Broj 308
Početna > Lepi i zdravi > Izgled važniji od zdravlja

Dijeta i hormoni

Izgled važniji od zdravlja

Istraživanja pokazuju da je svaka druga devojka bila ili je trenutno na nekoj dijeti, i ne sluteći koliko rigorozne restrikcije u ishrani mogu da ugroze zdravlje i dovedu do hormonske neravnoteže

Okružene fotografijama supermodela, filmskih i muzičkih zvezda, tinejdžerke stiču utisak da je savršen fizički izgled najbitniji u životu. U borbu s kojim kilogramom viška ulaze koristeći dijete sa interneta i iz brojnih časopisa, bez konsultacija s lekarima i bez provere da li je takav režim ishrane u skladu s njihovim zdravljem i konstitucijom. Stručnjaci upozoravaju da se prilikom niskokaloričnih dijeta ne unosi dovoljno vitamina i minerala koji su neophodni za rast i za razvoj kostiju i mišića, a da drastičan rebalans hranljivih materija dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa i konstantnog umora i bezvoljnosti. 

Sve ređi i oskudniji ciklusi
Mlade devojke drastičnim restrikcijama u ishrani pokušavaju da takozvane loše masti svedu na minimum, a to dovodi do poremećaja ciklusa kojim se stvara veći rizik od neplodnosti i veće podložnosti osteoporozi u budućnosti. Ginekolozi naglašavaju da se ženski hormon estrogen, koji reguliše menstrualni ciklus, delimično stvara iz masti i holesterola, a iscrpljujuće dijete dovode do toga da jajnici više ne stvaraju estrogen ciklično i promenjena količina određenih hormona utiče na ovulaciju.

- U našoj zemlji je sve češća pojava da se devojke izgladnjuju neproverenim dijetama i vrlo nepravilnim načinom ishrane. Takav način života se najčešće reperkutuje na neurednost menstrualnog ciklusa, pre svega u smislu oskudnijih ili ređih menstrualnih krvarenja - kaže specijalista ginekologije, primarijus doktor Biljana Živaljević i dodaje da iste posledice ima i fizička neaktivnost koja dovodi do prekomernog porasta telesne težine.

Konsultacije s nutricionistom
Umesto drastičnijih poduhvata koji mogu imati dalekosežne posledice, devojke bi trebalo da se okrenu vežbanju i propisanom režimu ishrane zahvaljujući kojem će moći da uživaju u svakom zalogaju.

- Da bi se posledice po zdravlje sprečile, neophodna je konsultacija s nutricionistom kako bi dobile savet o pravilnom načinu ishrane i kako bi po potrebi bila prepisana dijeta koja odgovara njihovom uzrastu - objašnjava doktorka Živaljević.

Saveti zdravlja vredni
Nutricionisti ističu da je tinejdžerima potrebno pet obroka dnevno umesto što preskaču glavne obroke. Često ih zamenjuju i brzom hranom koja je bogata zasićenim mastima, a koje prouzrokuju brojne posledice, od neplodnosti do povećanog rizika od srčanog i moždanog udara. Stručnjaci smatraju da je mladima potreban bar jedan obrok u kojem ima voća i povrća, crvenog i drugih vrsta mesa, a da s menija treba obavezno da izbace gazirane i zaslađene napitke.

Maja Čanović