Broj 176
Početna > Poznati > Sami smo svoja reklama

Anita Todorović

Sami smo svoja reklama

Za uspešnog stručnjaka za odnose sa javnošću nije potrebno samo privlačno mlado lice koje će izdeklemovati unapred pripremljen tekst već široko obrazovana osoba koja poseduje opštu kulturu i retorički dar

Profesija stručnjaka za odnose sa javnošću (Pi-Ar) sve je popularnija. Do direktora, ministara, pevača nemoguće je doći bez njihovog posredovanja. To su ljudi iz senke koji kreiraju dugoročni imidž korporacije ili pojedinca koji želi da postane slavan i osmišljaju njihove nastupe do detalja.
 

- Možete biti najdivnija osoba na svetu, imati najkvalitetniji proizvod, zastupati ispravne stavove, ali ništa nećete postići ukoliko vas javnost ne vidi na taj način. Percepcija je danas postala značajnija od realnosti - tvrdi Anita Todorović, predavač veštine kreativnog mišljenja na Akademiji za diplomatiju i bezbednost u Beogradu i doktorant na Fakultetu političkih nauka, koja je nedavno napisala koautorsku knjigu Sam svoj PR sa profesorom dr Petrom Bokunom.
 
  Kreativno mišljenje

  Za uspešnog stručnjaka za odnose sa javnošću nije potrebno samo privlačno mlado lice koje će izdeklemovati unapred pripremljen tekst već široko obrazovana osoba koja poseduje opštu kulturu i retorički dar. Neophodno je znanje iz mnogih oblasti, poželjno je da poznajete i veštine kreativnog mišljenja, pregovaranja i rešavanja konflikata. Kada su Ivu Andrića pitali koja je po njemu najvažnija osobina dobrog govornika, da li to što ima sposobnost da govori mnogo a da u stvari ništa ne kaže ili da s malo reči kaže mnogo, on je odgovorio: „I jedno, i drugo, ali je najvažnije da nikada ne kaže ono što nije želeo da kaže".
 
  Presudni neverbalni signali
  Stručnjak za odnose sa javnošću unapred bi trebalo da razmisli o tome na koji način želi da bude percipiran u javnosti i da u skladu s tim bude odeven, da vodi računa o gestovima, neverbalnoj komunikaciji, kao i o vlastitom tonu. Dama u službi pi-ar stručnjaka trebalo bi da pazi na dostojanstvo, koristi sve oblike prirodnog šarma, od kojih je najuspešnija prirodnost.
  - Pi-Ar stručnjak uvek igra „belim figurama", što znači da bi trebalo da prvi povlači poteze. Humor je, takođe, superioran oblik komunikacije. Morate da budete dobar planer, sve što radite, trebalo bi da bude rezultat prethodnik istraživanja, ličnosti ili proizvoda koje predstavljate. Smirenost i hladnokrvnost su vrlo bitne jer time pokazujemo da vladamo situacijom. Poželjno je u sebi negovati dinamičnost i pobednički mentalitet, koji se zarazno prenosi na sagovornika. Kreativnost je izuzetno važna osobina stručnjaka za odnose s javnošću. Zabluda je da je privilegija umetnika jer se uz pomoć pojedinih tehnika može usavršiti. Ako neko poseduje prirodnu ljubaznost, u čemu su opet žene u prednosti, onda je put do uspešnog pregovaranja i realizacije zadataka olakšan, a to i jeste osnovni cilj i svrha Pi-Ar stručnjaka – tvrdi Anita Todorović.
 
 
  Žaklina Milenković