Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Zabava za sve

Kuglanje

Zabava za sve

Bez obzira na to da li ste stariji ili mlađi, pripadate jačem ili nežnijem polu, sportista ili rekreativac, nema šanse da ne uživate u dobroj partiji kuglanja

Kuglanje se preporučuje svima od 7 do 77 godina, podjednako muškarcima i ženama iako je mala prednost u korist jačeg pola. Oni, naime, mogu snažnije da bace kuglu i izazovu jaču rotaciju. Ovaj sport se preporučuje svima za opuštanje posle stresnog radnog dana. Među rekreativcima je sve više i obolelih od dijabetesa kojima se kuglanje posebno preporučuje.

Jačanje uma i koncentracije
- Da biste savladali osnovnu veštinu, potrebno je svega nekoliko treninga, a s vremenom koordinacija pokreta postaje sve bolja. Preporučuje se dva sata treninga, u proseku, dva do tri puta nedeljno. Jačanje uma, koncentracije, koordinacije pokreta, timskog duha, samo su neke od pozitivnih strana ovog sporta. Jačaju se i mišići ruku, nogu, leđni i trbušni mišići - kaže Goran Balać, direktor Colosseum Bowling Centra.

Šta je bouling
Razlika između kuglanja i boulinga je u tehnici, u konstrukciji staze, bodovanju, kuglama. Zavisno od fizičke konstitucije, preporučuju se lakše i teže kugle.    

Jasna pravila
Cilj igre je da bacimo, zakotrljamo kuglu po stazi i da pri tome kuglom oborimo 10 kegli koje stoje na drugom kraju staze. Kegle su postavljene u obliku trougla, sa jednom keglom u prvom redu (gledano prema igraču), dve u drugom, tri u trećem i četiri u zadnjem redu.

Držanje kugle
- Neka vaš dlan sve vreme bude zategnut, dok zamahujete rukom s kuglom, sve do kraja izbacivanja kugle. Palac bi prilikom izbacivanja kugle trebalo da bude okrenut nagore. Obraćajte pažnju na vašu ruku s kuglom za sve vreme izbacivanja, a posebno na dlan; kod opuštenog dlana je bacanje kugle manje precizno.

Slobodnu ruku koristite za ravnotežu. Kuglu držite tako što prve zglobove prstiju (palac, srednji i domali prst) stavite u rupe. Budite pažljivi da kugla dobro nalegne u dlan. Dlan ruke je uvek ispod kugle - objašnjava naš sagovornik. 

Odabir kugle

Kugle su različite težine (težina kugle je uvek označena na kugli, što je veći broj, kugla je teža). Izaberite težinu kugle koju možete držati s lakoćom. Kada birate kuglu, palac se mora udobno prilagoditi rupi za palac. Palac s lakoćom morate izvući, odnosno uvući u rupu.

Početni položaj
Pravilan početni položaj je četiri i po koraka od linije prestupa. Postavite se iza crte prestupa i odredite pravilnu razdaljinu za početni položaj. Budite opušteni, noge su elastične, težina tela je na levoj nozi (desna za levoruke). Kuglu držite u dlanu ruke za izbacivanje i poduprite je drugom rukom. Kuglu držimo lagodno i opušteno, na boku, u srednjoj visini tela. Pogled je usmeren u ciljnu tačku na stazi. Telo pripremamo na prvi korak, koji izvodimo bez napora i žurbe.

Bacanje kugle
Klizeći korak levom nogom, koja je u blagom čučnju (desnom za levoruke), ruka koja prati kuglu je istegnuta nagore, karlica je u niskom položaju. Kada bacite kuglu, nastavite sa zamahom ruke. Neka ceo proces izbacivanja kugle bude opušten i pre svega tečan. Uskladite zamah vaše ruke sa hodom, tako da kugla napusti vašu ruku kada levom nogom dokližete do linije prestupa (za levoruke desna noga). Kuglu ispuštate na stazu, preko linije prestupa. Pogled je usmeren u ciljnu tačku (strelicu) sve dok je kugla ne „pregazi".

Žaklina Milenković