Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Probudite šesto čulo

Intuicija

Probudite šesto čulo

Intuicija se može poboljšati i razvijati. Što ste je svesniji, utoliko će i njena snaga biti jača, izraženija i preciznija

Koliko puta se dogodilo da pomislite na neku osobu nekoliko minuta pre nego što zazvoni telefon i otkrijete da vas je baš ta osoba pozvala? Ili ste zbog nekog „predosećanja" otišli kući ranije nego obično i ispostavilo se da postoji razlog za to?

„Predosećanje" je kod nekih ljudi razvijeno u tolikoj meri da i oni sami često misle da poseduju neki natprirodni dar. Istina je da su te osobe naučile da slušaju svoj unutrašnji glas koji im služi kao svojevrsna lična vodilja. Jednostavno, oni uvažavaju moć intuicije.

Biološko oruđe
Intuicija je biološko oruđe koje nam je priroda podarila kao sredstvo za opstanak i omogućuje nam da pravimo pametnije i brže izbore u životu. Vaša podsvest prepoznaje znake ispod nivoa racionalne svesti i šalje vam te informacije kroz osećanja intuicije. To je nalik na malu tajnu operaciju u vašoj glavi. Te poruke saznajemo kroz osećaje i znake (obično možemo reći kada neko folira osmeh, ali ne možemo da objasnimo kako to znamo), ili kroz određene situacije iz prošlosti. Ovo je moguće jer mozak poseduje bazu znanja koja je dostupna našoj podsvesti. Zato, ako dobijate loše vibracije od svoje koleginice, možda na dubljem nivou osećate da je ona povezana s nekim drugim ko o vama nema baš najbolje mišljenje.

SOS signali
Podsvesni signali često se manifestuju fizički. Setite se, na primer, onog poznatog osećaja „leptirića" u stomaku ili onog kada vam se podigne kosa na glavi. Ali, kako možete prepoznati da li je treperava anksioznost pre ukrcavanja u avion SOS signal koji vam šalje podsvest ili je to samo obična nervoza? Osnovna je razlika u tome što predosećanje nije praćeno osećanjem straha. Ono vas tiho savetuje šta da uradite.

Neobjašnjiv osećaj
Intuicija nije neka parapsihološka pojava, to je više neobjašnjiv osećaj neprijatnih vibracija koje osetite kada tip koji vam se sviđa priđe da se upoznate ili osećaj da vaš novi kolega ne uliva poverenje. Intuicija je, bez sumnje, naša najbolja odbrana! U svakom slučaju, ne može vas zaštititi od nevolja ako je ne koristite.

Kako da je prepoznate
Ponekad, to je samo osećaj da nešto nije u redu, čak iako ne možete da odredite šta. Ili imate neki zastrašujući osećaj da će se dogoditi nešto loše. Takođe, može podstaći da reagujete defanzivno, na primer da se odmaknete od nekoga ko vam se približava. Postoje trenuci kada vas telo upozorava fizičkim znacima, kao što su tenzija u vratu i ramenima, naježen vrat ili nalet adrenalina. A postoji i osećaj u stomaku - kao da vam se vezao u čvor. Svi ti simptomi poručuju: budite oprezni... 

Naučite da verujete
U principu, treba da istrenirate sebe da obratite pažnju na ove signale. Za početak, ne ubeđujte sebe da ste paranoični ili sujeverni. Ako postanete previše samosvesni kada vam priđe neki tip ili vam je neko koga ste tek upoznali odmah odbojan, iako nije uradio ništa da bi zaslužio takvu vašu reakciju, ne brinite - vaša intuicija je progovorila. Lako je ignorisati ove znake jer nisu opipljivi. Ali podsvesno, takve osobe vas podsećaju na nešto (ili nekoga) s negativnom konotacijom. Vaš nesvesni um je u stanju da poveže to s nečim što odranije znate. Ako u vezi s nečim imate loš osećaj, velika je verovatnoća da je to onda stvarno loše. Morate naučiti da slušate svoj unutrašnji indikator.

Žaklina Milenković