Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Vraća životnu energiju

Organsko mleko

Vraća životnu energiju

Naučno je utvrđeno da ljudski organizam bolje reaguje na organsko mleko nego na obično jer sadrži manje štetnih masti

Mleko je namirnica koja nas prati od rođenja, pa je zbog toga važno koliko je kvalitetno i kako su uzgajane životinje od kojih dobijamo mleko koje pijemo

Šta je organsko mleko

Svaki organski proizvod nastaje u kontrolisanoj proizvodnji bez upotrebe sintetičkih hemijskih sredstava, pesticida i đubriva. Ono što je naročito važno jeste i višestruko smanjen sadržaj ostataka zagađivača - pesticida, teških metala, u odnosu na konvencionalne proizvode. Nije dozvoljena upotreba aditiva (kao pojačivača ukusa - natrijum-glutaminati i dr.). Ne sadrže konzervanse, emulgatore, veštačke boje i arome, antibiotike, hormone, lekove i upotreba GMO je zabranjena.

Da li je bolje od običnog

U pogledu kvaliteta i bezbednosti ishrane, ne postoji razlika između organskog i konvencionalnog mleka. Obe vrste sadrže sličnu kombinaciju hranljivih materija koje čine da mleko bude važan deo zdrave ishrane. 

- Kada govorimo o definiciji organskog mleka, govorimo o načinu upravljanja farmom s koje potiče to mleko, a ne o njemu samom, njegovom kvalitetu i bezbednosti. Znatna razlika upravo je u tome što u procesu organske proizvodnje nema upotrebe pesticida, aditiva, antibiotika, GMO i drugih dodataka. Strogi standardi koje primenjuje država garantuju da su i organsko i konvencionalno mleko potpuno zdravi, bezbedni i hranljivi. Samo je na potrošačima da odaberu. U organskom mleku prisutna je veća količina omega 3 masnih kiselina (alfa-linoleinska kiselina - ALA) koje su veoma važne za održavanje zdravlja srca - kaže Saša Vitošević, generalni direktor poslovnog sistema Global Seed, u okviru koje se nalazi i velika organska farma krava Velvet farm u Čurugu.

Briga o zdravlju

Kod nas, kao i u Evropi, najbrojniji konzumenti organskog mleka su mladi ljudi, sportisti i osobe koje vode računa o zdravlju i zdravoj ishrani, pa se može izvesti zaključak da je organska hrana zapravo samo odgovor čoveka na brigu o sopstvenom zdravlju, kao i briga o životnoj okolini. Cena organskog mleka je 25 - 40 odsto veća od cene mleka dobijenog u komercijalnoj proizvodnji. U skladu s kampanjom o zdravom životu, organsko mleko je najveći prodor na tržištu obezbedilo u proizvodnji dečje hrane. 

Manje štetnih masti

Organsko mleko je neuporedivo zdravije od običnog i to upravo zbog toga što ima manje štetnih masti, rezultati su najnovijeg naučnog istraživanja. Upoređivanjem sadržaja masti u 22 različite vrste mleka koje se prodaju u supermarketima,  svi rezultati su ukazivali na to da se organsko mleko nalazi na vrhu lestvice kada je kvalitet i zdravlje u pitanju. Testovi su pokazali da su nivoi poluzasićenih masnih kiselina, odnosno zdravih masti koje su zaslužne za povećanje snage srca i tela, u organskom mleku bili viši i za 60 procenata.

Način držanja životinja 

Naučnici su dokazali da mleko koje daju krave hranjene na ovaj način, ima za trećinu više omega tri masnih kiselina, koje utiču na smanjenje masnoće u krvi. Osim ishrane, važan je i način držanja životinja. Boravak životinja na otvorenom prostoru na pašnjacima, u ispustima, omogućava životinjama da se bolje osećaju, zdravstveno stanje im je bolje i popravlja im se apetit. Pored trave, sena i silaže, krave hrane i koncentratom organskog porekla.