Broj 308
Početna > Poznati > Povratak starog momka uz neke nove klince

Đorđe Balašević

Povratak starog momka uz neke nove klince

Računali su na njega i uz njegove pesme proživeli prvu ljubav, jer je njegova duša slovenska osvojila tadašnju Jugoslaviju. Ringišpil, koji je Đorđe Blašević svojim hitovima napravio u glavama nekoliko generacija, učinio je njegovu muziku vanvremenskom. Čovek čiji su koncerti trajali i do pet i po sati, održaće jos jedan prvi veliki koncert pod otvorenim nebom Beograda, na Kalemegdanu 24. maja. A, evo zašto ovaj novosadski kantautor već skoro četiri decenije sa pravom nosi epitet legendarni.

Njemu je osmeh lajtmotiv. Upravo zato je i simboličnim sloganom: Osmeh se vratio u grad, najavio svoj povratak u glavni grad Srbije. Posle skoro 150 koncerata održanih u Sava centru, novoizabrana lokacija biće Beogradska tvrđava, na kojoj po prvi put nastupa sa bendom Panonska mornarica. Da će scenski efekat upotpuniti doživljaj, naziremo na osnovu elegantnih mornarskih kostima, koji su zaštitni znak članova pomenutog benda. Sve u lepršavom vojvođanskom duhu ovog počasnog građanina Bača.

Ipak, jedna od prvih titula koju mu je javnost dodela bila je kralj nostalgije. Etiketa jugonostalgičara mu nije smetala, ali je, zato, nakon pada Titovog režima više puta priznavao da se kaje zbog pesme koja je bila nezvanična himna tadašnjeg državnog vrha i široke narodne mase. Računajte na nas bio je hit jedne komunističke generacije, koja se svojim buntovničkim duhom zaklinjala da će slediti tadašnje političke ideale. Iako sa ove distance Balaševiću nimalo ne prija uloga bivšeg Titovog pionira, ostaćemo van okvira politike i reći da je ova pesma odredila dalji tok njegove karijere. Nakon ovog singla, novosadski kantautor doživljava punu afirmaciju.

Preko 180.000 prodatih primeraka pesme U razdeljak te ljubim 1977. godine bili su početak u obaranju muzičkih rekorda. Album Odlazi cirkus utemeljio ga je na mesto pevačke zvezde, i na listu evergrinova postavio singlove poput: Priče o Vasi Ladačkom, Život je more, Pa dobro gde si ti. Ovaj album je, ujedno, bio poslednje zajedničko ostvarenje rok grupe Rani Mraz, koju su pored Balaševića činili Biljana Krstić i Bora Đorđević. U solo režiji kreće sijaset najvećeg broja kultnih nota Đorđa Balaševića kroz prepoznatljive stihove: Slovenske, Neki novi klinci, D mola, Ringišpila. Da širok umetnički dojam ne ostane samo u muzičkim okvirima, popularni Đole se oprobao i u glumačkim vodama. Njegova rola berberina Šace u filmskom ostvarenju čuvenog Nušićevog romana Pop Ćira i Pop Spira, kao da je potvrdila reči jedne od njegovih pesama - nikad nisam bio momak oko kog se diže larma, ali mislim da sam faca i da imam nekog šarma. I, zaista, ta harizma bila je nešto čime je panonski mornar razoružavao publiku, a čini se i suprugu Oliveru, sa kojom je igrao u pomenutom filmu. Tako je Balašević 2001. godine album Dnevnik starog momka posvetio Olji, svojoj večitoj muzi i najvećoj inspiraciji. Kombinacijom početnih slova svih pesama sa pomenutog albuma dobija se jasna poruka: Olja je najbolja. Još jedan emotivan dokaz originalnosti ovog umetnika.

Jedna od nezaobilaznih tačaka njegovih koncertnih performansi bilo je recitovanje i držanje uvek zanimljivih političkih i šaljivih govora, čak i na svoj račun, te je 2011. godine na koncertu u Sarajevu na ovacije publike odreagovao rekavši da ih nije zaslužio jer drugi pevaju bolje, a on samo recituje. Možda je po sopstvenom priznanju bio loš matematičar i nije dosanjao dugo priželjkivan san da postane fudbaler, ali kao muzičar je dobio horde obožavalaca koje prelaze kapacitete svakog fudbalskog stadiona. Da je do slave lakše doći nego očuvati je, bilo je jasno tokom potresnih trenutaka punih političkih nemira zbog kojih je Balašević, sav bes prema tadašnjem režimu, ispoljavao kroz ironične prozivke i pesme pune razočaranja. Iz takvog revolta nastao je još jedan muzički biser Živeti slobodno, pesma koja je postala jedan od simbola petooktobarskih promena. Ali, čak i publika koja se nije pronalazila u njegovim stavovima nastavila je masovno da prati njegove javne nastupe. Možda Đorđe nije sa svim fanovima bio politički istomišljenik, ali kada se začuju taktovi pesama: Lepa protina kći, Hoću jednu malu garavu, Ne lomite mi bagrenje, Jesen stiže dunjo moja, Provincijalka, sve razlike nestaju u muzici i uživanju.

On jeste rođen pod srećnom zvezdom magičnom. Njegovi koncerti su i dan danas posećeni u mnogim gradovima širom bivše Jugoslavije, koja je stvorila jednog od najvećih balkanskih muzičara. Nada se da Beogradu nedostaje, barem upola koliko on nedostaje njemu. Na vama je da mu to i dokažete.