Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Voće za buduće mame

Grejpfrut

Voće za buduće mame

Za razliku od ostalih citrusa grejpfrut ima jedinstven vitaminski sastav koji je delotvoran u prevenciji i borbi protiv mnogih oboljenja

Dobri poznavaoci ovog voća tvrde da nema ničeg boljeg od pola grejpa sa šećerom u prahu za doručak jer stvara celodnevni osećaj svežine i aktivnosti i pravi je izvor pozitivne energije. Bioflavonoidi i vitamin C, kojima obiluje sočan plod, pomažu budućim majkama da se smanji zadržavanje vode i otekline u nogama tokom trudnoće.

Topi suvišne kilograme
Jedan grejpfrut zadovoljiće dnevne potrebe vašeg organizma za vitaminom C, što će vas svakako odbraniti od najezde sezonskih virusa i gripa. Iz semenki i pulpe dobija se citrofit, najjači raspoloživ antibiotik koji deluje na jačanje imuniteta. Ipak, dobro je znati da ne treba preterivati sa sokom jer sve više od pola litra dnevno može izazvati neželjene efekte, a ist je i s pojedena dva grejpa. Međutim, neprevaziđen je kada je reč o gubitku kilograma. Sadrži 90 odsto vode, bogat je vlaknima, a siromašan kalorijama, ubrzava metabolizam, a pritom blokira osećaj gladi. Naučno je dokazano da čak i sam miris ovog voća obuzdava alu u stomaku zbog ulja koje deluje na enzime jetre, koji smanjuju želju za prekomernim grickanjem.

Crveni bolji od običnog
Ako vas muče povišen pritisak ili kardiovaskularna oboljenja, jedan grejpfrut ujutru na prazan stomak provereno će umanjiti tegobe. Loš holesterol će se smanjiti za 15,5 odsto, a trigliceridi za 27. Preporuka lekara je da se u tu svrhu jede crveni grejp jer sadrži više antioksidanata od običnog. Ipak, ne treba ga uvrstiti u svakodnevni meni bez prethodnih konsultacija s lekarom. Naime, ustanovljeno je da svež plod ili sok stupa u neželjenu interakciju s nekim lekovima za snižavanje holesterola, krvnog pritiska, srčanog ritma, kao i sa antidepresivima, lekovima protiv anksioznosti, alergije i kontraceptivnim pilulama.

Tera nesanicu i stres
Osim što stabilizuje nivo šećera u krvi, pola pečenog ploda sa cimetom i šećerom zasigurno otklanja depresiju i stres. Takođe, dobar je izvor kalijum-permanganata koji je značajan borac protiv zamora i nesanice. Preporučuje se i astmatičarima, sprečava nastanak bubrežnog kamenca, osteoartritis i reumatoidni artritis, a čuva organizam i od karcinoma prostate i creva.

Prijatelj kože
Osim što likopen iz crvenog grejpa štiti kožu od štetnih UV zraka, ovo voće proizvodi kolagen koji održava mladalački izgled kože. Često se koristi kao kozmetičko sredstvo u domaćoj radinosti. Ako izmešate sok od pola grejpfruta s kašičicom šećera i time istrljate kožu, oslobodićete se tamnih mrlja na laktovima i kolenima. Maske s grejpom pružaju vlagu koži i sprečavaju nastanak bora, a utrljavanjem kore na kožu ruku istovremeno ćete omekšati ruke i ojačati nokte. 

M. Č.