Broj 308
Početna > Prica > Vatrena devojka

Ališa Kiz

Vatrena devojka

Iako je kao dete bila usamljena jer je, ispunjavajući ambicije svoje majke, propustila dobar deo detinjstva, dobitnica trinaest Gremija Ališa Kiz, posle nekoliko loših veza, sreću je pronašla kraj supruga Sviz Bitsa, s kojim ima dvogodišnjeg sina Idžipta

Ališa je rođena 25. januara 1981. na Menhetnu u Njujorku kao jedino dete Tereze Oguljo i pilota Krega Kuka, koji su se razveli kada je imala dve godine. Posle rastanka roditelja, Ališa je ostala da živi sa mamom, koja se amaterski bavila glumom i koja je želela da njena ćerka bude uspešna u umetnosti. „I ne sećam se perioda kada smo svi živeli kao porodica i mislim da je njihov rastanak uticao na mene tako što sam ispunjavala sve mamine ambicije. Ali, više mi je smetalo to što sam bila jedinica, pa nikada nisam imala društvo i morala sam da budem sama i da sa sobom rešavam brojna pitanja", rekla je jednom. Pošto je odmalena pokazala talenat za muziku, u jednoj kratkoj televizijskoj emisiji već sa četiri godine je nastupila kao solo izvođač. Kao sedmogodišnjakinja svirala je klavir i to najteže kompozicije Betovena, Šopena i Mocarta, a sa dvanaest su je primili u srednju umetničku školu koju je završila sa šesnaest kao najbolja u svojoj generaciji. Ispunjavajući želje svoje majke, ubrzo je upisala Univerzitet Kolumbija, ali ga je napustila posle četiri nedelje kada je odlučila da počne profesionalno da se bavi pevanjem. „Imala sam mnogo obaveza i nisam mogla sve da postignem. Sve mi je kuvalo u stomaku i u glavi i više nisam mogla da izdržim. Želela sam konačno da počnem da radim stvari koje veoma volim", ispričala je u jednom intervjuu pevačica koja je u šesnaestoj godini snimila prvi album za „Kolumbija Rekords". 

Usamljeno detinjstvo
Ališa je odrasla u ozloglašenom kraju Njujorka poznatom kao „Paklena kuhinja" i u jednoj TV emisiji je otkrila da je zahvalna majci što je uspela da ne upadne u nevolje. „Morala sam da odlučim hoću li raditi ispravne ili pogrešne stvari. Da uzimam ili ne uzimam drogu. Puno ljudi oko mene je završilo u zatvoru. Kako sam ja to izbegla? Tako što sam imala veoma strogu mamu. Iako možda tada nisam bila zadovoljna i patila sam što moram toliko da radim na sebi, da nije bilo nje, danas ne bih bila ovo što jesam. Ipak, u detinjstvu mi je to pravilo probleme, nisam imala vremena za zaljubljivanje, bežanje iz škole i ostale dečje dogodovštine. Smetalo mi je što sam često bila usamljena i to mi je donelo mnogo psihičkih problema, kao što je blaga depresija. Uveče, po odlasku u krevet govorila sam sebi da moram sama da se izborim sa svim što me mori. Progutala sam svaki problem i nekako uvek uspevala da krenem dalje", otkrila je u jednom intervjuu.
Za razliku od mnogih zvezda, do uspeha je stigla bez ispada koji privlače pažnju paparaca i tabloida. Do sada je osvojila 13 Gremija i prodala više od 30 miliona albuma, a glumila je i u filmovima Smokin' Aces, The Nanny Diaries i The Secret Life of Bees.
Nedavno je izdala album Girl on fire. „Ovo je album o novim počecima, novoj perspektivi... On otklanja negativnu energiju u vašem životu. Ovo je za pronalazak vaše moći. Vaša vatra!", napisala je Ališa na Tviteru, a u jednom intervjuu rekla je da je njen novi album putovanje ka otkrivanju vlastite snage i verovanju u samog sebe.

Mirna i srećna
Početkom 2009. Ališa je otpočela romansu sa muzičkim producentom Sviz Bitsom za koga tvrdi da je njena idealna polovina. „On je prvi čovek kome sam se bezrezervno dala, uvideo je to i uzvratio mi istom merom. Taman kada sam prestala da razmišljam o muškarcima, pojavio se i vratio mi veru u ljubav. Imala sam nekoliko promašenih veza koje su mi poljuljale snove o idealnoj bračnoj zajednici." Već sledeće godine par je stao na ludi kamen, a u oktobru 2010. dobili su sina Idžipta Dina. Iako je ovo pomalo čudno ime za dete, ova odluka nije iznenadila njene fanove koji znaju da je pevačica oduševljena Egiptom toliko da je stalno ponavljala kako je baš u toj afričkoj državi dobila inspiraciju za album "The Element of Freedom". „Definitivno ne posmatram više stvari isto. Više me ništa ne vuče da jurcam unaokolo, moram biti mirna i srećna. Biti majka je najblistaviji poklon, to je veličanstveno. Vreme koje provodim sa svojim suprugom i sinom potpuno su mi promenili perspektivu, sada se trudim da što više budem uz njih. Imati ovakvu ljubav u životu mi znači mnogo. Sve se menja, pogledi na život, kao i prioriteti, sve je podređeno detetu. Volela bih da imam bar još jedno dete", rekla je pevačica nedavno. 

M. P.