Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Note za mamu i bebu

Lakši porođaj uz muziku

Note za mamu i bebu

Za vreme trudnoće, u sedmom mesecu, beba čuje zvuke i oseća vibracije, zato razmislite šta ćete slušati dok ste u drugom stanju

Odavno je poznato da prijatni zvuci muzike imaju sedativno dejstvo, podstiču snagu imaginacije, daju inicijativu, jačaju volju, ublažavaju bolove, snižavaju krvni pritisak, otklanjaju stres, ukratko, regulišu sve aspekte zdravstvenog telesnog funkcionisanja. Dugo već širom sveta vrlo uspešno funkcionišu specijalizovani programi muzikoterapije namenjeni trudnicama, koji obuhvataju individualne i grupne seanse. Stručnjaci tvrde da određena vrsta muzike utiče na razvoj deteta. Dokazano je da klasična muzika pomaže kod smirivanja bebe u stomaku i čak podiže nivo njene inteligencije za 10 odsto. Na primer, Mocartova dela podstiču aktiviranje alfa talasa koje mozak proizvodi u stanju opuštenosti, ritmom od osam ciklusa u sekundi.

Klasična muzika za inteligenciju

Beba počinje da sanja već u sedmom mesecu, tada joj se odslikavaju nejasni likovi. Čuje zvuke i oseća vibracije i polako počinje da prepoznaje mirise koje mama oseti u toku dana. Drage mame, treba da znate da se svaki vaš emotivni doživljaj prenosi na bebu. Ako ste srećni i zadovoljni, vaša beba će primiti veliku količinu endorfina, molekula sreće koji pokreće mirne i ugodne mentalne slike. Postoji mnogo načina na koje možete komunicirati sa svojom bebom i slati joj pozitivne vibracije pre samog rođenja.

- Dokazano je da između 26. i 27. nedelje trudnoće vaša beba počinje da čuje. Tada započinje njen neurološki razvoj - ona otvara oči, osluškuje i reaguje na određene spoljašnje uticaje. Takođe, poznato je da beba sanja dok je u materici, pa mi, kada na pregledu hoćemo da je probudimo, na majčin stomak stavljamo aparat za masažu kako bi beba čula zvuke. U tom smislu bebama svakako najviše prija blaga, ozbiljna muzika, kakva je uostalom najdelotvornija i za buduće majke. Ritam muzike utiče na puls, pa je važno da zvuci ne uznemiravaju trudnicu kako ona ne bi to raspoloženje prenela na bebu - objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog.

Dolazak na svet uz prijatne zvuke

Doktori tvrde da buduće mame koje tokom priprema za porođaj slušaju muziku, mnogo pozitivnije doživljavaju sam čin dolaska deteta na svet. To je zato što im prijatan ritam i zvuci pomažu da lakše uspostave pravilno disanje i opuste mišiće i na taj način umanje osećaj bola. 

- Slušanje muzike u operacionoj sali, na pojedinim klinikama u Sjedinjenim Američkim Državama već je normalna stvar. Stav lekara sa zapada je da trudnica treba da radi sve ono što joj prija. Između ostalog, i da sluša muziku ako želi. Iako kod nas nema muzike za vreme porođaja, znam da je bilo slučajeva da trudnice na porođaj sa sobom ponesu i CD-ove sa svojom omiljenom muzikom - kaže dr Fazlagić.

Dragana Rodić