Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Podmukla bolest kostiju

Osteoporoza

Podmukla bolest kostiju

Procenjuje se da u Srbiji oko 600.000 ljudi, uglavnom žena, ima znatno smanjenu koštanu gustinu, a od tog broja njih više od 200.000 je u visokom riziku za nastanak frakture

Osteoporoza je bolest kostiju, koja se manifestuje gubitkom koštane mase na račun mineralnih materija, zbog čega one postaju krte i sklone frakturi. Kod žena se osteoporoza najčešće javlja u periodu života nakon menopauze, pa će veliki broj u nekom periodu života patiti od frakture najčešće ručnog zgloba, kuka ili kičmenog pršljena.

Tiha epidemija 

U većini slučajeva gubitak koštane mase je postepen i bez simptoma oboljenja ili bar znakova upozorenja dok se bolest razvija i napreduje. Pošto osteoporoza nema jasnih simptoma, oboleli često ne znaju da njihove kosti postaju slabije i to obično traje do prvih lomova. Zbog toga se osteoporoza često naziva „tihom epidemijom" i predstavlja globalni zdravstveni problem koji je u porastu širom sveta i jedan od bitnijih uzroka morbiditeta i mortaliteta.

Kako sprečiti oboljenje

Najbolji način za lečenje i prevenciju osteoporoze je da u ishranu unosite adekvatne količine kalcijuma zajedno sa magnezijumom, mineralima, vitaminima D3 i K2. 

Vitamin D je obavezan

Da bi vaše telo apsorbovalo kalcijum, važno da unosite dovoljno vitamina D u organizam. Vitamin D možete dobiti jednostavnim izlaganjem sunčevoj svetlosti i preko hrane bogate omega-3 masnim kiselinama. Dovoljno je dvadesetak minuta izlaganja sunčevoj svetlosti na rukama i licu, dva-tri puta sedmično da biste uneli dovoljno vitamina D u svoj organizam.

Magnezijum je takođe važan

Magnezijum i kalcijum deluju zajedničkim snagama na zadržavanju kalcijuma u kostima, a van mekog tkiva. Najbolji način da unesete dovoljno minerala u telo je oduvek bila ishrana, naročito mahunarke i povrće (naročito tamnozeleno, lisnato povrće s hlorofilom).

Vitamin K2

Nedavne studije govore da je vitamin K2 veoma važan za zdravlje kostiju. Telo ne proizvodi samo vitamin K, tako da se on mora uneti ishranom.

Druženje sa stručnjacima 

Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno" 22. maja  organizovaće predavanje na temu „Osteoporoza" u okviru programa „Druženje sa stručnjacima", u svom prostoru na adresi: Cetinjska 32/I s početkom u 17.30 sati. Predavanje će održati prof. dr Nada Pilipović, specijalista interne medicine iz oblasti reumatologije, koja će govoriti o promenama u organizmu žene nakon 50. godine života i načinu na koji ove promene utiču na zdravlje kostiju. Govoriće se i o potrebnim promenama u stilu života (ishrana, fizička aktivnost i dr.) u cilju prevencije nastanka komplikacija ove bolesti.

Žaklina Milenković