Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Odlučno do zdravijeg i lepšeg tela

FITNES

Odlučno do zdravijeg i lepšeg tela

Ovo neće biti još jedan tekst o neophodnosti vežbanja. Ovo će biti iskren podsticaj da promenite nešto u svom životu i na svom telu. Sve što vam je neophodno jeste odlučnost. Ona sa sobom nosi snagu, volju i onaj sat slobodnog vremena koji vam je uvek nedostajao.
Jasno nam je da vas je zimska ishrana usporila, loše vreme ulenjilo, a rani mrak odvratio od želje da se dodatno pokrenete. Vaše telo trpi posledice takvog života. One se primećuju kako spolja tako i iznutra. Nećete se ni okrenuti a dan će postati duži i vreme lepše. Jedino će vaš organizam, naviknut na zimsku rutinu, ostati pospan. Sprečite to promenama u sebi. 
 
 
Razmislite o svom telu i njegovim najslabijim tačkama. Da li je to slabost mišića, loša kondicija ili nervoza? Na osnovu odgovora, potražite idealan vid treninga. To ne mora biti ništa komplikovano, inovativno ili skupo. Najbitnije je da je u skladu s vašom ličnošću i efektima koje želite da postignete. 
Ukoliko ne volite grupno vežbanje, odaberite fizičku aktivnost u kojoj možete biti fokusirani isključivo na sebe i svoj cilj. Trčanje je idealno za usamljenike. Utiče na ceo organizam, sve mišiće i kondiciju. Potrebni su vam adekvatan par patika, dobra maršruta, prilagođena plejlista i istrajnost. Nisu retki oni koji će trčanje definisati kao monotonu aktivnost. Ne slušajte ih. O tome odluku donesite sami. Neophodno je da se informišete o pravilnom trčanju kako bi vaš rad i trud dali efekte. U suprotnom gubite vreme. Postavite realne ciljeve. Ne pokušavajte da nakon drugog treninga istrčite polumaraton. S druge strane, ne odustajte prerano, ne pomišljajte 'ja ovo ne mogu'. Strpljivost i realnost su pola puta do uspeha. Slušajte svoje telo. Ukoliko vam kaže da možete još, uradite tako. Ukoliko vas putem bola i premora upozorava da je na granici izdržljivosti, dajte mu priliku da se odmori. Sa umom se nadigravajte, dok sa telom uvek budite u istom timu.
Važnosti slušanja svog tela najbolje će vas naučiti joga, koja je idealan izbor ukoliko vam je pored fizičke spreme bitna i psihička stabilnost. Predrasude o jogi najčešće se odnose na njenu statičnost i nedostatak intenzivnije fizičke aktivnosti. U najmanju ruku reč je o zabludi. Joga ume da bude vrlo naporna i da iziskuje dosta snage, kako one fizičke tako i mentalne. Ta snaga se stiče vremenom. Bitno je da ne silite sebe i ne osećate krivicu ukoliko ne uspete u svojoj zamisli. Ako vas joga nauči ovim principima, primenjivaćete ih uspešno i u svakodnevnom životu. Kao i kod trčanja, strpljivost je jedan od glavnih postulata joge. Relaksirajuća atmosfera časova joge, praćena muzikom sa istim efektom, vežbama za snagu, opuštanje i istezanje, idealan su recept za oslobađanje od postzimske napetosti i anksioznosti.
Pobornici energičnijeg načina oslobađanja viška energije i kilograma uvek se mogu opredeliti za neki vid aerobika, fitnesa ili pak među ženama sve popularnijim borilačkim veštinama. Za koju god da se od ponuđenih opcija opredelite, pokušajte da to uradite iz pravih razloga. Da biste prvenstveno bili zadovoljni sobom i učinjenim i da biste konačno prekinuli monotonu životnu rutinu na koju se svakodnevno žalite.