Broj 308
Početna > Intervju > Dušan Uzelac

Dušan Uzelac

Ljubav je bez uputstva za upotrebu

Direktor i glavni urednik finansijskog portala Kamatica Dušan Uzelac priznaje da žene doživljava kao božanska bića, za sebe tvrdi da nije zaljubljive prirode, ali i da odluke srca uvode više radosti u naše živote nego razum

Lepa Brena ti je postavila pitanje: „U čemu najviše greše muškarci, a u čemu žene?''

Žene previše razmišljaju, a muškarci premalo razmišljaju. Sve bi bilo mnogo lakše da nema toliko predrasuda sa obe strane.

Vlasnik si finansijskog portala, što te čini ekspertom za finansije, da li si i u ljubavi ekspert?

Naprotiv, apsolutni i večiti sam amater i sjajno mi je tako jer celog života otkrivam. Ne znam ni kako bi izgledao neko ko je ekspert za ljubav. Ona nema ni pravila ni uputstva za upotrebu.

Može li debljina novčanika da poboljša ili uništi ljubavni život? 

Debljina novčanika je potpuno nebitna za ljubavni život, jer su ljubav, pažnja, nežnost i poverenje besplatni. Naravno da može da poboljša život, ali uopšte nije presudan. Nema tužnije situacije nego kada je pun novčanik, a duša prazna.

Kako gledaš na rasprostranjenu pojavu da je pojedincima bitnije šta poseduje osoba sa kojom su, a ne njihovo unutrašnje bogatstvo?

Svaka žena od muškarca zahteva snagu i moć da obezbedi što kvalitetniji život porodici. Nema u tome ništa loše. Loše je kada pojedinci na bogatstvo partnera gledaju kao poziciju samo za svoje, a ne zajedničko uživanje. Taj stav mi otkriva sebičnu i lenju osobu.

Slažeš li se s konstatacijom da žena iz mesta može da učini više nego đavo iz zaleta?

Ne bih se složio. To su izjave žena koje previše gledaju strane serije i možda imaju potrebu da svoju sliku učine takvom. Nisam upoznao nijednog muškarca koji tako vidi žene. Ja ih i dalje vidim kao božanska bića zbog kojih svaki muškarac radi sve što radi.

Često možemo čuti žene koje se žale da im niko ne prilazi. Jesu li se muškarci povukli u ilegalu ili su one postale preagresivne?

Dosta je aršina poremećeno, nisu se muškarci povukli ali im je motivacija oslabila. Ne bih rekao i da su žene postale preagresivne, ali su na sebe preuzele deo inicijative, što kvari priču jer je inicijativa na ovim prostorima namenjena isključivo muškarcima. Sve to u odnose unosi šum.

Smatraš li da postoji samo jedna ljubav za ceo život ili je ona poslednja uvek i prava?

Pitajte me to za 50 godina. Tada ću znati koja mi je zauzela najveći deo u srcu.

Postoji li nešto što nikada nećeš razumeti kod žena?

Nikada mi neće biti jasno zbog čega se nekada komunikacija oko jednostavne stvari iskomplikuje bez razloga. Ali eto, razumem da to nikada neću razumeti.

Da li si pristalica ili protivnik institucije braka?

Moj sistem vrednosti teži idiličnoj slici porodice - žena, troje do petoro dece, kuća s dvorištem u kom trčkara kućni ljubimac. Brak mi je samo društveno prihvatljiva formalizacija te slike i bez nje nema nikakvu vrednost.

Po tvom mišljenju, treba li u vezi/braku biti pomalo i lukav ili ipak slušati samo svoje srce?

Mislim da se svi mi bezuspešno trudimo da budemo lukavi, ali koliko god se trudili da budemo mudri i planiramo, ipak je srce jače. Dobro je da je tako jer njegove odluke u naše živote unose više sreće nego što donose odluke razuma. 

Opravdavaš li prevaru i smatraš li da je gore kada žena vara?

Nema opravdanja za neverstvo, sa bilo koje strane da se desi.

Šta je, po tvom mišljenju, recept za uspešnu vezu?

Strast, razumevanje i kompromis. Te stvari generišu ljubav.

Maja Čanović