Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Pregled najbolja preventiva

Reproduktivno zdravlje

Pregled najbolja preventiva

Godišnje u našoj zemlji oboli 800 žena, a bitku sa bolešću, nažalost, svake godine izgubi 450. Ukoliko se oboljenje dijagnostikuje u ranoj fazi, mogućnost produženja života je 93 odsto

Prvi put u Srbiji je obeležen Svetski dan borbe protiv raka jajnika, 8. maja, s ciljem da se skrene pažnja na ovaj najsmrtonosniji ginekološki kancer i da se prenese poruka svim ženama da je redovan pregled najbolja zaštita. Srbija je zajedno s drugim zemljama učestvovala u organizaciji i podizanju svesti o ovoj bolesti i njenim simptomima.


Borba za izlečenje

Za žene koje žive sa ovom bolešću, kao i za njihove porodice i prijatelje, obeležavanje ovog dana daje novi smisao u pružanju podrške u borbi za izlečenje. Kada je u pitanju ovo smrtonosno oboljenje, treba imati na umu da su sve žene ugrožene kao i da svest o ranim, upozoravajućim simptomima bolesti može spasti život. Simptomi postoje, ali se mogu pomešati sa simptomima koje nose druge, mnogo manje opasne bolesti. Rak jajnika se najčešće dijagnostikuje u kasnijoj fazi. Mnoge žene, pritom, pogrešno misle da Papanikolau test može otkriti postojanje ovog raka.

Najvažnija prevencija 

- O karcinomu jajnika se ne govori mnogo zato je neophodna edukacija žena o ovoj bolesti. Ukoliko bi se u Srbiji radilo više na prevenciji i ranom otkrivanju malignih bolesti, naša zemlja bi imala 20.000 stanovnika više. Zato se na planu borbe protiv kancera jajnika pre svega treba fokusirati na ono što je trenutno efikasno oružje, a to su preventivni ginekološki pregledi - kaže dr Simo Vuković, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije. 

Prva faza bolesti

Prema rečima Danice Salaški, direktorke sektora za zdravstvenu zaštitu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, najvažnije je da žene već od 25. godine odlaze na redovne ginekološke preglede. Kod svakog sumnjivog nalaza savetuje se ultrazvučni pregled i još jedna dijagnostička metoda, tumor marker, koji svakom ginekologu može da pruži dobru orijentaciju. Procenat obolelih je najveći kod žena u četrdesetim godinama i tada je preporuka da se ide dva puta godišnje na ginekološke preglede. Preporučuju se i pregledi posle 60. godine života. 

 

Glosa

Ukoliko se kancer jajnika dijagnostikuje u ranoj fazi, mogućnost produženja života je čak 93 odsto 

  • Najsmrtonosniji ginekološki kancer
  • - Godišnje se dijagnostikuje kod gotovo 250.000 žena.
  • - Oboljenje je odgovorno za 140.000 smrtnih slučajeva svake godine.
  • - U Srbiji godišnje oboli više od 800 žena, a njih 450 izgubi život.
  • - Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki kancer.
  • - Ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi, mogućnost produženja života je 93 odsto.

Živele žene 

Obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka jajnika u Srbiji organizovali su Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika „Progovori" i Udruženje za ginekološku onkologiju Srbije „UGOS". Tim povodom, predstavljen je i spot kampanje za borbu protiv raka jajnika u Srbiji. Spot je snimljen za pesmu Živele žene, koja je ujedno i završni song kultne beogradske pozorišne predstave Zvezdarske zvezdice. Na taj način su borbu protiv raka jajnika podržale neke od naših poznatih glumica - Gorica Popović, Tanja Bošković, Jelica Sretenović, Katarina Žutić... 

 

Žaklina Milenković