Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Slani rastvor protiv kijavice

Zapušen nos

Slani rastvor protiv kijavice

Kada se zapuše nozdrve posle višednevne kijavice, svi se prilično iscrpe i traže način da prodišu

Oni koji se zimi suoče s nazebom ili gripom vrlo dobro znaju da neće proći bez kijavice ili bar delimično zapušenog nosa. Većina poseže za različitim sprejevima i kapima za nos, ne razmišljajući o tome da već nadražena i osetljiva sluzokoža može dodatno da strada. Lekari upozoravaju da neke preparate za nos ne treba upotrebljavati više od tri do pet dana u kontinuitetu. 

- Zapušenost nosa mnogima koji se već uveliko bore sa prehladom ili nekom infekcijom disajnih organa predstavlja problem, najčešće noću. Nosna kongestija ili zapušen nos nastaje usled zapaljenja sluznice nosa, koja relativno brzo otekne i samim tim otežava disanje na nos. Kod osoba koje u toku dana često koriste nazalne dekongestive, sluzokoža nosnica postaje izuzetno suva, ljuspa se, a posle nekog vremena mogu se javiti i manja oštećenja u nosu u vidu ranica koje krvare prilikom kijanja - objašnjava dr Ivana Božović, lekar opšte medicine.

Recept za lakše disanje
Rastvorite ravnu kašičicu kuhinjske soli u pola litra prokuvale vode i isperite nos tako što ćete pomoću bočice s pumpicom rastvor sipati u jednu nozdrvu, a izbaciti kroz drugu. Posle toga lagano izduvajte nos kako biste izbacili preostali rastvor, pa ponovite čitav postupak s drugom nozdrvom. Slani rastvor će na taj način isprati i uništiti sluz i eventualne alergene u nozdrvama. Mnogi se odlučuju za malo alternativniji metod, kada direktno iz svog dlana ušmrču rastvor u jednu od nozdrva. 

Poboljšanje već posle tri ispiranja
Dovoljno je dva ili tri ispiranja nozdrva slanim rastvorom i već se mogu primetiti rezultati i znatno poboljšanje. Još bolje stanje dolazi i češćom upotrebom - jednom dnevno u redovnim intervalima. Jedno od istraživanja je pokazalo da nazalna irigacija na duže staze pomaže ljudima da steknu kontrolu nad sinusima i tako poprave zdravstveno stanje.

Saveti
Često izduvavajte nos jer je sekret prepun bacila pa šmrkanjem i uvlačenjem samo rizikujete da infekciju raznesete po celom telu. Ne bi trebalo prejako da izduvavate nos jer ćete stvoriti pritisak koji bi dalje mogao bacile da prenese u ušne kanale i izazove upalu uha. Najbolje je da prstom pritisnete jednu nozdrvu, polako dunete i tako izbacite sekret iz druge nozdrve.

Dragana Rodić