Broj 308
Početna > Planeta > Holivudski loš momak - Majkl Medsen

Životna priča

Holivudski loš momak - Majkl Medsen

Zvezdi kultnih filmova Kventina Tarantina Ulični psi i Ubiti Bila pripašće čast da otvori 41. Fest, na kojem će biti premijerno prikazan film Pored puta, reditelja Zorana Lisinca u kojem igra s Lazarom Ristovskim
Majkl Soren Medsen rođen je 25. septembra 1957. godine u Čikagu. Otac Kelvin, vatrogasac, razveo se od majke Elejn, pesnikinje, kada je Majkl imao devet godina. Ima stariju sestru Šeril i mlađu Virdžiniju, koja je 2004. godine dobila Oskara za epizodu u filmu Stranputice. U mladosti je želeo da postane vozač trkačkih automobila, a zarađivao je krečeći kuće, popravljajući kola, radeći u bolnici i na benzinskoj pumpi. Zbog čestih selidbi nije mogao da se uklopi u društvo, a u više navrata se sukobljavao sa zakonom zbog krađa kola i sitnih pljački. 

  

Leone je kriv za sve 
Posle završene srednje škole u Ivanstounu, sa glumom se prvi put susreo u čikaškom Stepenvolf teatru, gde je bio učenik poznatog glumca Džona Malkoviča. Tu ga je zapazio italijanski reditelj Serđo Leone, koji ga je ohrabrio da se oproba na filmu. Medsen ga je poslušao, preselio se u Los Anđeles i 1983. godine debitovao u filmu Ratne igre. U narednim godinama oprobao se i u televizijskim serijama, a prvu u nizu psihotičnih rola po kojima je poznat odigrao je 1989. godine u filmu Džona Dala Ubij me ponovo, kojom je i privukao pažnju Kventina Tarantina. Dve godine kasnije odigrao je momka Suzan Sarandon u Telmi i Luiz.
 • Bio je oduševljen srpskim gostoprimstvom i šljivovicom
  dok je u Beogradu snimao Srpske ožiljke, gde je igrao zločinca
  koji planira ubistva dok svira klavir
   
Zvezda je rođena 
Ulogom psihopatskog ubice, sadističkog kradljivca dragulja Mister Blonda u Tarantinovim Uličnim psima 1992. godine ušao je u Holivud na velika vrata. Ređale su se uloge u filmovima Sloboda za Vilija, Vajat Erp i Bekstvo, briljirao je u rolama moralno posrnulih likova s druge strane zakona u Doniju Brasku i Mulholand Fols, a bio je i deo glumačke ekipe filma o agentu 007, Umri drugi dan. Ponovo sarađuje s Tarantinom, koji je u međuvremenu postao kum Medsenovim sinovima Hadsonu i Kelvinu, 2003. i 2004. u dva nastavka Ubiti Bila. Posle toga snimio je Grad greha, glumio vampira i snimio horor-triler s dobrim prijateljem Denisom Hoperom. U dva navrata radio je i na ovim prostorima. Bio je oduševljen srpskim gostoprimstvom i šljivovicom dok je 2007. u Beogradu snimao Srpske ožiljke, gde je odigrao zločinca koji planira ubistva dok svira klavir. Bio je i prvi holivudski glumac koji je igrao u crnogorskom filmu, i to u akcionoj drami Draška Đurovića Loša sudbina.
 • Prvu u nizu psihotičnih rola po kojima je poznat odigrao je 1989. godine
  u filmu Džona Dala Ubij me ponovo, kojom je privukao pažnju Kventina Tarantina 
Razvodi i hapšenja   
Pored zavidne karijere, ovaj glumac čeličnog pogleda ima i buran ljubavni život. Prvi put se oženio sredinom osamdesetih Džordžijom Lapjer, polusestrom pevačice i glumice Šer. S drugom ženom Džanin Bisinjano ima sinove Kristijana (23) i Maksa (19). S trećom i aktuelnom ženom Dinom Morgan ima sinove Hadsona (17), Kelvina (15) i petogodišnjeg Luka. Novinske stupce prošle godine punila je priča o tome da je Majkl završio u zatvoru jer je nasrnuo na sina kog je uhvatio da puši marihuanu. Više puta je hapšen zbog vožnje u pijanom stanju, a na policijskoj poternici našao se zbog neisplaćenih 570.000 dolara na ime alimentacije bivšoj supruzi i detetu. Tabloidi su se bavili i njegovim boravkom u bolnici u Engleskoj, gde se našao jer je devet dana bez prestanka mešao pilule sa alkoholom. Pre skoro pet godina šuškalo se i da je završio u losanđeleskoj klinici za mentalno zdravlje. 
Umetnička duša 
Pored neospornog glumačkog talenta, Medsen je i priznati pesnik. Za knjigu Goreći u raju 1998. godine dobio je nagradu Indipendent fajerkreker, a pored nje objavio je još sedam knjiga poezije. Poznat je i u fotografskim krugovima - pre sedam godina objavio je knjigu fotografija Znaci života, a svoje radove je izlagao i u Galeriji poznatih na Havajima. Svestan je da možda nije trebalo da snimi neke filmove, „ali kada imate pet sinova i treba da platite kiriju, imate izbor ili da ne možete da kupite namirnice u prodavnici ili da snimite loš film", zaključio je on. 
 • Zanimljivosti o Medsenu 
 • - Odbio je ulogu u Petparačkim pričama koju je maestralno odigrao Džon Travolta, uloga Rasela Kroua u Poverljivo iz L.A. pisana je za njega, a bio je predviđen i za ulogu u Umri muški koja je pripala Brusu Vilisu.
 • - Dobio je nagradu za svoj rad u dečjoj bolnici Šrajners pre 11 godina.
 • - Kućnom ljubimcu, papagaju Marlonu dao je ime po čuvenom Brandu.
 • - U skoro svim filmovima nosi „rej ban" naočare.
M. Č.