Broj 176
Početna > Poznati > Pobesneli ljubavnik

Mel Gibson

Pobesneli ljubavnik

Proslavljeni glumac koji je godinama živeo porodičnim životom, prolazi kroz ktizu srednjih godina.

Mel Gibson se rodio 3. januara 1956. godine u Piksilu, u SAD, kao šesto od ukupno jedanaestoro dece u porodici Hatona Gibsona i Ane Patriše Rajli. Njegova majka je rođena u SAD, u porodici irskih imigranata, a otac Haton bio je sin američkog biznismena i australijske operske pevačice. Zbog majke, Gibson ima dvostruko državljanstvo, irsko i američko. Kada je 1968. nakon povrede na poslu, u tužbi protiv Njujorške železnice Haton Gibson dobio nadoknadu od 145.000 dolara, odlučio je da se preseli s porodicom u Sidnej. Jedan od glavnih razloga za preseljenje, pored onog finansijske prirode, bilo je strahovanje Gibsonovog oca da će mu sinovi biti poslati u rat u Vijetnamu. U Sidneju, dvanaestogodišnji Mel je nastavio školovanje u katoličkoj školi Sent Leo. Želeo je da postane novinar, ali je na nagovor sestre, koja je radila u Nacionalnom dramskom institutu Australije, upisao školu glume. Diplomirao je 1977. u Sidneju, a glumačku karijeru je započeo u Australiji pojavljujući se u televizijskim serijama.
 

Hrabro srce
  Njegova karijera naglo je počela da se razvija posle filma Pobesneli Maks 1979. godine. Gibson zamalo nije dobio ulogu jer se noć pre audicije potukao s trojicom muškaraca pa se pojavio kao „crno-plava bundeva”, prema sopstvenim rečima. Uopšte se nije nadao da će dobiti ulogu, nego je tamo otišao kako bi pravio društvo prijatelju. Međutim, agent mu je rekao da dođe za dve nedelje. Kada se vratio, zamalo ga nisu prepoznali jer su mu povrede skoro u potpunosti zarasle. Sledeći njegov veliki film je Baunti koji je snimio 1984. godine. Njegov partner u filmu je bio Entoni Hopkins, s kojim se Gibson, navodno, nije podnosio tokom snimanja. Hopkins je u to vreme bio apstinent, dok se Gibson borio sa alkoholizmom. U holivudske visine vinuo ga je film Hrabro srce. Gibson je izjavio da je odbio scenario ovog filma, iako su mu ga preporučili agenti, jer je mislio da je prestar za ulogu. Za režiju je 1995. godine osvojio dva Oskara, za najboljeg režisera i najbolji film. U intervjuima je rekao kako je pokušavao da snimi film sličan spektaklima kakve je voleo u detinjstvu.
 
  Rasista i antisemita
  Gibson je 2004. godine režirao kontroverzni film Pasija temeljen na poslednjih dvanaest sati života Isusa Hrista prema četiri jevanđelista i katoličkoj predanju. Film je snimljen na aramejskom, hebrejskom i latinskom jeziku. Zaradio je više od 611 miliona dolara u svetu, a oko 370 miliona samo u SAD, postavši tako osmi najuspešniji film u istoriji. Gibson je sam finansirao film, potrošivši između 40 i 50 miliona dolara. Pre snimanja, on je na svom imanju u Kaliforniji sagradio katoličku kapelu. Kritike su bile podeljene, od kritičara koji su hvalili film zbog realističnog prikaza Isusovih poslednjih sati (sa katoličkog stajališta) do kritika zbog nasilja, manipulacije i optužbi za antisemitizam. Kad su ga upitali hoće li njegov film „uznemiriti Jevreje”, Gibson je odgovorio: „Ne bi trebalo. Trebalo bi samo da kaže istinu. Želim da bude istinit koliko to može biti”. Optužbe za antisemitizam dodatno su se rasplamsale nakon novinskih napisa o Gibsonovom ocu Hatonu, za koga se tvrdilo da poriče holokaust i tvrdi da je većina priče o holokaustu fikcija. Mel je uhapšen u Malibuu zbog vožnje u pijanom stanju, napravio je skandal vređajući Jevreje, ali je policija odlučila da taj incident zataška. Na kraju je pušten iz zatvora uz kauciju od 5.000 dolara. Gibson je jedna od najomraženijih osoba među američkom jevrejskom zajednicom.
 
  Otac osmoro dece

  Gibson je svoju buduću suprugu Robin Denis Mur upoznao krajem sedamdesetih. Robin je u to vreme bila medicinska sestra, a Mel nepoznati glumac. Opisao ju je kao „moju gibraltarsku stenu, samo mnogo lepšu". Par se venčao 7. maja 1980. u katoličkoj crkvi u Forestvilu. U braku su dobili jednu ćerku i šest sinova, a imaju i dvoje unučadi. Na prvi pogled srećan brak, trajao je do prošle godine u aprilu kada je posle tri godine odvojenog života Robin Gibson podnela zahtev za razvod, a kao razlog je navela nepremostive razlike. Pravi razlog se krio u Gibsonovoj višegodišnjoj vezi sa ruskom pijanistkinjom Oksanom Grigorjevom. Kada je londonski San objavio vest da 39-godišnja Oksana čeka dete sa glumcem, publika širom sveta je razumela zašto je Robin rešila da se razvede. Ona je godinama trpela njegove izlete, ali kada je saznala da će se Oksana poroditi u aprilu, okončala je 28-godišnji brak. Ostala je sa njihovo sedmoro dece dok su Mel i Oksana odlučili da žive u Malibuu sa njenim sinom iz prvog braka.
 
  Pobesneli Mel
  Sveže razvedeni Mel Gibson raspričao se u gostima kod čuvenog voditelja Džeja Lenoa o svom braku, sadašnjoj devojci i osmom detetu. „Istina je da ćemo Oksana i ja dobiti dete. To će mi biti osmo. Izgleda da sam sada Okto-Mel”, našalio se glumac. On je iskoristio priliku i da demantuje preljubu: „Moj brak se završio pre tri godine i od tada supruga i ja ne živimo zajedno. Takve stvari se dogode. To je tužno i nesrećno, ali ona je žena koja zaslužuje divljenje, a i još nas vežu deca. I dalje smo prijatelji”, rekao je i priznao krivicu za krah 28 godina duge bračne zajednice. „Kad se sve sabere i oduzme, moram priznati da sam baš ja prilično unakazio naš brak, ja sam kriv. Ako nekoga morate da okrivite, tu sam." Ipak, ljubavna idila poznatog glumca i ruske lepotice nije dugo trajala. Par se, navodno zbog zaposlenosti, suviše udaljio. Bivši ljubavnici su postali ogorčeni jedno na drugo pa su oboje podneli zahtev za zabranu prilaska. Oksana tvrdi da ju je Gibson udario, izbio dva zuba i da je imala potres mozga. Nedavno su u javnost isplivali i audio-snimci na kojima se čuje Mel Gibson kako psuje i viče na Oksanu. „Izgledaš kao j... znojava svinja”, rekao je Gibson na snimku. „Ako te siluje gomila crnčuga, to će biti tvoja greška". Neimenovani izvor je izjavio da je preplašena Grigorjeva snimila Gibsonovu eksploziju besa nakon što joj je glumac uputio više pretnji smrću.
 
 
  Suzana Obradović