Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Za zdrav i dug život

I vino leči

Za zdrav i dug život

Svakim danom otkriva se sve više dobrobiti vina. Utvrđeno je da pozitivno utiče i na rad mozga, koncentraciju i pamćenje, a preporučuje se i za vitku liniju i bolji imunitet

Postoje zapisi da je Hipokrat 400. godine p. n. e. vino koristio kao sredstvo za jačanje organizma, ublažavao je bolove kod išijasa, lečio rane i crevne bolesti. Do 19. veka postojala je prava nauka o lekovitosti vina. Mnoge naučne studije su potvrdile da umerene količine vina pomažu pri očuvanju zdravlja.

Za bolje varenje
Alkohol iz vina brzo ulazi u krvotok i deluje na sve delove našeg tela, a ako je konzumacija umerena, do jedne čaše dnevno, to delovanje je pozitivno na naš organizam. 

- Alkohol deluje na sistem organa za varenje (ubrzava lučenje sluzi i enzima u želucu i crevima, hrana se brže razgrađuje, varenje se poboljšava), na disanje (šire se krvni sudovi organa za disanje), na srce i krvotok (šire se krvni sudovi, smanjuje se rizik od tromboze, pozitivno deluje na krvni pritisak u propisanim količinama, povećava se HDL - dobar holesterol). Vino utiče i na kožu (pojačana prokrvljenost), podstiče rad polnih žlezda, bubrega, jetre i slezine. Takođe, utiče i na rad mozga, koncentraciju i pamćenje. U mediteranskoj, kardioprotektivnoj ishrani, veoma je važan sastojak. Ima antioksidativno dejstvo na organizam - kaže prim. dr Katica Kujundžić, kardiolog. 

Duži životni vek
Prema njenim rečima, pozitivne strane konzumacije alkohola vrlo lako postaju prilično negativne ako se pretera s količinom. Preterana konzumacija dovodi do povećanja rizika za nastanak moždanog udara, karcinoma dojke, usne šupljine, jednjaka, jetre. U danskom centru za epidemiologiju dvanaest godina je trajalo istraživanje u kojem su se dokazivale veze između konzumiranja vina i smrtnosti. Rezultat je bio: ljudi koji ne piju vino imaju kraći očekivani životni vek od onih koji popiju tri do pet čaša vina nedeljno. U jednoj studiji Svetske zdravstvene organizacije (WHO) tvrdi se da onaj ko redovno i umereno pije vino, živi duže i zdravije.

Posle ručka
- Lekovitost vina najviše dolazi do izražaja ako ga pijemo posle ručka. Ono obogaćuje ukus hrane i popravlja raspoloženje. Osobe koje imaju oštećenje jetre, bubrega ili pankreasa ne bi smele da unose vino u organizam, a svaka zdrava osoba može uživati u pozitivnom dejstvu umerene količina vina. Žene do jedne čaše vina dnevno, a muškarci najviše dve - kaže prim. dr Katica Kujundžić, kardiolog. 

Žaklina Milenković