa zemlje, jer ćete onda imati ovaj grad na dlanu. Tornju se obavezno vratite i noću, kada će vam oduzeti dah nezaboravnim sjajem.

SIMBOLI PARIZA

Kulu koja je simbol Pariza, je podigao francuski inženjer Gustav Ajfel sa namerom da od toga načini najveći događaj svetske izložbe u tom gradu. Završena je za dve godine, 31.03.1889. godine. Visoka je 324m i teška 7 300 tona. Do vrha vode 1665 stepenice. Za toranj se smatralo da je ruglo za oči i pisane su peticije da se skloni. Sačuvan je samo zbog toga što je bio važna antena za telegrafiju. Trijumfalna kapija je konstruisana u periodu od 1806. do 1836. predstavlja jedinstven primer imperijalne arhitekture. Posle Napoleona I, Viktor Igo je primio posmrtnu počast pod Trijumfalnom kapijom 1885. god. Početkom 18. veka dužinom čitave ulice instaliraju se prodavnice. Avenija Jelisejska polja ili Šanze Lize, nalazi se između trga Konkord i obuhvata kružni tok, zelenu površinu koja je u 18-om veku postala vrlo posvećeno šetalište. U gornjem delu avenije 1898. godine konstruisan je prvi hotel „Elize-Palas“. Zatim sledi „Astorija“,1904. godine, hotel „Klaridž“, 1919. i mnogi drugi. Danas avenija Šanze Lize za mnoge predstavlja najlepšu aveniju na svetu. Notr Dam je najznačajniji je simbol Pariza. Izgrađena između 1163. i 1345. katedrala se smatra jednom od svetskih vrednosti gotske umetnosti. Masivna unutrašnjost ima 6.000 sedišta i čine je tri veličanstvena roze prozora i ogromne orgulje sa 7.800 cevi. 387 stepenika vode naviše do vrha tornja koji pruža izvrstan panoramski vidik na grad.

PRESTONICA UMETNOSTI

Luvr je napravljen zahvaljujući Filipu Ogistu, koji prilikom svog polaska u Krstaški rat, 1190. godine konstruiše tvrđavu kojoj je namena da zaštiti desnu obalu Pariza za vreme njegovog odsustva. Danas od prvobitnog Luvra nalazimo samo nekoliko arheoloških zapisa. Poslednje renoviranje Luvra bilo jeu periodu od 1981. do 1993. godine. Tada su izgrađene staklene piramide od kojih je najveća sastavljena od 793 romba i triangla. Najpoznatija u ovom muzeju je svakako enigmatična Mona Liza, Leonarda da Vinčija, koja je zaštićena neprobojnim staklom. Muzej Orsej je relativno nov po pariskim standardima. Smešten je na bivšoj železničkoj stanici pored Sene i sedište je ogromne kolekcije radova iz perioda od 1848 -1914. godine. Najpoznatiji je po delima impresionizma i post-impresionizma, Monea, Manea i Kurbeta.
Dvorci Versaja su 24 km jugozapadno od Pariza i jedni su od mnogobrojnih atrakcija. Većina palata su sagrađene između 1664. i 1715. godine u vreme Luja 14. poznatog kao Kralj Sunca. Možda najpoznatija soba u Palati je Soba Ogledala, u kojoj je potpisan versajski sporazum označavajući kraj Velikog rata.
Arhitekta Šarl Garnier je pobedio na konkursu raspisanom za izgradnju opere koji je organizovao Baron Osman. Opera Garnier je konstuisana između 1861. i 1875. Ovo zdanje je tipičan primer barokne umetnosti, sa bogato ukrašenom fasadom, i plafonom koji je oslikao Šagal. Izgradnja započinje 1861. i traje 14 godina, a impozatna konstrukcija za to vreme je usporena zbog podzemnih voda. Godine 2001.fasada opere Garnier je u celosti renovirana.

TRAGOVI ISTORIJE

Izgrađena u vrlo specifičnom romanskom stilu, a najvažnije spoljno obeležje crkve bila je belina fasadnog kamena. Sve unutrašnje dekoracije urađene su između 1900. i 1914.godine. Crkva Sakre Ker sagrađena je isključivo od dobrotvornih priloga, iako je 1873. godine parlament proglasio izgradnju crkve projektom od javnog interesa. U očima velikog dela javnosti, crkva Sakre Ker važila je za simbol ružnoće.
Konkord je najveći trg u Parizu, i nalazi se uz Senu, razdvaja baštu Tileri od Jelisejskih Polja. Prvobitni naziv mu je Trg Luja XV. Kasnije postaje trg Revolucije na kome je između 1793. i 1795. godine giljotinirano 2800 osoba od kojih su najpoznatije Luj XVI i Marija Antoaneta. Današnji izgled datira iz XVIII veka. Statua Luja XV zamenjena je Obeliskom iz Luksora, koji je visok 22,83 metra i težak 230 tona. Obeležavao je ulazak u Amonov hram u Lukskoru, a na trg je postavljen 1836. godine. Svaki od uglova osmougaone forme trga krase statue posvećene gradovima Francuske.