Broj 308
Početna > Zanimljivosti > Kontrolisana onlajn-zabava

Deca i kompjuteri

Kontrolisana onlajn-zabava

Računar može da bude korisna igračka, ali u slučaju prekomerne upotrebe može da izazove brojne zdravstvene probleme kod dece, a i pogodno je tle za brojne zloupotrebe

Ranije generacije su svoje detinjstvo provodile u igri s drugarima ispred zgrade, u dvorištima i parkovima, a današnja deca sve više vremena provode ispred kompjutera. Oni odrastaju u eri brze razmene informacija te ne čudi što su neretko spretniji na računaru od svojih roditelja, a starosna granica u kojoj počinju da ih koriste je iz godine u godinu niža.

Upoznavanje s virtuelnim svetom
S obzirom na to da ne možete da čuvate dete pod staklenim zvonom, kada rešite da mu dopustite korišćenje računara, povedite računa o tome koji će mu sadržaji biti dostupni. Stručnjaci za decu uzrasta do šest godina preporučuju isključivo programe koji su edukativnog karaktera koji će im pomoći da savladaju brojke i slova i veštinu crtanja. Zlatno pravilo je da kompjuter ne bude u dečjoj sobi jer zrači, a moglo bi doći i do nekontrolisanog korišćenja. Takođe, preporučuje se da se na pola sata sedenja za računarom napravi pauza od 15 minuta. Insistirajte na pravilnom sedenju tokom zabave za kompjuterom, ali pritom nadzirite mališana dok rukuje računarom. 

Bez agresivnih igrica
Tokom osnovne škole deci se menjaju interesovanja tako da su im u tom periodu najinteresantnije igrice, ali one agresivne bi trebalo izbegavati u širokom luku, barem do 12. godine. Korišćenje laptopa nije poželjno zbog lošeg držanja tela, a i veća šteta se nanosi očima. Posle 12. rođendana deca najčešće koriste računar mimo roditeljske kontrole, ali treba da znate da višesatno sedenje i gledanje u monitor može dovesti do krivljenja kičme, pojave gojaznosti i povišenog pritiska. 

Zamka društvenih mreža
U ovom uzrastu tinejdžeri su najčešće na društvenim mrežama, koje mnogi koriste za manipulaciju i zloupotrebu dece. Preporuka stručnjaka roditeljima je da podese profil deteta i da mu ograniče broj sati koje će provesti uz kompjutera. Iako će vas deca verovatno proglasiti uhodama, preporučljivo je da pratite sajtove koje posećuju, a zahvaljujući programu Roditeljska kontrola (Parental control) sprečićete posetu sajtovima koji nisu za njihov uzrast. Čim im društvene mreže postanu glavna preokupacija, podesite privatnost njegovog profila, a mnogi roditelji insistiraju da im dete da svoje šifre kako bi mogli da prate njegove i aktivnosti njegovih prijatelja. 

Ključno je poverenje
Pokušajte da ostvarite odnos poverenja i potrudite se da mu objasnite potencijalno neugodne situacije u kojima bi mogli da se nađu dok su na globalnoj mreži. Tako će mu biti lakše i da vam se poveri ako dođe u situaciju da mu se onlajn obrati nepoznata osoba i svaku konverzaciju koja mu se učini sumnjiva. 

M. Č.