Broj 308
Početna > Zanimljivosti > Osveta: Samo trenutno zadovoljstvo

Osveta: Samo trenutno zadovoljstvo

Iako je osveta slatka, to osećanje kratko traje, a oproštaj je za ceo život

Poslednjih godina i naučno je dokazano da je osveta slatka, ali i da je to osećanje zadovoljstva kratkog daha.

Grupa naučnika objavila je snimak ljudskog mozga u trenutku kada mu se pruži prilika za osvetu. Na snimku se jasno vidi da je u tom trenutku najaktivniji onaj deo mozga koji je zadužen za nagrađivanje, oblast u mozgu koja stvara osećaj snažnog zadovoljstva.

S druge strane, na osnovu rezultata jednog naučnog istraživanja naučnici su otkrili da nedugo pošto je učesnicima u njihovom eksperimentu pružena šansa da se osvete, oni koji su tu šansu iskoristili nisu bili nimalo srećniji. Naprotiv, osećali su se mnogo gore od onih koji ovu šansu nisu iskoristili. Osveta vam pruža samo trenutno zadovoljstvo. Ona na kratak rok može ublažiti vašu frustriranost, ali ne može rešiti sve vaše probleme niti vam dati novu energiju da ih lakše prebrodite.

Maštanje o osveti

Da paradoks bude veći, maštanje o osveti, njeno planiranje, pa čak i sprovođenje u delo, umesto da vas oslobodi veze sa osobom koja vas je povredila, tu vezu čini još snažnijom, gotovo neraskidivom.

Na taj način onaj zbog kojeg ste toliko propatili utiče na vaše ponašanje, pa i zdravlje. Naime, naučno je dokazano da osobe koje su opsednute osvetom često pate od teških glavobolja i nesanice, imaju napade anksioznosti ili pate od depresije. Kratkoročno posmatrano, dakle, osveta pruža osećaj zadovoljstva, ali dugoročno, ona iscrpljuje i vašu dušu i telo. Zato bi bilo mnogo zdravije da se oslobodite tog snažnog i iscrpljujućeg osećanja da vam je učinjena ogromna nepravda.

Pasivna agresivnost

Pasivna agresivnost je vrsta „nečinjenja", ali to je i dalje „vraćanje milo za drago", samo na tih način. Nadurena osoba smatra da je u pravu i da će durenjem („nečinjenjem") izazvati krivicu u osobi koja joj je nanela štetu, te očekuje da će počinitelj štete, zbog osećanja snažne krivice, početi da se beskrajno izvinjava i moli za oproštaj. Većinom, međutim, durenje ne dovodi do željenog ishoda, jer nadurena osoba ne priča o povređenosti pa je druga strana zbunjena i ne zna šta se događa. U takvim situacijama nadurena osoba se ili razbesni i postaje otvoreno agresivna ili nastavlja da provocira „nečinjenjem" do prekida odnosa. Oba ishoda su nepovoljna, ali drugi nadurena osoba doživljava bolnijim jer ostaje sama sa svojom mržnjom, koju, na kraju, iskali na nekom ili okreće prema sebi.

Odustanite od osvete

Psiholozi podsećaju da je velika korist od odustajanja osvetničkog čina, i to ne samo zarad izbegavanja zatvorskih i drugih kazni i ostajanja u dobrim odnosima s okolinom, već korist vezanu za lični rast i razvoj. Analitičko razmišljanje o želji za osvetom predstavlja način prorade bola. Kroz nju se bol umanjuje, razumevanje i racionalnost uvećavaju i povreda se lakše prevazilazi, a osoba postaje skladnija.

Milo za drago 

Narodi su na svim meridijanima vekovima razmišljali o osveti i njenim posledicama. Tako su nastale i mudre izreke koje objašnjavaju želju za osvetom i njene posledice. Čuvena je srpska poslovica „Ko drugome jamu kopa, sam u nju upadne", dve latinske glase: „Onaj koji smera osvetu čini zlo samom sebi, jer i sam postaje zao" i „Osveta je uvek uživanje sitne i slabe duše", kineska takođe upućuje na njenu pogubnost - „Pre nego što kreneš da se svetiš, iskopaj dva groba", dok su Indijci zabeležili da „Osveta donosi zadovoljstvo za jedan dan, oproštaj za ceo život". 

 

Žaklina Milenković