Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Rak dojke je izlečiv

Prevencija

Rak dojke je izlečiv

U cilju podizanja svesti javnosti i edukacije o značaju prevencije raka dojke, u Srbiji će se od ove godine 20. marta zvanično obeležavati Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Prema statističkim podacima, rak dojke je najrasprostranjenije maligno oboljenje kod žena u Srbiji. Svake godine otkrije se približno 4.000 novoobolelih žena, a oko 1.600 žena izgubi bitku sa ovom bolešću. Lekari ipak ističu važnost prevencije i ohrabruju porukom da je rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme.

Kako nastaje? 

Najčešći maligni tumor i jedan od vodećih uzroka smrtnosti kod žena, rak dojke, nastaje kada normalne ćelije dojke promene svoja svojstva, postanu zloćudne, počnu nekontrolisano da se umnožavaju i uništavaju okolno normalno tkivo dojke. Putem krvi ili limfe maligne ćelije mogu da se šire i u druge organe stvarajući nove promene, metastaze. Zato se karcinom dojke deli na „rani" i „metastatski", u zavisnosti od veličine tumora i proširenosti bolesti.

Redovni pregledi

- Redovni pregledi su najbolji način za očuvanje zdravlja. Rano otkrivanje i lečenje pružaju najbolje šanse za izlečenje raka dojke. Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u 90 odsto slučajeva. Od 20. godine preporučuju se mesečni samopregledi dojki jednom mesečno, uvek u istoj fazi menstrualnog ciklusa (10. dan od početka ciklusa). Od 30. godine života uključuje se i klinički pregled dojki na godinu dana, a od 40. godine pored rutinskog samopregleda i kliničkog pregleda dojki, uključuje se i radiografski pregled (mamografija), kao i ultrazvučni pregled - kaže Jasmina Lukić, predsednica udruženja „Budimo zajedno".

Osvrni se oko sebe 

Povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u Udruženju žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno" najavljeno je predavanje prim. mr sc. med. dr Ljiljane Stamatović, sa temom „Neželjena dejstva lečenja karcinoma dojke".

U Domu Vojske Srbije 21. marta održaće se „Bazar solidarnosti sa osobama lečenim od raka" sa sloganom „Osvrni se oko sebe, nama treba tvoja pažnja", koje organizuje NALOR (Nacionalna asocijacija lečenih od raka) pod pokroviteljstvom gđe Dragice Nikolić. 

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno" učestvuje i na Prolećnon festivalu zdravlja, koji će se održati 26. i 27. marta u Beogradu, u Domu omladine sa početkom u 10 časova. 

Žaklina Milenković