Broj 10
Početna > Zanimljivosti > AFRIČKA LJUBIČICA

Kućne lepotice

AFRIČKA LJUBIČICA

Afrička ljubičica je omiljena sobna biljka, ukras mnogih stanova koja svojim cvetovima osvežava zimski ambijent

Ovo je biljka, koja raste u obliku rozete, s mnoštvom ovalnih ili okruglih, malo dlakavih listova i cvetovima jasnih boja. U idealnim uslovima  ljubičice cvetaju i do 10 meseci u toku godine.
Dobila je ime po baronu Walteru von Saint St Claire koji je tu cvetnicu otkrio na planini Usambara u Južnoj Africi krajem 19 veka.
Kao i mnoge druge sobne biljke prvo je uspešno uzgajana u Americi. Danas je to vrlo omiljena biljka i može se nabaviti u cvećarama tokom cele godine. Izvorna vrsta je tamnoplava (Santpaulija ionantha), a cvećari su proizveli mnoge nove varijetete s cvetovima različitih boja. Najpoznatija je vrsta Rhapsodie – plava ljubičica. Danas ih ima svetlo ljubičastih, crvenih, belih, roze i boje jorgovana, a i onih sa dvostrukim cvetovima. Biljka sa belim cvetovima koja se retko može nabaviti, kroz vreme menja boju na ivicama latica.
Ako se biljka ostavi da miruje 6 nedelja pri nižoj temperaturi nego obično (12-15°C), a zatim drži nešto suvljom uz zalivanje jednom nedeljno, pojaviće se više većih cvetova. Taj postupak podstiče razvoj mnogih cvetnih pupoljaka, a može se primenjivati u bilo koje doba godine.

  Karakteristike ljubičice

  Veličina: Visoka je obično oko 10 cm, a široka 12-15cm.
Rast: Prilično brzo raste. Reznice zasađene u rano leto cvetaju u jesen.
Doba cvetanja: Cveta cele godine, a najviše leti.
Miris: Biljka bez mirisa.
Svetlo: Držite je na svetlom mestu. Uspeva dobro ispred prozora. Ne držite je na direktnom suncu.
Temperatura: Zimi najmanje 12°C, a najbolje uspeva na 15°C.
Voda: Zalivajte biljku odozdo, u tanjirić da se listovi i cvetovi ne bi pokvasili, a zatim izlijte višak. Cele godine zalivajte dvaput nedeljno, ali nemojte dopustiti da zemlja bude zasićena vodom. Kapi vode na lisću izazivaju žute mrlje i sušenje. Ako voda dođe na listove, oni se mogu ubudjati ili ako su na suncu mogu se pojaviti spržene površine.
Prehranjivanje: Leti dodajte vodi tečnu prihranu svake 2-3 nedelje.
Vlažnost vazduha: Potreban joj je vlažan vazduh, ali je nikad ne prskajte. Stavite saksiju na mokre kamenčiće ili u veću saksiju obloženu tresetom ili mahovinom. Dobro uspeva u kuhinji ili kupatilu gde ima pare. Ne prija im promaja.
Zemlja: Najbolje rastu na tresetnom kompostu.
Presađivanje: Presađujte kada listovi postanu sitni i suviše se nagomilaju, po svoj prilici svake druge godine. Presađujte u samo malo veću saksiju jer bolje cvetaju u manjim posudama.
Razmnožavanje: Biljka se razmnožava reznicama lista s peteljkom, koje se zasade u zemlju ili stave u vodu. Uzmite ih u kasno proleće i držite pri temperaturi 21°C. Za 6 meseci dostignu veličinu za cvetanje. Za klijanje je potrebna temperatura 18-21°C.
Životni vek: Na nacionalnoj izložbi u Vašingtonu bila je prikazana ljubičica stara više od 50 godina. Niko u stvari ne zna koliki joj je životni vek, on zavisi od nege ljubičice i uslova uzgajanja. Pravilnom negom ljubičica može dugo trajati. Međutim, iako može trajati u beskonačnost, bolje je razmnožiti nove biljke svakih 12-18 meseci da bi se osigurala nova cvatnja i zdrava zaliha.
Biljke pratilice: Sve male biljke, kao što su sitne paprati ili puzavice, rastu dobro uz afričke ljubičice, ali ipak su najlepše same ako zasadite veći broj primeraka zajedno.
Vreme cvetanja: Cveta cele godine, a najviše leti. Da biste biljci produžili period cvetanja i uveče je možete staviti pored izvora svetlosti, najbolje neonske.

 Afrička ljubičica je izuzetno zahvalna je i omiljena sobna biljka. Nema nikakvih zahteva, ali višestruka uzvraća ako se pravilno neguje.

Autor: Suzana Stanarević