Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Lek iz sopstvene krvi

Nova metoda lečenja

Lek iz sopstvene krvi

Tretman krvnom plazmom bogatom trombocitima za kratko vreme regeneriše oštećena tkiva, a zbog vrhunskih efekata, našao je široku primenu u raznim oblastima medicine, kao što su ortopedija, sportska medicina, rekonstruktivna i estetska hirurgija

Terapija plazmom iz krvi bogatom trombocitima već godinama izaziva ovacije u naučnim krugovima regenerativne medicine. Prema rečima Branka Vorkapića, rukovodioca odeljenja za fizikalnu terapiju HBO medikal centra, koji se nedavno vratio sa stručne edukacije na DaVinci klinici u Ajndhovenu u Holandiji za selekciju i primenu koncentrovane plazme, ovaj tretman može znatno da skrati period rehabilitacije, ne ostavlja ožiljke i može biti alternativa za operativni zahvat.

- PRP tretman (Platelets Rich Plasma) je revolucionaran po tome što pospešuje regeneraciju, a ne reparaciju tkiva, i apsolutno je bezbedan za aplikaciju. Zbog brzine delovanja i kvaliteta oporavka oštećenog tkiva, najviše se primenjuje u lečenju sportskih povreda, hroničnih sporozarastajućih rana, hroničnih bolnih stanja aparata za kretanje (upala Ahilove tetive, teniski lakat, artroze velikih zglobova) - kaže Vorkapić.

Hit u regenerativnoj medicini

Stručnjaci objašnjavaju da ova metoda lečenja podrazumeva korišćenje dela plazme koji sadrži visoku koncentraciju trombocita. Faktori rasta su prirodni proteini koji se prvenstveno nalaze u trombocitima. Kaskada faktora rasta predstavlja glasnike u  procesu zarastanja rana. Kada su ovi faktori deficitarni ili zarobljeni, kao kod hroničnih rana, oni moraju biti zamenjeni ili njihova aktivnost mora biti obnovljena. Odličan izvor prirodnih faktora rasta je ljudska plazma bogata trombocitima. Sam tretman je vrlo bezbedan zato što se radi o autolognom transplatnu (iz krvi pacijenta se koncentruju faktori rasta koji se potom lokalno aplikuju).

- U zavisnosti od kliničke slike, pacijentu se iz vene uzima između 60 i 150 mililitara krvi. Ta količina se zatim ubacuje u rezervoar sterilnog sistema, gde se dalje obrađuje bez ikakve mogućnosti zagađenja (kontaminacije). Posle obrade dobija se trombocitima obogaćena plazma u traženoj koncentraciji i kao takva se lokalno ubrizgava u oštećeno tkivo. U primeni ovog tretmana zabeležena su retka neželjena dejstva. S obzirom na to da ne postoji mogućnost da dođe do alergijske reakcije (autologni transplant), neželjena dejstva su najčešće u obliku crvenila i manjih hematoma na mestu aplikacije - ističe Vorkapić.

Koja su ograničenja

Prema rečima lekara, oni koji se podvrgavaju PRP-u ne smeju da koriste nesteroidne antiinflamatorne lekove (brufen, ibuprofen, analgin...) i kortikosteroide. Isto tako, tretmanu se ne smeju podvrgavati pacijenti koji imaju maligna oboljenja i sistemska oboljenja krvi. Posle terapije isključeni su svi lekovi najmanje sedam dana. Ukoliko pacijent kao redovnu terapiju koristi bilo kakve lekove obavezno treba da se konsultuje sa svojim lekarom. Kod sportskih povreda koje su tretirane PRP-om neophodno je mirovanje minimum od tri do sedam dana, a posle toga postepeno se može početi s treningom.

  • Poželjno je da pacijent koji se podvrgava tretmanu ne koristi nikakve lekove, osim onih sa srčanim oboljenjima kojima je to redovna terapija

PRP pomaže kod

- pucanja mišića

- zarastanja hroničnih rana

- hronične upale mišićnotetivnog aparata

- bolnih stanja stopala i zglobova

- povrede nerava

- lumboišijalgije

- „Faset" sindroma

- bolnih stanja vrata i kičme

- estetske ortopedije

- ubrzanja zarastanja preloma

Primena u estetici

Pored regeneracije povređenog tkiva, plazma bogata trombocitima koristi se i u estetsko-kozmetičke svrhe za podmlađivanje kože lica i vrata i stimulaciju rasta kose

Dragana Rodić