Broj 308
Početna > Prica > Ljubav je centar sveta

Ivana Jordan

Ljubav je centar sveta

Pevačica koja je pre pet meseci postala mama kaže da joj je sin Vuk otkrio ogromnu širinu iskrenog osmeha i čiste duše i podsetio je da je u životu najvrednija ljubav

Ivana Jordan tvrdi da je majčinstvo odgovoran i zahtevan posao prepun emocija, kaže da je njen petomesečni sin ujedno i njen fitnes trener koji je zaslužan za to što je brzo vratila devojačku liniju i otkriva koliko se njen brak promenio dolaskom deteta na svet.

Kako se snalaziš u ovim prvim mesecima majčinstva?
Majčinstvo je veoma odgovoran i zahtevan posao, a prepun emocija. Prepliću se ljubav, radost i ushićenje sa disciplinom, osećajem obaveze i strepnje. Učim da budem smirena i staložena jer se lako upadne u vrtlog panike. Ali, pored znanja i iskustva, sve je stvar energije.

Koliko se tvoj život i pogled na svet promenio od trenutka kada si postala mama?
Moj svet je dobio veću širinu, moje more veću dubinu, sve dimenzije su veće. Kad vidim Vuka kako se smeje, u meni sve zablista. Nije to promena, već otvaranje novih vidika.

Kažu da žene kada dobiju dete postaju plašljivije. Jesi li i ti stekla neke fobije, od čega najviše strahuješ?
U početku postoje ti strahovi iz čistog neiskustva i nepoznatog, ali s vremenom sve postaje prirodno. Nisam stekla fobije, to je potpuno nepotrebno. Uz određenu odgovornost u ispunjavanju obaveza, kada je u pitanju nega bebe i ishrana, žene treba da se opuste i uživaju sa svojom bebom. Ta pozitivna energija je dragocena i majci i bebi. Strahovi i fobije, uvek u životu, samo otežavaju, a ništa ne rešavaju.

Koliko tvoj suprug Dušan priskače u pomoć?
U menjanju pelena se baš i ne snalazi, ali je veoma brižan.

Na koji način si se oslobodila trudničkih kilograma?
Beba zahteva brigu i pažnju čitavog dana i noći. Aktivnosti oko njega su neprestane, tako da je moj Vuk zapravo i moj lični trener i odgovoran je za moju liniju. 

Mnogi veruju da imena donekle određuju ličnost deteta, jesi li se time rukovodila kada si birala ime za sina?
Da, ime Vuk Antonijević ima u sebi stamenost i jačinu. Zvuči moćno i arhaično u istom, a uz prezime nam se najviše dopalo.  

Koje obaveze su ti najteže pale oko njega?
Nisam ranoranilac, ali to je neophodno kada dođe beba. Nekako od svih obaveza, to mi je najteži izazov. 

Nedavno si rekla da svaka majka može da zaključi kakva će ličnost biti njena beba kad poraste. Kakav će biti Vuk?
Vuk će biti sofisticirani buntovnik. Veoma je šarmantan, sa pogledom mislioca i voli da analizira sve oko sebe. A jako je živahan i prva reč, sa svojih pet meseci, mu je „Ajde!" Dakle, revolucionaran tip.

Čemu te je majčinstvo naučilo, a postoji li nešto čemu te je sin naučio?
Majčinstvo mi ukazuje na značaj discipline. Svoj umetnički i lepršav duh moram da obuzdam u određenim momentima, i tako osećam da i sama sazrevam. A sin mi je otkrio ogromnu širinu iskrenog osmeha, čiste duše i radosti. Naučio me je, i podsetio, šta je zaista najvrednije. Ljubav i dobrota. 

Čemu ćeš ga učiti?
Trudiću se da ga upoznam sa bojama ovog sveta, i objasnim mu sve ono što i sama shvatam ili ne shvatam. Da život i ljude dovoljno dobro razume pa da nauči i sam sebe da usmerava i vaspitava i bolje nego što bih ja. Po mom mišljenju, to je najbolji pravac vaspitavanja. Puno razgovora i iskren i otvoren odnos. A čitaću mu i priče i poeziju kroz koje se takođe lepo upoznaje svet, kao na primer neke od meni omiljenih knjiga iz detinjstva „Beli zeka, decu čeka", „Riznica J. J. Zmaja", ili divne pesme Dragana Lukića. 

Kako Vuk reaguje na tvoj glas i muziku, uživa li kad mu pevaš?
Vuk veoma voli muziku. Ako je uznemiren, čim čuje prve zvuke odmah se umiri i zainteresuje pa zaboravi zašto je prethodno dramio. Moj glas prepoznaje, s obzirom na to da je bio uveliko u stomaku kada sam snimala nove pesme koje će se tek pojaviti. Tako mi se barem čini.


Hoćeš li uspeti da uskladiš posao i majčinstvo, kakvi su ti planovi?
Imam velike planove na polju muzike i posla, i realizacija je uveliko u toku. Već godinu i po dana pripremam novi album, uključen je veliki broj vrsnih muzičara, a uskoro ću otkriti i o čemu se radi. Pojaviće se i novi singl koji će najaviti novu priču. Uspevam da uskladim posao i majčinstvo zahvaljujući velikoj želji i energiji s jedne strane i našim mamama, Vukovim bakama, s druge strane, kojima se od srca zahvaljujem. 

Koliko se odnos dvoje ljudi menja kada dođe dete na svet?
Kada su dvoje u zdravoj, lepoj i iskrenoj ljubavi, sigurna sam da dolazak deteta može samo da učvrsti odnos, produbi ga i obogati. Nikada ne može biti razlog nekakvih promena u braku. Promenama doprinose druge stvari među ljudima. A Vuk je svakako još više zbližio Dušana i mene. 

Uputi savet mamama.
Pružajući detetu ljubav, mi ga učimo ljubavi. Voleći ga, mi ga učimo da voli. Dakle, ljubav je zaista centar sveta, centar i temelj razvoja ličnosti. Dakle, nikad ne zaboravimo da detetu pružimo ljubav, pažnju, osmeh. 

 

Milica Prelević