Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Lečenje proširenih vena

Venske bolesti

Lečenje proširenih vena

Proširene (varikozne) vene, sa udruženim simptomima i komplikacijama, najčešće su oboljenje krvnih sudova nogu

Zidovi vena su po svojoj prirodi slabije strukture od arterija, a s godinama zbog otežanih uslova rada, dugotrajnog stajanja, povećane telesne težine, trudnoće gube elastičnost, a time i funkcionalnost. Oboljenje je češće kod žena (i to kod višerotki, gojaznih, kod onih u čijoj porodici je već bilo ovakvog oboljenja, kod onih koje koriste oralna kontraceptivna sredstva, kao i u slučaju nedovoljne fizičke aktivnosti). 

Varikozne vene
Mada se proširene vene mogu pojaviti bilo gde u venskom sistemu čoveka, najčešće su u donjim ekstremitetima. Varikoziteti mogu biti različite veličine - od malih mrežastih promena do velikih izbočenih vena koje mogu biti u jednoj ograničenoj zoni ili zahvataju čitav venski sistem. 

- Kod uspravnog položaja čoveka krv mora u venama da pobedi uticaj gravitacije na razlici nivoa od jednoga metra da bi stigla da se vrati u sistem pumpe, što je zapravo srce. Uslovi koji treba da budu ispunjeni da bi venska cirkulacija besprekorno funkcionisala su nepropustljivi zidovi vena i ispravne venske valvule koje su slobodne da se zatvore uz dovoljan pritisak (mišićnim radom, intenzivnim respiratornim pokretima ili podizanjem nogu) - piše dr Vesna Marinković Mičić u knjizi Medicus Natura.

Otok nogu
Prema njenim rečima, ženski polni hormoni mogu imati veliki uticaj na venski sistem. Neophodna je izuzetna obazrivost kada postoji lični ili familijarni prethodni slučajevi venskih bolesti, a posebno tromboze. Sveopšte je priznato da, osim nasledne predispozicije, i drugi faktori igraju ulogu u pojavi proširenih vena kao što su gojaznost, trudnoća, pretežno sedeći i stojeći način života, dugo putovanje u neudobnoj poziciji, povrede venskih zidova loša cirkulacija ili hormonalne terapije i hormonalni poremećaji.

Prevencija
S prvim znakovima venske bolesti savetuje se regulacija telesne težine. Što se tiče odeće, savetuje se izbegavanje uske odeće i cipela s visokom potpeticom. Kod venskih oboljenja posebno je važno držanje tela, kod osoba koje mnogo vremena provode u sedećem položaju, preporučuje se povremena promena stava. Neophodne su udobne patike i sportovi poput plivanja jer horizontalni položaj daje podršku telu.

Divlji kesten protiv tromboze
Naučna istraživanja su bezbroj puta dokazala efikasnost ekstrakta divljeg kestena, on znatno eliminiše osećaj teškoće, naduvenosti i osećaj napetosti u nogama. 

- Plod, semenke, kora i cvet divljeg kestena koriste se zbog različitih povoljnih i korisnih učinaka njihovih aktivnih supstanci. Najdelotvornija supstanca je smesa saponina nazvana escin koji potvrđeno podstiče vensku cirkulaciju i tonizuje zidove vena, čime se stimuliše povratak krvi u srce. Istraživanja su pokazala da escin ima izuzetno jako protivupalno delovanje i povećava elastičnost i čvrstinu, smanjuje preveliku propustljivost kapilara. Ekstrakt divljeg kestena sadrži i flavonide koji sprečavaju slepljivanje trombocita, pa tako predstavljaju zaštitni faktor protiv tromboze - kaže naša sagovornica. 

 

Žaklina Milenković