Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Seksualne afere na poslu

Iz ugla psihologa

Seksualne afere na poslu

Mnogi su se pitali kakva je to magija među kolegama i koleginicama i šta je tu „okidač". U razrešavanju te dileme psiholozi su došli do zanimljivih podataka

Najveći broj afera počinje oko božićnih i novogodišnjih proslava.
Značajnu ulogu u ovim događanjima ima alkohol. Ispostavilo se da 54 procenta zaposlenih flertuje u ovoj prilici i da vrlo često to bude seks za jedno veče ili u prevodu: samo dobar provod na brzinu. Tad i nikad više.

Međutim, nije zanemarljiv procenat onih koji nastave s takvim kombinacijama. Flert tako preraste u nešto više. Možda zvuči zabrinjavajuće, ali došlo se do rezultata koji bi mogli da naprave uzbunu kako među rukovodiocima i zaposlenima, tako i kod kuće. Jer, kako su rezultati pokazali, na ovim proslavama nema razlike u ponašanju između oženjenih i udatih i onih koji nisu u braku.

Prvi korak
Verovatno je da su ove žurke s povodom samo realizacija onoga što se svakodnevno provlači kroz kancelarije, samo što niko nije imao dovoljno hrabrosti da učini prvi korak. Sigurno je bilo i zažarenih pogleda, uzdisaja i sličnih stvari i pre prvog kontakta.

Kad se jednom zgreši
Prema ovim istraživanjima, presudnu ulogu ima alkohol, jer se posle nekoliko čaša dobrog vina ili nečeg sličnog sve kočnice uklone i maštarije izađu na videlo. Koliko je važan početak ovakve veze, govore ankete iz kojih se vidi da čak 33 procenta ispitanika izjavljuje kako bi nastavilo sa ovakvim vezama i posle slavljeničkih proslava, jer „kad se jednom zgreši, isto je kao i 100 puta".

Ako negde duboko u sebi žudite za nekim ili ste skloni izletima posle par čašica alkohola, savet psihologa je jednostavan, zaboravite ovu vrstu proslava. 

Princ iz vaše kancelarije
Najnovije istraživanje otkriva da „princ na belom konju" često sedi negde u vašem radnom okruženju. Čak postoje određene vrste poslova za koje postoji veća verovatnoća da na njima pronađete ljubav svog života ili barem samo za aferu. Jedan od deset zaposlenih priznaje da je nekad imao seksualnu aferu na poslu.

A koji su to poslovi na kojima postoji velika verovatnoća da ćete pronaći partnera za seks ili ozbiljnu vezu?

Od službenika do brokera
Istraživanje otkriva da se radi o sledećim poslovima: službenici u firmama, a posebno u onim koje se odnose na planiranje, administrativni poslovi, poslovi u restoranu kao i svi oni koji uključuju rad s hranom, poslovi vezani uz proizvodnju i prodaju automobila, poslovi vezani za zdravstvo i zaštitu, bankarski poslovi, a posebno oni koji su vezani za brokere, posao zavarivača, kao i poslovi koji su vezani za umetnost.

Možda vam se ovo čini kao čudan izbor poslova, ali upravo iz tih branši stižu ispitanici koji su učestvovali u istraživanju, a koji su izjavili da su ljubav ili seksualne afere pronašli na poslu.

Kako sve počinje
Emotikon, iksić koji znači poljubac ili smajli u nepisanom bontonu elektronske pošte siguran su znak naklonosti i pažnje, pa je tako utvrđeno da više od polovine afera na poslu počinje nevinim poljupcem na kraju poruke.

Više od polovine afera na poslu počinje koketiranjem kolega koje stave X (znak za poljubac) na kraju SMS poruke ili i-mejla, pokazuje nova anketa koja je htela da ponudi novi uvid u bonton ove vrste komunikacije i da utvrdi kako se koriste smajliji.

Ankete pokazuju da čak 40 odsto prijateljski raspoloženih žena i 10 odsto muškaraca stavljaju emotikone u i-mejl poruke koje šalju svom šefu, dok 86 odsto zaključuje poljupcem mejlove svojim kolegama.

Studija je otkrila da su u slučaju čak 35 posto žena i četvrtine muškaraca poruke sa smajlićima među primaocima pogrešno protumačene kao poruke seksualnog sadržaja.

Otkriveno je i da je kod 55 odsto žena i 60 odsto muškaraca koji su imali aferu na poslu sve počelo smajlijima u porukama.

Žaklina Milenković