Broj 308
Početna > Zanimljivosti > Izložba crteža Mome Kapora od 5. marta

Izložba crteža Mome Kapora od 5. marta

Povodom obeležavanja trogodišnjice smrti čuvenog Mome Kapora, 5. marta u Domu Vojske Srbije održaće se izložba njegovih crteža pod nazivom „Uspomene jednog crtača".  

Inspiracija su mu uglavnom bili anđeli, mlade devojke, njegova Ada Ciganlija, ali i istorijske ličnosti. Tako u njegovoj kolekciji bitno mesto zauzimaju portreti patrijarha Pavla, Vuka Karadžića, Njegoša, Jovana Dučića, Dobrice Ćosića, Duška Radovića.

Odabrani crteži i pasteli sada su u privatnom vlasništvu njegovih prijatelja i kolekcionara, a biće izloženi zahvaljujući Zadužbini „Momo Kapor". Centralno mesto zauzimaće autobiografski crtež, koji je i zaštitni znak izložbe. Otvaranje izložbe obeležiće film „Momo uncut", autora Đorđa Markovića. 
Ovaj kratak dokumentarac o sećanjima na život i kulturu u Jugoslaviji ujedno je poslednji video-zapis Mome Kapora. O liku i delu ovog slavnog umetnika govoriće njegovi prijatelji Matija Bećković, Emir Kusturica i Mirjana Bobić Mojsilović. Priča o nekadašnjim boemima nezaobilazna je bez njega. Baš kao priča o Adi Ciganliji koja je bila njegov omiljeni javni kutak. Upoređivao ju je s tajanstvenom, neukrotivom i nežnom ženom koja ga je zauvek osvojila. Baš onako kako je on sam osvojio srca mnogih. Upravo zbog svog stila, kako pisanja i crtanja, tako i načina života, kažu da je bio običan, a opet jedinstven.