Broj 308
Početna > Intervju > Recept za vedar duh

Intervju: Lena Kovačević

Recept za vedar duh

Lena Kovačević, džez pevačica i prošlogodišnja članica žirija Prvog glasa, vratila se u formu posle rođenja sina Vuka i izgleda lepše i pozitivnije nego ikada
Lepa Lena se na muzičku scenu vraća sa novim albumom, čija se promocija očekuje ovog proleća.
Kako vam je uspelo da uporedo sa trudnoćom radite i na novom albumu?
U toku cele prošle godine, a posebno „u jeku" trudnoće, snimala sam pesme i sada mi je baš drago zbog toga, jer zaista volim ovaj album i zadovoljna sam materijalom koji smo dobili. Album se polako privodi kraju i izaći će, kako sada stvari stoje, na proleće, početkom aprila, nadam se. U pitanju je kolaž muzičkih stilova, popa i džeza najviše. Imam nekoliko obrada, u pitanju su pesme iz Srbije i regiona, koje volim već godinama, a naravno tu su i nove, autorske numere.

Kako uspevate da uskladite profesionalni rad i brojne obaveze oko petomesečnog sina Vuka? 
Pomaže mi moja porodica i porodica mog supruga, nije to tako strašno. Jeste kliše rečenica, ali uz dobru organizaciju može sve nekako da se stigne. Imam utisak da što više radite i što više da ste u akciji, imate sve veću potrebu za njima i obrnuto. 
Šta se sve promenilo u vašem životu rođenjem sina Vuka?
Mnogo toga se promenilo, biti roditelj je najuzbudljiviji posao. To je nešto što ne može da se opisuje rečima, nisam znala u kolikoj meri deca mogu da obogate naš život.
Kako provodite vreme s Vukom?
Dan nam brzo prođe, dobro se zabavljamo. Verujem da su prvi meseci po rođenju bebe vrlo bitni, da majka i dete provedu zajedno to vreme kako bi se povezali na pravi način.
Bilo je mnogo vaših zapaženih nastupa, da li se nekog posebno sećate?
Uvek me obraduje kada je publika opuštena, kada sa njom imam dobru komunikaciju, inače najviše volim da pevam uživo. Prošle godine sam s bendom na severu Kipra nastupala u amfiteatru koji je star dve i po hiljade godina, s pogledom na pučinu. Noć je bila fantastična, prizor je bio gotovo nestvaran.
Publiku osvajate šarmom i lepotom, a kako uspevate da sačuvate vedar duh? 

Mislim da je najvažnije da na život gledamo sa neke pozitivne strane i da onda privlačite slične stvari u vaš život. Trudim se tako da mislim. U poslednje vreme, imala sam prilike da razmišljam o tome, najbitnije je da u životu sačuvamo neku svoju unutrašnju ravnotežu i vedar duh uprkos raznim životnim okolnostima.
Kako se borite sa teškim životnim situacijama?
Verom, iskreno verujem da se dobro dobrim vraća i kod mene važi dobro staro pravilo, tretiraj ljude onako kako bi voleli da tebe tretiraju. Kada se čovek drži nekih osnovnih životnih načela, mislim da je sve mnogo jednostavnije.    
Vaše mišljenje o Prvom glasu Srbije? 
Prošle godine imali smo dobre pevače, ali ovoga puta su to bili neuporedivo zreliji pevači, s mnogo više samopouzdanja. Nevena je, po mom mišljenju, specifičniji pevač, volim pevače neobičnijih glasova a Mirna je tehnički savršen pevač, odlično je sve radila, tako da  svaka ima svoje kvalitete.
Za vas kažu da ste najlepše lice Srbije, kako reagujete na česte komplimente?
Trudim se da se ne opterećujem time, lepota je prolazna, draže mi je kada čujem da sam negde nekome nešto lepo rekla, nešto fino uradila.
Pored vedrog duha, kako održavate i savršen fizički izgled?
Hvala vam na komplimentu. Pazim relativno na ishranu, krećem se dosta, ali slatkiše i dalje ne mogu da mimoiđem.
Koje osobine kod sebe posebno cenite i da li postoji nešto što biste promenili? 
Nezgodno mi je da pričam o sebi, ali recimo da bih volela da sam strpljivija.
Kako ste se odlučili da muzika postane vaše životno opredeljenje i da li imate još neke talente?
Nisam nikada to odlučila, samo sam uvek pratila ono što volim, sve ostalo je dolazilo spontano. Volim i da crtam, da se bavim šminkom. Kozmetika je oduvek moja velika ljubav i nadam se da ću uskoro uspeti da ostvarim neke svoje snove na tom polju - lepote.
Žaklina Milenković 
Foto: Mika Knežević