Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Ljubavni zalogaji

Aromatični afrodizijaci

Ljubavni zalogaji

Mnogi plodovi voća i povrća prepuni su prirodnih afrodizijaka, hranljivih supstanci i hemijskih sastojaka koje pojačavaju seksualno uzbuđenje

Afrodizijaci pobuđuju polni nagon, a ljubavni odnos čine prijatnijim, intenzivnijim, potpunijim, čarobnijim... Tako tvrde oni koji su bar jednom svoje seksualne želje i fantazije ostvarili pomoću zalogajčića, ponekog koktelčića, voćke, školjkice... Nova istraživanja su pokazala da vegetarijanci u odnosu na one koji jedu meso uživaju u većim količinama hranljivih supstanci koje potpomažu seksualno zdravlje.

Ljute papričice
Najjače afrodizijačko dejstvo pripisuje se upravo feferonima koji će sasvim sigurno zagrejati vaš seksualni život. Naučnici smatraju da ljuta hrana inače oslobađa endorfin, takozvani hormon sreće koji daje dodatni polet i energiju. Kapsaicin koji im daje ljutinu istovremeno ubrzava puls, stimuliše nervne završetke i ubrzava dotok krvi do polnog organa.

Beli luk
Iako mnogi od njega zaziru zbog neprijatnog mirisa, kineske mladoženje ga nose u džepu na dan venčanja za svaki slučaj dok nadaleko poznati francuski ljubavnici svakodnevno jedu čorbu od belog luka. Ovo povrće bogato je alicinom koji pojačava cirkulaciju, a samim tim i protok krvi do polnih organa. 

Celer
Povrće koje možda ne mami izgledom i ukusom na prvu loptu, ali podstiče proizvodnju spermatozoida, jača libido, a za androsteron koji se oslobađa znojenjem naučnici tvrde da ima značajnu ulogu u seksualnoj uzbuđenosti.  

Cvekla
Osim što podstiče oslobađanje serotonina koji je zaslužan za dobro raspoloženje, ona u sebi ima i bor koji je ključan za proizvodnju polnih hormona, a u to su se uverili još stari Rimljani koji su posle iscrpljujućih borbi posezali za ovim afrodizijakom. 

Med
Od davnina se koristio za lečenje neplodnosti kod žena i za jačanje potencije kod muškaraca, a Egipćani su ga smatrali simbolom plodnosti i sreće. Osim što sladi, munjevito podiže nivo energiju, a pored toga hrani i ćelije sperme. U kombinaciji sa orasima vekovima unazad važi za prirodnu vijagru.

Smokve
Svoj erotični status duguju tome što su bile omiljeno voće Kleopatre, poznate po svojim seksualnim apetitima, a stari Grci su često svaki nov rod smokve proslavljali ritualnim polnim činom. Prebogata je magnezijumom koji provereno podstiče na akciju. 

Bademi
Bogati su vitaminom E koji direktno utiče na stepen plodnosti i funkciju polnih organa. Preporučuje se da se jedu sirovi, i to svakodnevno u manjim količinama. Zbog verovanja da njihov miris uzbuđuje žene često se upotrebljavao na venčanjima. 

Banane
Pojačavaju dobro raspoloženje i želju za intimnošću, podižu samopouzdanje, a vitamin B6 u njima daje dodatnu izdržljivost jačem polu. U islamskim zemljama čak veruju da su Adam i Eva pokrili svoje genitalije bananinim listom umesto smokvinim kada su proterani iz raja. 

Čokolada
Smatraju je ljubavnom bombom jer zbog obilja vitamina i minerala istovremeno opušta, popravlja raspoloženje i stvara osećaj blaženstva. Stimulans feniletilamin iz čokolade u kombinaciji sa crnim vinom ili jagodama, takođe afrodizijacima, provereno radi.

M. Č.