Broj 308
Početna > Putovanja > Skijanje u februaru

Alpska Italija

Skijanje u februaru

Ski-centri Italije poznati su po izvanrednim stazama, ali i po odličnom provodu koji će zadovoljiti i najprobirljivije turiste

Alpi i Dolomiti čuveni su po odličnim skijalištima, koja i ove zime privlače veliki broj ljubitelja zimskih sportova. Evo i naših predloga najpoznatijih italijanskih ski-destinacija 

Livinjo
Livinjo je jedna od većih i viših skijaških regija u Italiji. Nastao je od tri sela koja su se vremenom spojila u jedinstvenu celinu, duž četiri kilometra dugačkog puta. Ovo skijaško mesto okruženo je sa obe strane padinama na kojima su mnogobrojne staze i ski-liftovi. Zahvaljujući nadmorskoj visini od 1.816 metara, Livinjo ima dovoljno snega u ovo doba godine, ali je uprkos tome opremljen mašinama za proizvodnju snega na više od 80 odsto staza. Za decu su tu snežni parkovi s toboganima od snega, ski-škole i raznovrsna animacija i takmičenja. Treba znati i da Livinjo ima bescarinski status, pa se u gradu nalazi oko 200 djutifri-šopova.

Madona di Kampiljo
Smeštena između vrhova planina Adamelo i Dolomiti di Brenta, Madona di Kampiljo je savršeno polazište za pešačenje i skijanje u veličanstvenom planinskom pejzažu. Žičare se iz grada penju na sve strane, omogućavajući lak pristup vrhovima i stazama. Mesto je na nadmorskoj visini većoj od 1.500 metara, a skijaške staze i do 2.500 m, pa snega ima dovoljno i u ovo doba godine. Skijanje u Madoni di Kampiljo je vrhunski doživljaj, a naročito je omiljena snouborderima i skijašima srednje kategorije, koji vole duge staze kroz borovu šumu.

Kortina d'Ampeco
Mondenski italijanski gradić okružen spektakularnim Dolomitima nalazi se u širokoj, sunčanoj dolini. Ovaj grad je odlična baza za pun spektar planinskih aktivnosti. Ima tri najvažnije ski-zone, a to su Tofana, Kristalo i Falorija, s raznovrsnim stazama. Kortina važi kao naročito dobra za srednje skijaše, a oni koji vole izazov, oprobaće se na olimpijskoj stazi „Stratofana", na planini Tofana. Ne treba propustiti ni „Stadio del Đako" (Ledeni stadion), sagrađen za Olimpijske igre, danas otvoren za javnost kao klizalište. 

Alta Bađa
Alta Bađa se sastoji od šest ski-liftovima međusobno povezanih sela tipične alpske arhitekture i šarma. Najveće među njima je Korvara, u čijem se centru nalazi mnoštvo barova i restorana s vrhunskom kuhinjom. Ova regija ima 130 kilometara staza, koje najviše odgovaraju srednjim skijašima i početnicima. Za bordere, tu je i snou-park Alta Bađa sa skakaonicama za akrobacije na snegu. Alta Bađa je prestižno ime među svetskim ski-centrima, o čemu govori i činjenica da se ovde svake godine održava trka svetskog kupa u veleslalomu.

Araba
Araba je šarmantno, tipično alpsko mestašce u dolini Livinalongo, u podnožju padina impresivnog masiva Grupo del Sela. Spada među najpopularnije italijanske ski-centre, zahvaljujući svojoj jedinstvenoj poziciji u centralnim Dolomitima i savršenom položaju za pristup Sela Rondi, kompleksu ski-liftova koji vode na više od 1.000 kilometara staza. Samo mesto je okruženo sa 62 kilometra staza svih nivoa težine. Zbog nadmorske visine veće od 1.600 metara, snega ima dovoljno tokom cele zimske sezone. Araba je povezana s glečerom Marmolada, najvišom tačkom Dolomita, odakle se spušta ski-staza dugačka čak 14 kilometara.

Val di Fasa
Val di Fasa je 20 kilometara dugačka dolina u srcu Dolomita, koju je u avgustu 2009. Unesko proglasio svetskom prirodnom baštinom. Tu se mogu videti neki od najlepših pejzaža u Evropi. Osnovna delatnost u dolini je vekovima bila poljoprivreda, pa slikovitosti okoline doprinose i brojne tradicionalne farme, tipične za Alpe. Osim 120 kilometara skijaških staza svih nivoa težine, koje se ovde nalaze, skijaši mogu uživati i u 1.000 kilometara staza u 12 dolina Dolomita, jer je Val di Fasa deo najvećeg svetskog međusobno povezanog sistema staza i žičara - Sela Ronda.

Žaklina Milenković