Broj 308
Početna > Putovanja > Za neka dobra, stara vremena

Skoplje

Za neka dobra, stara vremena

Vreme je promenilo Skoplje, ali ne i ljude, dušu ovog grada. Predusretljivi i nasmejani, ljubazni domaćini povešće vas u razgledanje Stare čaršije, Suli hana, Milenijumskog krsta...

Gradov posti, gradov pie, gradov demne, gradov spie...
Nasmevnise, ne beri gajle, namigni mi, ajde nazdravje, Skoplje...

Ovako je legendarna grupa stare Jugoslavije, Leb i sol, pevala o glavnom gradu Makedonije. Danas, ako se uputite ka Skoplju, čeka vas neka nova slika grada. Na centralnom gradskom trgu postavljen je spomenik Ratnika na konju, visok 10 metara. Konjanik, izliven u bronzi, zajedno sa fontanom i postamentom visok je 28 metara a u njemu svi prepoznaju lik Aleksandra Makedonskog.

Nove fontane i spomenici
Poslednjih meseci na gradskom trgu osvanule su nove skulpture, fontane i spomenici. Ove novine su deo projekta Skopje 2014. u cilju izgradnje i vraćanja simbola gradu koji su nestali u zemljotresu 1963. godine.
Tu je i Muzej makedonske borbe, zatim Trijumfalni luk, nova zgrada Ministarstva spoljnih poslova, novi Ustavni sud, Narodno pozorište i Arheološki muzej.
Trg Makedonija, inače glavni i najveći trg u Skoplju, izgrađen je između 1920. i 1940. godine. Na trgu se nalaze zgrada Narodne banke s mermernom fasadom, monumentalni oficirski dom, Ristićeva palata, palata Mazura. Na ovom trgu je, inače, proglašena nezavisnost Republike Makedonije od Jugoslavije od strane tadašnjeg predsednika Kire Gligorova. 

Više turista
Skopje 2014. i drugi investicioni programi imaju za cilj da pomognu u privlačenju stranih turista. Sudeći prema statistici, u tome su i uspeli, broj turista je povećan za 25 odsto u odnosu na prethodni period.
Makedonski turistički poslenici kažu da je Skoplje prvi put dočekalo više turista od Ohrida, vodeće turističke destinacije u Makedoniji. Iako većina posetilaca dolazi iz okolnih zemalja, beleži se i porast turista iz čitave Evrope, Austrije, Nemačke, Rusije, Poljske, Italije i Turske.

Duša grada
Stara čaršija, Bit-pazar ili samo Čaršija, jedna od znamenitosti grada na Vardaru, do 1935. godine se zvala Turska čaršija. Smeštena na području od Dušanovog mosta do Bit-pazara, te od tvrđave Kale do reke Serave. Kao i Skoplje pregrmela je tri katastrofalna zemljotresa i dva velika požara, desetine ratova i stotinu gospodara.
Tako reći do juče, u njoj su obitavali svi poznati zanati, a od njih je ostalo jedva nekoliko zlatarskih radnji. Nestali su i stari zlatari i filigranski majstori, a opstaje još „ćevapčilnica" čuvene braće Destan. Sve drugo su odnela neka nova vremena.
Na prostoru današnje čaršije i u njenoj okolini, nalazi se još nekoliko džamija, mauzolej, dve crkve i sat-kula, a u drugoj polovini 20. veka izgrađene su zgrade koje čine Muzej Makedonije i zgradu Muzeja savremene umetnosti.

Suli han
Pažnju turista svakako privlači i Suli han u Staroj skopskoj čaršiji koju je kao svoju zadužbinu podigao polovinom 15. veka Isa-beg Isaković. Ukupna površina hana je 2.101 metara i u periodu Osmanskog carstva imao je funkciju klasičnog gradskog hana za smeštaj putnika i trgovaca sa njihovim karavanima. Tokom zemljotresa u Skoplju 1963. godine han je bio oštećen, ali je do 1972. godine u potpunosti obnovljen.
Danas je u objektu Suli hana Fakultet likovnih umetnosti u Skoplju i Muzej Stare skopske čaršije.

Milenijumski krst
Impozantna atrakcija Skoplja, Milenijumski krst, nalazi se na vrhu planine Vodno (1.066 m) koja se uzdiže iznad grada. Krst je izgrađen 2002. godine povodom 2000. godišnjice hrišćanstva u Makedoniji i svetu.
Milenijumski krst visok je 66 metara, a može se videti sa udaljenosti od preko 30 km.
U septembru 2008. godine, na Dan nezavisnosti Republike Makedonije u krst je ugrađen lift. Inače do krsta se može doći i žičarom, što je još jedna od mnogobrojnih atrakcija Skoplja.

Gastronomska ponuda
Pored novih, mondenskih restorana kineske, japanske i tajlandske kuhinje, da biste doživeli pravu sliku Skoplja, posetite i neke od starih makedonskih kafana. Uz poznate zvuke juga, razne gurmanske mezetluke i čuvena makedonska vina, kažu da na ovom mestu sviću najlepše zimske zore.

Žaklina Milenković