Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Peckanje upozorava

Uretritis

Peckanje upozorava

Dobrom ličnom higijenom i praktikovanjem bezbednijih seksualnih navika (jedan partner), kao i korišćenjem kondoma može se izbeći upala mokraćnog kanala i brojne druge polno prenosive infekcije

Zapaljenje mokraćnog kanala - uretre (uretritis) može biti posledica infekcije i nekih neinfektivnih stanja, a simptomi se u većini slučajeva javljaju nekoliko dana posle nezaštićenog seksualnog odnosa.

Dr Svetlana Minić, specijalista dermatovenerologije iz Specijalističke ordinacije za kožne i polne bolesti „Dr Bojić", kaže da ako postoje, simptomi se karakterišu pojavom gnojnog ili bistrog iscetka u kanaliću, otežanim mokrenjem, pojavom svraba ili bola prilikom mokrenja.

Bolne tegobe
- Nekoliko mikroorganizama može izazvati uretritis. Najčešće nastaje nekoliko dana posle rizičnog kontakta (do 10 dana). Infekcije gonokokom (Neisseria gonorrhoeae) su praćene pojavom gnojnog iscetka iz kanalića uz bol i pečenje u miru i pri mokrenju. Bolovi su jači pri mokrenju, koje je učestalije. Prvih dana iscedak je obilniji, a tegobe su izraženije. U 15 do 55 odsto slučajeva često je kombinovana sa hlamidijalnom infekcijom (Chlamidia trachomatis), koja daje slične tegobe, ali obično slabije izražene. Iscedak je oskudniji, više je beličast i bistriji, manje je gnoja, uz prisutno peckanje, svrab ili bol pri mokrenju- objašnjava dr Minić. 

Komplikacije
Ukoliko se ne leči, infekcija se širi i daje komplikacije i upale epididimisa, prostate, završnog dela debelog creva, upozoravaju lekari.

- Nelečene infekcije ili neadekvatno lečene mogu dovesti do sistemskih komplikacija, kao što je Rajterov sindrom, s reumatološkim tegobama (zapaljenje zglobova) - kaže dr Minić. Isto tako, nelečena infekcija smanjuje pokretljivost spermatozoida, što je uzrok steriliteta.

- Ureaplasma urealiticum i Mycoplasma genitalium su u mnogim studijama označeni kao uzročnici uretritisa. Simptomi su slični kao i kod infekcije hlamidijom. Njihovo prisustvo se često teško otkriva, i nekad je potrebno, ukoliko postoje simptomi, ponoviti uzimanje briseva - ističe naša sagovornica. 

Pravac kod doktora
Ako se jave simptomi poput bola pri mokrenju ili polnom odnosu, peckanje pri mokrenju, neobičan sekret iz penisa, anusa ili mokraćne cevi, otok testisa, svrab ili nadražaj u području polnog organa ili anusa, obavezno se javite lekaru. Na osnovu kliničke slike, simptoma, objektivnog nalaza i određenih laboratorijskih analiza postavlja se dijagnoza. Brisevi se uzimaju s površine kože i iz uretralnog kanala. Za neke infekcije neophodne su serološke analize. Uzimajte propisanu terapiju po preporuci lekara. Popijte celu dozu čak i ako se osećate bolje i nikome ne dajte lekove koji su prepisani vama. Ako se partner ne leči, a imate i dalje polne odnose bez zaštite, terapija je uzaludna.

Dragana Rodić